PTE MIK

Mit tehetünk a korpa ellen

By hieglzso dec 5, 2023
closeup woman hair with dandruff falling on shoulders

A korpa az emberek nagy részénél kialakult jelenség, a felnőtt lakosság mintegy kétharmada találkozik, találkozott ezzel a problémával családján vagy akár ismerősen keresztül. Mivel nem okoz komoly problémát, az emberek képesek elhanyagolni a kezelését, pedig egyszerűen orvosolható probléma lenne. Magamon is tapasztalom már egy ideje, ezért most ezzel a témával kapcsolatban fogalmazok meg néhány gondolatot, igyekszem átadni tapasztalataimat.

Na de mi is az a korpa, és hogy alakulhat ki? A korpára a felhám rendellenes hámlása jellemző, ami miatt az elhalt sejtek láthatóan összegyűlnek a fejbőrön. A testünk minden pontján hámlik a bőr, csak a fejünkön ez azért tűnik látványosabbnak, mert ott sokkal több szőrtüsző és mirigy található, mint máshol, és emiatt ez jóval szembetűnőbb. Biztos veled is előfordult már olyan eset, hogy a fejedet vakartad és tele lett fehér darabokkal a pólód a válladnál és a hátadon. Ez nemcsak számodra lehet zavaró, hanem mások is észrevehetik, és ha ez a korpásodás erőteljesebb, akkor nem éppen a legszebb látvány. Kicsit olyan, mintha parmezánt reszeltek volna a hátadra.

Tünetei egyszerűen azonosíthatók, a fehér kisebb-nagyobb darabokban hulló fejbőr könnyen felismerhető. Megkülönböztetünk zsíros és száraz korpát. A korpásodás elleni samponok többsége a zsíros korpára hat, a száraz korpa tüneteit viszont akár rosszabbíthatják is. Fontosnak tartom a szakorvos véleményét, hiszen ő tud különbséget tenni a száraz és a zsíros korpa között.

Magára a kezelésére sokféle vény nélkül kapható korpaellenes szer közül választhatunk drogériákban és patikákban. Mégis, az egészen enyhe eseteket kivéve mindig tanácsos bőrgyógyászhoz fordulni, mert számos kiváltó oka lehet a jelenségnek. Eléggé nehéz teljesen megszabadulni a korpásodástól, és számítani lehet a visszatérésére. Aki hajlamos rá, az jó, ha a jövőben minden irritáló hatást igyekszik kerülni, kímélő sampont használni, és a szélsőséges hatásoktól is óvja a fejbőrt. Én magam is használok korpásodás elleni sampont, azonban még keresem erre a problémára a végső megoldást. Eddig kétféle sampont használtam, most huzamosabb ideje egy sokat reklámozott készítménnyel próbálkozom.

Szóval leginkább türelmet és rendszeres odafigyelést igényel a korpa kezelése. Ma már számos olyan terméket találunk a piacon, amelyekkel elérhetjük a legkívánatosabb hatást, úgyhogy nem vagyunk magunkra hagyva. Kutakodj és találd meg a számodra legtökéletesebb kelléket, amivel idővel orvosolni tudod a korpát!

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük