PTE MIK

Mindenhova sietsz? Inkább állj meg!

By novreczkyflora jan 30, 2023

Manapság mindenki siet – munkába, iskolába, találkozni, pihenni, tanulni. Viszont sokkal könnyebb lenne minden, ha az ember egy percre megállna és nem futna tovább a többivel. Hogy lehet kicsit lelassítani az időt?

Tervezéssel
Mindennek az alapja, hogy felállítunk egy tervet; nem kell évekre előre szólnia, a legegyszerűbb, ha egy nappal kezdjük: hova megyünk, meddig tervezünk maradni, kell-e máshova is beugrani hazafelé stb. Ez az élet lelassításának a legkönnyebb módszere, és az egyik legpraktikusabb is. Az időbeosztásunkat nyilván tarthatjuk digitálisan is, hogy bármikor, bárhonnan elérhető legyen, könnyebb szerkeszteni és törölni is benne, illetve megosztható a körülöttünk lévőkkel, akikkel programot szervezünk. A papír alapú naptár privátabb, megszabottabb formája a szervezésnek. Mindegy, milyen módon tartjuk nyilván a programunkat, de ha időt szakítunk rá, sokkal átláthatóbbá válik az előttünk álló időszak, és közben könnyebben be lehet iktatni pihenőket is.

Nem kell túltolni

Bármikor lehet nemet mondani – nem kell háromfelé szakadni egyszerre azért, mert többfelé elhívtak és mások kedvében akarsz járni. Le kell csillapítani a körülötted lévő rohanást és megtanulni visszautasítani az ajánlatokat. Hidd el, sokkal jobb lesz leülni egy félórára, mint egyik programból a másikba ugrálni. Időt kell szakítani magadra is és a saját magad lelki békéjére is.

Relaxálással

Vannak egyszerű és könnyen megtanulható relaxációs gyakorlatok, amit a megnyugvás, a lecsillapodás érdekében tudunk hasznosítani. Ide tartozik minden, ami kikapcsolódásnak számít_ olvasás, alvás, pihenés, túrázás. Nem kell kifejezetten nyugtató gyakorlatnak lennie, viszont mindenképpen vonja el a figyelmedet az aktuális teendőkről. Itt van egy példa egy mélylégzéses relaxációs gyakorlathoz:

  1. Ülj nyugodtan, kényelmes helyzetben.
  2. Hunyd le a szemedet.
  3. Lazítsd el minden izmodat, amennyire csak lehetséges.
  4. Lélegezz az orrodon keresztül könnyedén és természetesen. Figyelj a légzésedre, tudatosítsd azt. Kilégzésnél csak mondd ki magadban vagy hangosan az „Egy”-et, vagy azt a szót, amit választottál. Pl. Belégzés… majd kilégzés „Egy”, belégzés, kilégzés, „Kettő”, és így tovább.
  5. Folytasd a relaxációt 10–20 percig. Ha szükséges, nyugodtan nyisd ki a szemedet és nézd meg, mennyi az idő, de ne használj csörgőórát vagy hangos jelzést. Miután végeztél, nyugodtan ülj csendben pár percig, kezdetben a szemedet lehunyva, majd akár nyitott szemmel. Ne állj fel azonnal!

Törekedj arra, hogy a levegő a tüdő alsó részébe jusson inkább (ettől mélylégzés a neve). Ezt figyelhetjük úgy is, hogy a hasunkra tesszük a kezünket és követjük, hogy hogyan emelkedik a has, míg a mellkas alig emelkedik.

Forrás: www,.pixabay.com

ÉLVEZD!

Mindegy, hogy mit csinálsz vagy hogyan, a lényeg, hogy ne felejtsd el élvezni – nagyon sokan csak letudják az aznapi programjukat, hogy meglegyenek vele, majd rohannak is tovább. Ha szeretnéd megélni a pillanatot, próbáld meg beleélni magadat – hidd el, ha benne vagy, jobban fogod érezni, hogy már az idő sem számít. Ne felejtsd el: az élet túlságosan drága ahhoz, hogy végigrohanjunk rajta. Inkább próbáljuk meg megélni a pillanatot – a következő dolog úgyis várhat egy kicsit.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük