PTE MIK

Mi lesz veled, Tony Ferguson…?

By spiegels dec 18, 2023

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődik a UFC 296, ahol Tony Ferguson a szerződésében található utolsó meccsét fogja megvívni az MMA szervezetnél. A korábbi ideiglenes (interim) könnyűsúlyú bajnok hatalmas lejtmenetben van, amióta vereséget szenvedett Justin Gaethje-től. Összesen hatszor győzték le zsinórban, ami nem túl biztató a mostani meccsre nézve.

Tony Ferguson kiváló birkózó alapokkal rendelkezett, majd megismerkedett az állóharc rejtelmeivel is. Később a brazil jiu-jitsu fekete övet is kiérdemelte. Egy ideig profi baseballkarrierről is álmodozott, de végül a kevert harcművészetek (MMA) felé vette az irányt. Hamar jöttek a sikerek és 2011-ben megnyerte a UFC válogató valóságshowját, az Ultimate Fightert. Szokatlan stílusával és humoros nyilatkozataival, olykor bizarr megnyilvánulásaival hamar belopta magát a rajongók szívébe. A UFC-ben tizenkét meccses győzelmi sorozatot produkált a könnyűsúlyban, ami a promóció egyik legerősebb súlycsoportja. Ezalatt sikerült elnyernie az ideiglenes bajnoki címet, amivel kiérdemelte a meccset a tényleges bajnoki övért. Sajnos ez pont rossz korszakban történt… Conor McGregor ekkor két évig nem volt hajlandó kiállni egyetlen címvédésre sem a derekán az övvel. Így két évig nem történt semmi. Végül mikor Tony megkaphatta volna a neki járó lehetőséget, megsérült. Így érkezett a képbe Khabib Nurmagomedov, aki beugrott Ferguson helyére és megnyerte a meccset a szabadon maradt övért.

Mire Tony Ferguson visszatért, addigra a UFC főnöksége az igazság helyett a pénzt választotta és Conor McGregor léphetett a ketrecbe Khabib Nurmagomedovval a címért. Az a Conor McGregor, aki éveket hagyott ki és egyszer sem védte meg az öveit. Tony Ferguson így még két mérkőzést megnyert, de ez sem volt elég. Ötször akarták leszervezni a meccset Khabibbal, de háromszor az orosz visszautasította a lehetőséget. Így Ferguson ismét csak az ideiglenes bajnoki övért mérkőzhetett meg az előbb említett Justin Gaethjevel. Ami pedig azon a meccsen történt, azt az MMA közösség sose fogja elfelejteni…

Tony Ferguson brutális verést kapott. Élete első TKO-ját szenvedte el, ráadásul az utolsó menet utolsó perceiben. Mivel akkor még Covid-időszak volt, ezért ez egy zártkapus meccs volt. Így a tv képernyőjén keresztül hallgathattuk a közönség nélküli teremben az összes csattanást és lélegzetvételt. Azóta Tony Ferguson nem a régi. Hiába próbált új edzésmódszereket, új felkészítő brigádokat, nem talált vissza régi önmagához. Valószínűleg hatalmas pszichikai terhet jelenthet az, hogy igazságtalan módon nem kapta meg a lehetőséget a UFC-től akkor, amikor lehetett volna és még az első TKO-ját is elszenvedte.

Hat vereség után a fiatal és feltörekvő Paddy Pimblett lesz a következő ellenfele, aki még nem találkozott komolyabb ellenféllel. Valószínűleg a promóció célja az, hogy Pimblett beszedjen egy nívósabb győzelmet, így előrébb juthat a ranglistán és felépíthetnek belőle egy profitot termelő karaktert. Így ideális ellenfél egy vereségi szériában levő Tony Ferguson, aki a szerződésének utolsó mérkőzését fogja teljesíteni.

Kíváncsian várja az MMA közösség és az összes Tony Ferguson-rajongó (köztük én is), hogy mit fog hozni ez az összecsapás. Sokan azt várják, hogy a túlságosan is magabiztos Pimblett megkapja azt, ami jár neki. De ha reálisan nézzük, akkor kevés az esély arra, hogy a régi Tony térjen vissza a ketrecbe. Titkon sok MMA-rajongó reméli azt, hogy talán mégis győz és utána leteszi a kesztyűt, majd örökre kisétál a ketrecből. Ezzel pedig kivívná az összes ember tiszteletét, nem csak a rajongókét…

Hajrá, Tony Ferguson!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük