PTE MIK

Marozsán Fábián karrierje legjobb formáját éli

By hieglzso ápr 8, 2024
Tennis player serving tennis ball during a match on open court. Sport, training and active life concept.

Kicsit több mint egy éve követem a teniszvilág eredményeit, nézem a nagyobb tornákat és figyelem a magyar játékosok, Fucsovics Márton és Marozsán Fábián szereplését. Nem emlékszem, hogy teniszben mikor volt utoljára két ennyire kiemelkedő, a világ élvonalához tartozó profi játékosunk.

A legutóbbi ATP tornán Marozsán Fábián élete legjobb és talán magyar teniszjátékos valaha volt legkiemelkedőbb eredményét érte el azzal, hogy a negyeddöntőig menetelt Miamiban.

Marozsán bejutott a második fordulóba – a legjobb 64 közé –, miután csütörtökön két sima játszmában legyőzte a hazai közönség előtt szereplő, a selejtezőből érkezett Aleksandar Kovacevicet.

A következő fordulóban a világranglista 7. helyén álló, csupán 20 esztendős Holger Rune várt rá. Első találkozójukon a legjobb magyar játékos egyáltalán nem látszott megilletődöttnek, egy brékkel rögtön ellépett, a dán kiválóság csak 3:0-nál iratkozott fel az eredményjelzőre, és óriási meglepetésre ez volt az egyetlen nyert gémje a 25 perces nyitószettben. A folytatásban a Hajdúszoboszló SE sportolója ismét azonnal brékelt, és nemsokára már sorozatban öt megnyert játéknál tartott. Az egyre többet hibázó Rune 2:1-nél jutott először bréklabdához, de nem tudott élni vele. Néhány perccel később a magyar teniszező egy elképesztő átemeléssel ismét dupla brékelőnyben volt (4:1), és egy óra elteltével már ünnepelhetett.

A következő fordulóban a látszatra kisebb falatnak ígérkező Alexei Popyrin jött. Fábián trénere, Balázs György felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte az ausztrál Alexei Popyrin hétfői legyőzése majdhogynem értékesebb volt, mint a dán Holger Rune vasárnapi búcsúztatása. Nem is volt könnyű találkozó a Popyrin elleni összecsapás. A világranglista 46. helyén álló játékos számított esélytelenebbnek, azonban semmi sem vetítette előre, hogy Balázs György tanítványa könnyen tud majd erőt meríteni magából, illetve tudja-e mozgósítani a maradék energiáit bő fél nappal a nagy diadal után. Azonban Marozsán vette az akadályt és nagy győzelmet aratott. A magyar szövetség szerint legújabb sikerének köszönhetően a magyar teniszező a világranglistán bekerült a legjobb ötven közé, és gyakorlatilag a párizsi olimpiai kvalifikáció is megvan neki.

Na de vissza Miamiba! Alex de Minaur volt a következő Marozsán Fábián étlapján. A meccs kezdetekor mindkét játékos hozta adogatójátékát, egészen 5:4-ig. Marozsán a legjobb pillanatban brékelt és behúzta a nagyon fontos első szettet. Az ausztrál a második játszmában viszont háromszor is lebrékelte a magyart (6:0), így jöhetett a döntő szett. Ekkor már Marozsán volt ellenállhatatlan és pazar teniszt bemutatva 6:1 arányban megnyerte a harmadik játszmát és a mérkőzést is.

A negyedöntőben Alexander Zverev várt rá, aki két szettben, 6:3, 7:5-re győzte le a magyar játékost és jutott az elődöntőbe. Az olimpiai és világbajnok német elismerően beszélt a magyar játékosról, aki a tornán két top10-es játékost is legyőzött.

Ezzel a szereplésével Marozsán Fábián 19 helyet javítva a 38. helyet foglalja el  az ATP világranglistán.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük