PTE MIK

Korfball-bajnokságon jártam! Te tudod mi a korfball?

By novreczkyflora ápr 5, 2024

Életemben nem hallottam róla, mielőtt az egyetem körbeküldött volna egy sportértesítőt, ami az e-mail-fiókomban landolt. Ha az ember utánakeres, elsőre egy betűt nem fog érteni a magyarázatból, én csak a „kézilabda és a kosárlabda szerelemgyereke”-ként hivatkozok erre a labdajátékra. Ugyanis nem tér el egyiktől sem, de ezekhez lehetne a legjobban hasonlítani.

            A korfball egy csapatjáték, 4 fiú és 4 lány tartozik egy csapatba. A játékosok a két térfélen arányosan helyezkednek el, vagyis egy csapatból egy térfélen mindig 4 játékos, 2 lány és 2 fiú tartózkodik egyszerre. Mindenki azonos nemű ellenfél ellen játszik. A korfball kifejezetten csapatjáték, fontos, hogy a labdával futni még labdavezetéssel sem szabad, így minden játékos csak passzolások révén, társai segítségével és társait segítve juthat előre. Egy 3,5 méter magas kosárra játszanak, amin csak akkor érvényes a pontszerzés, hogyha átesik a kosáron a labda – minden gól 1-et ér. Egy mérkőzés időtartama 2*30 perc, ez alatt átlagosan 15–25 gól esik csapatonként.

 Szabálytalanságok

 • Lábbal vagy lábfejjel érinteni a labdát.
  Ha az érintés véletlen, és a játékot lényegesen nem befolyásolja, nem kell büntetni.
 • A labda ütése ököllel.
  Minden ököllel történő ütés büntetendő, akkor is, ha a labda a kézhátat vagy a csuklót érinti.
 • A labda megfogása esés közben.
  Amikor a játékosnak nemcsak a lába, hanem más testrésze is érinti a talajt a labda elérése vagy elütése érdekében, az szabálytalan. Azonban amikor a játékos már birtokolja a labdát és elesik, akkor továbbjátszhatja azt az esési pozícióból. Esés után engedélyezett felállni a labdával.
 • Futás a labdával.
  Labdával futni ellentétes az egyeztetett szabályokkal. Labdával a kézben csak akkor engedélyezett pozíciócsere, amikor egyébként lehetetlen a labda folyamatos továbbpasszolása vagy a dobás, vagy megállni a labdával.
 • Túlságosan akadályozza a szembenállót a labda birtoklásában.
 • Ellentétes nemű ellenfelet akadályozni a dobásban vagy passzolásban.
 • Akadályozni valakit, aki már akadályozva van más által (2 védő 1 támadó ellen).
 • Zónán kívül játszani (a másik térfélen).

Magukra a mérkőzésekre visszatérve ismét kellemeset kellett csalódnom. Izgalmas volt nézni, ahogy kapkodnak a labdáért, sőt, még én is drukkoltam egy-egy csapatnak, hogy dobjanak rá minél előbb, mielőtt letelik az idő, vagy lefúj valamit a bíró. Nem vagyok egy nagy sportember, nézni is csak a Forma-1-et szoktam, de mindenkinek szívből ajánlom, hogy egyszer látogasson el egy korfball mérkőzésre, mert garantáltan valami újat fog látni. A mérkőzések este 8-kor kezdődtek, és 15 perces váltásban játszottak a csapatok. A sportcsarnok hossza miatt két-két csapat is játszhatott egyszerre, így könnyebben és rövidebb idő alatt végig lehetett vinni az összes csapatot körben. Számomra azért volt érdekes ez a bajnokság, mert, mint ahogy korábban említettem, nem vagyok egy nagy sportrajongó, így kiléptem a komfortzónámból és élőben is megtekinthettem egy olyan sportágat, amit, ha valakinek megemlítek, nem biztos, hogy ismerni fogja.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük