PTE MIK

Madártávlatból mérnökszemmel: 2021 Budapest

By Tuzok Ramóna ápr 26, 2021

A nagy sürgés-forgásban szinte észre se vesszük a körülöttünk végbemenő változásokat, lépést tartani velük pedig egyszerűen lehetetlenség. A következő cikkben bemutatom, milyen építőipari beruházások mennek végbe az idei évben Budapesten. Az építőmérnökök és építészek számára, úgy gondolom, különösen érdekes lehet a mindennapi munka mellett némi időt szánni arra is, hogy mi keletkezik a papírra vetett rajzok és vázlatok alapján.

Alkothatunk teljesen új, váratlan épületeket. Ilyen, például a Városligetben már jócskán folyó építkezés. A kialakításra kerülő Magyar Zene Házának átadását 2021 végére várhatjuk. A hazai muzsika mindig is nagy népszerűségnek örvendett a határainkon túl is. A klasszikusaink világszerte híresek, hazánkban mégse rendelkeztünk egyetlen átfogó ismeretterjesztő központtal sem. Az év végére elkészülő projekt ezt a hiányosságot hivatott pótolni. Állandó kiállítás mutatja be majd a zene egyetemes nyelvét, de külön figyelmet kap a mérhetetlenül gazdag népzenei kultúránk is. Másodfunkciója pedig nem kevesebb, mint felrázni a pandémiás helyzet alatt beálló csendet. Kiállító- és koncerthelyszínnel, oktatótermekkel és szabadtéri színpadokkal ellátott monumentális remekműként fog felemelkedni Budapest szívében, hozzájárulva a társadalmi élet újbóli feléledéséhez. A japán építész, Sou Fujimoto által tervezett környezetbarát építmény az elbontott, használaton kívüli Hungexpo irodák helyére fog kerülni, a Városligeti tó mellé.

Magyar Zene Háza

Források:
https://ligetbudapest.hu/a-projektrol/liget-budapest-projekt
https://www.facebook.com/magyarzenehaza/

A ligetfejlesztés részeként új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, folytatódik a Néprajzi Múzeum építése. Az utóbbi befejezésére azonban még jócskán várnunk kell, nem is csoda, hiszen különlegessége a bejárható parkosított tető, melyet egy nemzetközi pályázatra beérkező tervek közül választottak ki. Ezenfelül persze még tömérdek terv van kilátásban. Például: Új Nemzeti Galéria, a városligeti színház felújítása, a Magyar Innováció Háza, de még a Városligeti tó bővítése is.

Néprajzi Múzeum

Források:
https://www.neprajz.hu/muzeumrol/az-uj-neprajzi-muzeum.html
https://ligetbudapest.hu/megujulo-varosliget/neprajzi-muzeum

Másik újszerű beruházás az Új városnegyedet érinti. Az senki számára nem lehet meglepő, hogy éves szinten rengeteg új lakóingatlant vagy irodaházat húznak fel. Számszerűsítve ezt az értéket, durva becslést téve, a beruházások 25 darab 100 lakásos, vagy annál is nagyobb projekt átadásáról szólnak 2021-ben. Csak ezek közül 15 épül meg a Kopaszi-gáton, ebbe bele se számolva a további 13 ingatlant, melyek irodaház funkcióval lesznek ellátva. Ám szinte ezek is eltörpülnek a majdan 28 emeletes MOL székház mellett. A campus alapkövét 2018-ban tették le, mára azonban elérte a 100 méteres magasságot is. A magasban elvégzendő munka miatt egyedülálló technológiát kell alkalmazni az építés közben, az úgynevezett szélpajzs-rendszert, ami a szakemberek biztonságát és egyben a komfortérzetet is biztosítja. A 120 méter magasra tervezett irodaház így az ország legmagasabb épületfejlesztésének számít.

MOL székház

Források:
ps://www.portfolio.hu/ingatlan/20190626/exkluziv-kepek-az-epulo-mol-torony-belso-tereirol-329065
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/03/elertea-100-meteres-magassagot-a-mol-campus

A monumentális méretek vonalán tovább haladva muszáj számba venni az idei évben megkezdődő 2023-as atlétikai világbajnokság központi stadionjának is helyet adó észak-csepeli területrendezést és a stadionépítést.

A Várnegyed se maradhat változás nélkül. A Nemzeti Hauszmann Program keretén belül zajlik a Budai Vár történeti környezetének rekonstrukciója, vagyis a kommunizmus idején elbontott épületek visszaépítése. Ugyanezen projekt berkein belül összekötik a Budavári Palota E és F szárnyát, és vele a Szent István-termet. Idén kezdődik el a József főhercegi palota és a Honvéd Főparancsnoksága épületének felújítása is.

Honvéd Főparancsnokság

Források:
https://pestbuda.hu/cikk/20201222_a_kapu_szerepet_tolti_majd_be_az_ujjaepulo_honved_foparancsnoksag_a_budai_varban

Több műemléki rekonstrukció is folyamatban van, így például az Ybl Miklós által tervezett Operaház felújítása, melyet már 2017-ben megkezdtek. Még tart a Széll Kálmán tér fölé tornyosuló Postapalota belső tereinek rendezése, ahol helyet kap majd egy pénzmúzeum és egy kilátó is.

Magyar Állami Operaház

Források: https://www.facebook.com/Operahaz/photos/pcb.10156104553488181/10156104547873181/
https://papageno.hu/featured/2019/09/2021-vegen-nyilhat-ujra-az-operahaz/

Idén adják át a Krisztina téri Budai Polgári Casino épületét, ami Márai Sándor Kulturális Központként születik újjá. Mind a homlokzat, mind a belső tér díszeit helyreállítják, illetve a sarokkupolát is. 2021-ben több hasonlóan leamortizált kupola renoválásáról fog döntés születni.
Természetesen ez csak egy rövid kiragadott lista az idei tervekből. Ennél sokkal mélyebbre is lehetne ásni. Sőt, kell is. Hiszen ez ad inspirációt és lendületet az új munkákhoz. Mert talán nem fognak név szerint emlékezni ránk, mégis olyat alkotunk, ami jelen lesz az emberek mindennapjaiban.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük