PTE MIK

„Lusta” vagy hatékony munkavégzés? Avagy a parametrikus tervezés

By Tuzok Ramóna márc 25, 2021

Elhelyezkedve a munkaerőpiacon a lehető legjobb és a legmagasabb juttatásokkal járó céget keresed magadnak. Ehhez persze arra van szükséged, hogy olyan képességet mutass, ami kivételesnek számít. Amennyiben már régebben megvetetted a lábadat a biztos talajon, úgy a szakmai fejlődésed és a „bukszád” még sürgetőbb megtöltése válik prioritássá. Mit is kell tenned tehát?

Egy céget, s így az ott alkalmazottakat is nagyon szépen fel lehet és szükséges is térképezni a teljesítményi mutató segítségével. Ennek az a lényege, hogy nem csupán az elvégzett feladatok, hanem a rájuk szánt idő mennyiségének ismerete is fontos. Nem mindegy, hogy adott megbízást egyik alkalmazott egy óra alatt, míg a másik egy nap alatt végzi el. A hatékonyság növelését több módon el lehet érni, így például szorgos, lendületes hozzáállással, szünet nélküli, odaadó fegyelemmel, és persze nem utolsósorban gyakorlattal. Mert öt év tapasztalat után berögzülnek az egyes szakaszok, automatikussá és rutinosabbá válik az adott folyamat elvégzése.

Viszont sok éves jártasság hiányában sincs minden veszve. Egy kis okoskodással és logikus felépítéssel tudatosan könnyíthetjük meg a saját dolgunkat. Így pedig elérhetjük, hogy hatékonyabbak legyünk, amely a munkaadók szemében igen kecsegtető tulajdonság.

Ilyen feltűnő terület a tervezésben és modellezésben, melyben érdemes elmerülni, a parametrikus megoldások. Szerencsére manapság már nincs szükség szöveges programozói tudásra, hogy el tudjunk kezdeni foglalkozni vele. Egyre több szoftverben érhető el a script editorok grafikus változata, a vizuális programozási lehetőség. Az építész modellezésben erre az egyik legpotenciálisabb alkalmazás a Rhino – Grasshopper.

A megfelelő beviteli adatok megválasztása mellett egy beprogramozott modellből pillanatok alatt készíthetünk egy második, majd egy harmadik szinte teljesen eltérő eredményt. Persze ez akkor a legeredményesebb, ha az első munkát logikusan némi plusz munka befektetésével valósítjuk meg. S bár az építész formavilág igencsak szerteágazó, nem így egy gerenda vagy cölöpcsoport vasalása. A német fejlesztésű Allplan-ba erre előre beépített PythonParts-ok egyszerű megoldást adnak.

Ahogy az alábbi videóban is látszik, a már megprogramozott modulok szintén vizuális felületet kaptak, melyben már csak az alapértékek változtatását kell végrehajtanunk. De nem muszáj beérnünk itt sem azokkal a lehetőségekkel, amiket elénk tártak. Egy kicsit a Visual scripting világában elmerülve saját modulokat hozhatunk létre. Akár egy cölöpcsoportról hozzárendelt vasalással együtt. Így a tucatmunkákat egy-egy szám átírásával pillanatok alatt el tudjuk végezni és már csak a tervek elkészítése lesz hátra.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük