PTE MIK

Lakáshajsza

By Frómann Kamilla jún 1, 2021

Ahogy előző cikkemben írtam, ősszel kezdtünk el lakás után nézelődni. Meg kell jegyeznem, hogy szerintem sokkal jobb tavasszal keresni lakást, mert ősszel nagyon hamar sötétedik, mindketten 16 óráig dolgozunk, mire mehettünk élőben meglesni a lakásokat, már sajna sötét volt. Szóval ez csak egy tanács, hogy ha van a lehetőségetek, inkább tavasszal vagy nyáron nézzetek új otthon után.

Első körben tipikus ingatlanos oldalakon néztünk lakást, igazából szerintem azok az oldalak már elég elavultak, vagy legalább is nem annyira a mi korosztályunkat szólítja meg, ezért hamar felhagytunk velük és a Facebookon direkt erre kialakított csoportokban kezdtünk el kutatni a megfelelő ingatlan után.

Amiért sokkal jobb a Facebook Marketplace vagy az éppen ilyen közösségi csoportok halmaza, mert sokkal közvetlenebb és gyorsabb reagálást tesz lehetővé mindegyik oldal számára, azaz az albérletet kiválasztó egyén közvetlenül tud írni az albérletet kínáló számára, úgymond nem kell semmi plusz közvetítő, semmi átfutási idő. Szóval én mindenképp ezt az opciót ajánlom mindenkinek, mellesleg olcsóbb is, mint sok ingatlanos oldal, ahol ráteszik a saját költségüket is.

Több lakást is kiválogattunk szerte a városban, érdekesség, hogy a szűrési feltételünk folyamatosan bővült és átalakult. Ilyenkor mindig írtunk a hirdetőnek, kommunikáltunk vele és megbeszéltük az adott időpontot, hogy mikor van lehetőségünk élőben is szemügyre venni a kiválasztott albérletet. Ahogy a bevezetésben is írtam, tényleg jobb egy napfényesebb évszakot választani erre a procedúrára, mert a korai sötétedés elég idegesítő tud lenni ilyen helyzetekben.

Élőben viszont hihetetlenül fontos megnézni a kiválasztott lakást, mert nagyon sok esetben semmi sem az, aminek látszik. Amúgy autóvásárláskor is megfigyelhető, hogy bizonyos esetekben csak a jobb oldalát fényképezik le az eladók és nem is látjuk az adott gépjármű hibáit, ezért minden helyzetben szükséges az alapos vizslatás.

A másik ok, ami miatt jó ötlet élőben megnézni az adott lakást, mert így kicsit megismerhetjük a tulajdonost, akár az ő jellemét is. Ez a későbbiekben nagyon fontos lehet, mert általában a hirdetők legalább 1 éves szerződéssel kínálnak lakást, és nem mindegy, milyen a kapcsolat a szerződésben részt vevők között.

Miután lezajlott az online vizslatás és élőben is átment a lakás a vizsgán, sikerült kiválasztanunk a számunkra tökéletes lakást, amiről a következő cikkemben tervezek írni. Hogy milyen keretek között is zajlott maga a beköltözés és hogy miképp is érezzük magunkat az új otthonunkban.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük