PTE MIK

Konyhai kalandok a világ körül: Oroszország

By kovacskitti jan 5, 2024

A konyha nem csak egy funkcionális helyiség, ahol az ételeket elkészítjük. A konyha egy igazi műhely, ahol a kultúrák és a történetek találkoznak, és az ízek egyfajta művészetet alkotnak.

Az ételek nem pusztán anyagokból álló keverékek: ezek az ízek és illatok olyan történeteket mesélnek el, amelyek összekötik az embereket. Az ételek itt igazi művészetet képviselnek, ahol az alapanyagokból egy egyedi történet bontakozik ki.

Az orosz konyha gazdag és változatos, tükrözve az ország hatalmas területén élő különböző népcsoportok és kultúrák sokszínűségét. Az orosz ételek gyakran táplálók, fűszeresek és gazdag ízekkel rendelkeznek, ezért is erre esett a választásom. Kedvenc országaim közé sorolható Oroszország, bár még személyesen nem jutottam el oda, a jellegzetes orosz ételeket rendszeresen elkészítem. Több olyan étel van, amelynek tészta az alapja, és ezt töltik meg, de mind máshogy készül, ezért is érdekes!

Pár jellegzetes orosz étel:

  • Borscs: Az orosz konyha egyik ikonikus étele a borscs, ami egy gazdag húsleves alapú céklaleves. A cékla adja meg a jellegzetes piros színt, és általában tartalmaz káposztát, burgonyát, húst (többnyire marha vagy sertés), és egyedi a fűszerezése.
  • Pelmeni: A pelmeni a hagyományos orosz ételek egyike, ahol a tészta víz, liszt, tojás és só keverékéből készül, a töltelék pedig általában marhahúsból és sertéshúsból áll, fűszerezve hagymával és fokhagymával. A kész pelmeniket forrásban lévő vízben főzik, majd tejszínnel vagy ecetes tejföllel tálalják. A pelmeni készítése tradicionális családi tevékenység Oroszországban, hangsúlyozva az étel és közösség fontosságát.
  • Selyemrétes (bliny): A selyemrétest vagy orosz palacsintát gyakran társítják kaviárral, túróval, lekvárral vagy tejszínnel. Ez az étel vékony tésztalapokból készül, és a hagyományos orosz étkezések elengedhetetlen része. Mivel nem tartalmaz húst, ezért vegetáriánusok is fogyaszthatják, valamint ha a tejalapú termékeket elhagyjuk, akkor gombával, répával és egyéb zöldségekkel ízesíthetjük, ezáltal a vegánok számára is megfelelő lehet.

 

  • Stroganoff marhahús: Egy gazdag és ízletes orosz étel, melyet a 19. században készítettek el először. A recept alapja a vékonyra szeletelt marhahús, amit vajon és hagymán pirítanak. Hozzáadnak gombát, mustárt és tejszínt, így készül el a karakteres, krémes szósz. A tálalásnál gyakran rizzsel vagy tésztával kínálják.
  • Piroshki: A piroshki készítése egyszerű, de változatos. A tészta lehet élesztős vagy élesztőmentes, és általában tartalmaz lisztet, vizet, tejet, vajat és tojást. A töltelék lehet húsos, gombás, krumplis, káposztás vagy édes lekváros és túrós, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kis tésztakorongokat kiszaggatják, majd a közepükre helyezik a kiválasztott tölteléket. A tésztaköröket összecsípik és a tetejüket lekenik tojással a sütés előtt. A piroshki sütőben vagy olajban sütve készülhet, attól függően, hogy milyen típusú tésztát használnak.

Források: https://femina.hu/recept/borscs-receptje/

https://www.allrecipes.com/recipe/259977/russian-pelmeni/

https://www.thevegspace.co.uk/recipe-vegetarian-canapes-beetroot-sour-cream-walnut-blinis/

https://www.munchkintime.com/moms-piroshki-recipe/

https://www.kitchensanctuary.com/chicken-stroganoff/

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük