PTE MIK

Kapcsolódások így is, úgy is

By Tuzok Ramóna márc 22, 2021

A mai világban nem lehet eléggé hangsúlyozni a kapcsolatok építésének fontosságát. Jó kapcsolatok révén az ember könnyebben jut előre, nehézség nélkül találja meg a saját helyét a szektorban, és sokkal hatékonyabb lesz a megfelelő tudások gyors elsajátítása nyomán. Ugyanez igaz az építőipari területekre is.

A különböző területek összedolgozásából csodálatos dolgok születhetnek. A korábban már tárgyalt 3D állományokból az informatika és a 3D nyomtatók segítségével nem csak aprócska makettek készíthetők el. A megfelelő nyomtatófej és az alapanyag megválasztásával egyre szélesebb skálán mozognak a megvalósítható építmények.

Németországban már ilyen háromtengelyű nyomtatókat alkalmazva többszintes társasházakat építenek meg könnyűszerrel. Az előre elkészített fém kereten mozogva rétegelve „nyomtatja ki” az épület vázszerkezetét egy speciálisan ilyen célokra fejlesztett cement alapú anyagból.

Hollandiában hattengelyű robotokhoz ilyen nyomtatófejeket rögzítve feszegették még tovább a realitás határait. A térben így már teljesen függetlenné váló gépezet segítségével komplex szerkezeteket képesek létrehozni fenntartható anyagokból bármilyen formában és méretben. Elsősorban acél és gyanta felhasználásával dolgoznak. Ez előbbiből már képesek voltak kisebb hidat is létrehozni, mely most Amszterdam egyik jellegzetes látványosságának számít.

A lehetőségek száma tehát végtelen, csupán a megfelelő szakemberek együttműködésére van hozzá szükség. Így egyre egyedibb és természetesen gazdaságilag kedvezőbb terméket tudunk előállítani a jövőben.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük