PTE MIK

Fenntartható divat: a gombabőrkészítő műhely

By Bogíta márc 24, 2021

Szeretném megosztani veletek egy nemrégiben tett felfedezésemet a GOMBABŐRről… igen-igen, jól olvastátok, tényleg gombából készül…!!! 😊

Mégpedig kombuchából, amit páran már biztosan kóstoltatok is, nagyon egészséges probiotikus italként fogyasztva.

Nemrégiben akadtam rá egy érdekes cikkre:

https://fenntarthatodivat.hu/gombabor-kombucha-alapanyag-keszitese,

Ami aztán mind tovább és továbbvezetett, egészen a gombabőr titkáig, a Manera Studio: https://manera-studio.com felfedezéséig. Ajánlom figyelmetekbe olvasgatásra, találtok más érdekes növeszthető növényi alapanyagból készült termékeket is!

Miért is választottam témámnak építőművész hallgatóként a gombákat?

  • Érdekelnek a természetes megoldások, a vegyszermentes alapanyagok, eljárások,
  • érdekel a fenntarthatóság: életmód és dizájn,
  • szeretem a kombucha italt.

Mi is az a gombabőr, és mért is olyan érdekes számomra?

„A kombucha bőr alapanyag, amelyet más néven bakteriális cellulóznak is neveznek. Ez egy speciális fermentációs folyamat mellékterméke, ahol ecetsav-baktériumok, tejsavbaktériumok és élesztőgombák kapcsolódnak egymással.” Forrás: https://fenntarthatodivat.hu/gombabor-kombucha-alapanyag-keszitese

Kiragadtam alább pár képet a gombabőr készítésének folyamatából, ha bővebben is érdekel titeket előállításának rejtelme, a fentebb említett cikkben, és honlapon megtaláljátok a teljes folyamat részletgazdag leírását.

Számomra az a legérdekesebb, hogy a gombabőr újfent ráébresztett arra, milyen gazdagság vesz körül minket, és hogy mi magunk is képesek vagyunk elkészíteni a hétköznapi eszközeinket egy kis időráfordítással, a módszerek elsajátításával, a természetben körülöttünk meglévő, rendelkezésre álló alapanyagokból, melyek teljesen vegyszer- és adalékmentesek, természetesek, egészségesek.

Illetve jelen esetben mi magunk tudjuk nevelgetni az alapanyagokat, épp annyit, amennyi szükséges.

Természetesen önmagunk ellátására, nem tömegtermelésre. Így nemcsak elveszünk, hanem adunk is. Ez szép!

Leginkább csak a Nap, a napenergia az, ami a mi életünkre nézve végtelen mennyiségben rendelkezésre áll, minden más, még ha oly sok is van belőle a Földön (talaj, ásványok, növények, állatok stb.), ha nem vigyázunk rá, nincs körforgásban, egyszer csak elfogy…


Figyeljétek az eseményeket,

mert ha minden jól alakul, és összeállnak a feltételek, akkor az online térben is lehetőségünk lesz meghallgatni Kis-Baraksó Alexandra terméktervező előadását, élménybeszámolóját a gombabőr készítéséről, a növeszthető alapanyagokról, a formatervezésről, mely sokkal érdekfeszítőbb, és hitelesebb lesz az ő elmondása alapján.

Ha titeket is annyira magával ragadott a téma, illetve foglalkoztat a fenntarthatóság, vagy kérdésetek lenne, bizalommal fordulhattok hozzám (kozmagyongyver@gmail.com), nézelődhettek a honlapon, vagy felkereshetitek Alexandrát.

További szép napot kívánok mindenkinek!

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük