PTE MIK

Hol dolgozzak? – 2. rész

By spiegels márc 1, 2024

Munkaajánló egyetemistáknak – A strandos kifőzde…

Következzen egy alapvetően sablonos diákmunka. Biztosan volt már olyan ismerősötök (vagy akár te is átélted ezt), aki már dolgozott a nyári szezonban a Balatonon vagy egy strandon a jól ismert büfék és lacikonyhák egyikében. Az is biztos, hogy nemcsak egyetemistaként, hanem már a középiskola ideje alatt is vannak bátor jelentkezők, akik hajlandók bevállalni az 50 fokos meleget, az olajszagot és a többnyire szégyenletes módon viselkedő vendégeket. Én az egyetemi tanulmányaim alatt egy évet töltöttem ebben a környezetben.

Alapvető különbség az én esetemnél az, hogy egy termálfürdő gyorsétkezdéjében voltam felszolgáló. Magyarán nemcsak a nyári szezonban, hanem más időszakokban is tudtam tevékenykedni a pult mögött. Ez a fedett részlegnek volt köszönhető. Majdnem minden hétvégén dolgoztam. A vizsgaidőszakok alatt és a nyári szünetben a hétköznapok sem maradtak ki. Nem volt könnyű. A nyári szezon pedig egy soha véget nem érő rémálommá is fajulhat, hogyha nem vagyunk elég határozottak, pontosak és persze aktívak.

A munkahelyem Baranya vármegye déli részén helyezkedett el, ezért rengeteg délszláv turistával találkoztam. Ha véletlenül ebben a térségben szeretnél ilyesféle munkát vállalni, akkor készülj fel arra, hogy amennyiben nem vagy jártas a déli szomszédaink nyelvtudományában, akkor nehézségek támadhatnak. Sose fognak segíteni abban, hogy megértsétek egymást. Se angolul, se németül nem tudtok szót érteni. Elvárják tőled a horvát, a szerb, a bosnyák stb. nyelvtudást a saját országodban…

Ha nem vagy gyors, akkor két választásod van. Vagy felgyorsulsz vagy másik pályára lépsz. Általában körülbelül 400–500 emberre egy nyári napon 3 pultos volt nálunk. Pultosként takarítanod, mosogatnod és pakolnod is kell. Egyszóval nagyon sok feladata van egy dolgozónak, ezért csak egymásra támaszkodva tudjátok elvégezni a munkát. Ha véletlenül lelassulsz, a kártyavár összedől. Ha egy ember nem úgy teljesít, az hátráltatni fogja a kollégáit és ebből pedig vevői elégedetlenség fog következni. Márpedig a vevők nem türelmesek. Így nemcsak a kuncsaftokkal, hanem a munkatársaiddal is alakulhatnak ki konfliktusok. Egy ilyen helyen pedig rendszeres a klikkesedés és hamar elérhetik azt, hogy kirúgjanak vagy szimplán elhagyd a fedélzetet…

Légy határozott. De nagyon. A legtöbb vendég erőszakos. Ha nem sül ki egy perc alatt a rántott hús sültkrumplival, akkor már jönnek a gúnyos megjegyzések, esetleg még rosszabb alternatívák. Természetesen nem szabad belebonyolódni ezekbe a felesleges vitákba, de mindenképp legyen egy kiállásod. Muszáj megnyugtatni és jobb belátásra bírni a vendéget, még ha az esetek többségében ez nem is sikerül.

A legtöbb főnöktől nem várhatod a csodát. Mivel ez nem egy tündérmese, így viszonylag kevés pénzért rengeteget fogsz dolgozni és soha nem lesztek elegen ahhoz, hogy elbírjatok egy nagyobb tömeggel. A tulajok mindenen spórolni akarnak, amin csak lehet, és ha ki tudjátok termelni a cég által kitűzött eredményt, akkor az már nem számít, hogy megszakadtatok.

Én a két végletet tapasztaltam meg. A termálfürdőben egy év alatt két főnököm volt. Az első egy nagyon jó igazgató volt. Mindig lehetett rá számítani és ahhoz képest a bérezés is elfogadható volt, hogy Dél-Baranyáról van szó. A második vezetőről ez már nem mondható el. Az energiaválság kitörése után új ember irányítása alá került a gyorsétkezde. Leginkább ezután tapasztaltam meg a fentebb leírt negatív élményeket.

Sajnálatos módon olyan hanyatlást produkált az egész komplexum, hogy nem bírtam tovább. Én magam hagytam el a süllyedő hajót. Egy év alatt sikerült elérnem azt, hogy én tanítottam be az új dolgozókat, adtak a szavamra, rendszeresen kezeltem a kasszát és eredményesen tudtam dolgozni az éttermes csapatommal. Megszerettem ezt a környezetet, de sajnos egy új igazgató ezt pár hónap alatt tönkre is tette. Olyan szintet kell elképzelnetek, hogy nem volt elég áru, a kevésnél is kevesebb ember volt és még a napi egy étkezést is megvonták tőlünk. Az ilyen helyeket kerüljétek.

Mindenesetre a legfontosabb az, hogy próbáljátok meg a kínálathoz képest a legjobb lehetőséget megragadni. Mindenképpen a balatoni szezonra keressetek állást. A legtöbb munkáltató szállást is biztosít a diákoknak. Ott a három hónap alatt általában olyan fizetéseket lehet összeszedni, hogy a sulis időszakra már nem is kell munkát vállalnod. Viszont csak akkor és tényleg csakis akkor vállaljatok ilyen típusú munkát, ha nem féltek az összetűzésektől, a nehéz helyzetektől, a higiéniai problémáktól és a fizikai megterheléstől.

Szorítsd össze a fogadat és mondogasd magadban, már nincs sok vissza. Én is mindig ezt csináltam, amíg a gyorsétkezdében munkálkodtam. Titkon azért néha napján hiányoznak a napernyők, a zene és az a bajtársiasság, ami az én munkahelyemen volt. Úgy gondolom, hogy egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia ezt a műfajt. Jellemformáló és minden téren megerősít. Gyakorlatilag a mindennapi ügyes-bajos dolgaidat játszi könnyedséggel fogod venni egy-két nyári szezon után… Vágj bele és kiderül, hogy mennyire bírod.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük