PTE MIK

Hogyan kerüljük el a szorgalmi időszak végi kiégést?

By wilhelmva dec 11, 2023

Nekünk persze könnyű, mert még tanulunk. Ez nincs így!

 

 

Általában az egyetemeken, legalábbis azon a két karon, amelyeket megjártam, mindig a november a legkeményebb hónap. Ekkorra kell a legtöbb beadandó, csúcsra járnak az előadások és ekkor írjuk a legtöbb zh-t is. De ha ekkor mondjuk heti 4-5 hosszadalmas munkát és tanulást igénylő feladat van, hogy fogjuk bírni a végét? Valószínűleg nehezen, de talán van egy enyhülést hozó megoldás.

A „megoldást” az első, illetve a harmadik szemeszterem összehasonlításával próbálom prezentálni, bár némi eltérés azért akad. Visszagondolva abszolút ez a mostani harmadik volt a nehezebb és a pörgősebb, de lehet, hogy azért érzem így, mert még friss az „élmény”. Sokszor már azt sem éreztem, hogy egyszer vége lesz, mert tényleg abszolút jellemző volt az egyszerre kiadott 3-4-5 feladat, amit különböző formákb

an kellett abszolválni. A lényeg szerintem az egészben az, hogy mennyire dolgozunk előre. Az első szemeszterben valóban kicsit kevesebb feladat volt a végére, mint most, de ott is akadt bőven. Visszaemlékezve az azért nem tűnt soknak, mert már októberben megcsináltam egy csomó beadandót, így szépen eloszlott a feladatok mennyisége. Idén a több feladat ellenére ezt nem tettem meg, csak ritkán, ezért most tényleg sok maradt a végére és így nehezebb is volt teljesíteni. Természetesen ez attól is függ, hogy az oktatók mikor adják ki a feladatot és milyen határidővel.

 

 

Tényleg rengeteget segít az előre dolgozás, még akkor is, ha heti 1-2 feladatot csinálunk meg, ha van némi időnk. Fizikálisan és mentálisan is nyerünk vele, ha nem az utolsó percre hagyunk mindent, persze, amennyiben erre van lehetőség. Én például sokszor úgy veszem erre rá magamat, hogy felkelés után nem egyből a tanulásra koncentrálok, hanem előtte olvasok vagy filmet nézek, nekem így egyszerűbb nekiállni, mint ha durr bele módon tenném. A másik meglátásom, hogy érdemes előrevenni a beadandókat és az előadásokat, mert azokat bármikor meg tudjuk csinálni otthon, illetve elég, ha a számonkérés előtti napokba újra átnézem őket, de akkor már nem kell különösebben alakítom rajtuk. Így én ezeket veszem előre, ezután jöhet a zh-ra/szóbelire való tanulás, mert ezekből általában kevesebb is van és a rövidtávú memóriánkban is jobban megmarad az anyag. Persze nem akkor, ha vizsga előtt 1-2 nappal állunk neki, de számomra nyugodtabb úgy, ha tudom, most csak erre kell koncentrálnom, mert a többit már letudtam.

Ezek az én javaslataim az utolsó hónap megkönnyítésére, bár nem tudom, ez másoknak mennyit segíthet, egy biztos, nekem nagy előrelépést jelentett, amikor előre dolgoztam, és hátráltatott, amikor nem. Ezért én bátran ajánlom ezt a „folyamatot” mindenkinek, aki általában a szemeszter végén már elcsúszott a teendőivel.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük