PTE MIK

A kocsmasportok királya: a darts

By hieglzso dec 14, 2023

A világon egyre népszerűbb játék a darts, egy igazán izgalmas kikapcsolódási forma akár baráti társaságban is. A játékhoz szükség van egy táblára, valamint három darab nyílra és szinte bárhol játszható. Több évnyi dartsozás után az egyik kedvenc sportommá nőtte ki magát és a barátommal lejátszott rengeteg összecsapás teszi megunhatatlanná.

Az egyébként is Angliából indult sport a 19. század második felében terjedt el az Egyesült Királyságban. Általában pubokban és kocsmákban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban működnek. A darts nemzetközi szervezetének neve a PDC (Professional Darts Corporation), amelynek irányítása alatt a sportág legjobbjai versenyeznek hétről hétre.

A dartsot kétféle szakágba lehet osztani: az egyik a steel, a másik a soft darts. Ezek az elnevezések a tábla anyagára utalnak. A steel, amelynek alapanyaga a szizál, rendkívül masszív matéria, hiszen a dartsnyíl bedobása, majd kihúzása után a tábla rostjai könnyedén felveszik kezdeti állapotukat, így nem maradnak lyukak a táblán. Fontos hogy ezeket a steel táblákat megfelelő körülmények között tároljuk. Lehetőleg zárt helyen legyen felszerelve, szobahőmérsékleten tároljuk, és tartsuk távol a páradús helyiségektől, valamint a hidegtől. A softdartstáblák egészen más típusúak, hozzájuk nem is fém, hanem műanyagból készült nyilakat használunk. Ezekben a műanyag táblákban kicsi apró lyukak vannak és az elhasználódásuk is sokkal csekélyebb. Ráadásul ezek a fajták több játékmódra is beállíthatók és még a számolást is segítik meccs közben. Azonban a profi versenyeken a steel játékmód a megszokott. A táblát általában falra kell felszerelni, azonban lehet kapni állványon saját világítással rendelkező felszerelést is. A magassága a talajtól mérve 173 cm, és a táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak. A versenyeken dobólécet használunk, de otthoni körülmények között bármivel jelölhetjük a dobóállást.

A játék lényege, hogy 501-ről vagy 301-ről (de más értékek is előfordulnak) kell az ellenfelednél gyorsabban leérni nulláig, dupla kiszállóval a végén. Három dobásra van lehetőség egy körben. 9 nyíllal lehet a lehető leggyorsabban kiszállni, ezt hívják 9 nyilasnak, amit általában csak a profik tudnak teljesíteni, hiszen nagyon nehéz és rengeteg gyakorlást igényel ilyen szintre eljutni. Legekre, illetve szettekre játsszák a játékot (3 leg egyenlő 1 szettel), ez a versenykiírástól függ, mennyi leget vagy szettet kell megnyerni a végső sikerhez.

A táblát szektorok alkotják 1-től 20-ig és minden szektornak van tripla és dupla szektora. A legtöbb pontot érő szektor a tripla 20-as, aminek 60 pont az értéke, a legmagasabb pontszám, amit el tudunk érni három nyíllal, az a 180.

Ahhoz, hogy valaki profi játékossá váljon, hosszú évek gyakorlása szükséges, akár napi több órás időráfordítással. A profi játékosok kiváló fejszámolók, hiszen minden dobásuk után tudniuk kell, hogy hány pontjuk van. A számolás segítségéhez különböző mobilos applikációkat lehet letölteni, ami átlagot is tud számolni. A játék fontos része a kiszállózás, ezzel lehet befejezni az adott leget. Ha táblát és hozzá nyilakat rendelünk, kapunk mellé egy kiszállótáblát, aminek segítségével meg tudjuk tanulni a kombinációkat. A dartsban a legmagasabb kiszálló a 170, a legalacsonyabb pedig a 2.

Nem is kell sok pénzt áldoznunk egy darts-szett megvásárlásához. Jó minőségű táblát akár már 20000 Ft-ért is kaphatunk, egy nyílcsomag ára is 5000 Ft körül van, ha kezdőszettre gondolunk. Nyilván vannak sokkal kifinomultabb és drágább kiegészítők, amik még jobbá teszik a játékélményt.

Ha sikerült kedvet kapnod a játékhoz és van pár barátod, aki szívesen játszik, ne habozz, vegyél egy táblát, kezdj el gyakorolni és mutasd meg a többieknek, mit tudsz! Jó gyakorlást és sok 180-at kívánok!

 

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük