PTE MIK

Ha segítség kell, nyugodtan hívhatod a segélyvonalat!

Világunk tele van olyan emberekkel (egyaránt fiatalabbakkal és idősebbekkel is), akik nehezen találják meg magukat és küzdenek a mindennapokban. A depresszió egy súlyos betegség és sokszor nem is vesszük komolyan. El tudjuk rejteni a közvetlen környezetünk elől a lelki bajainkat, azonban ezzel csak azt érjük el, hogy a sötét, amit magunk előtt látunk, egyre nagyobb lesz a szívünkben és a lelkünkben. Ha valaki segítséget kér tőlünk, akkor hallgassuk meg, ne zavarjuk el. Lehet, hogy azzal a kisebb beszélgetéssel, amit folytatunk vele, megmenthetjük.

A bizalom ritka dolog a mai világban, éppen ezért az emberek inkább belemenekülnek dolgokba, ahelyett, hogy megosztanák másokkal a gondjukat. Ez abból is adódhat, hogy sokszor átverték őket, amikor segítséget kértek, nem kapták meg, vagy akár más, súlyosabb történések is meghúzódhatnak a háttérben.
Olyankor nem is muszáj, hogy közeli ismerős legyen a támaszunk. Vannak pillanatok, amikor egy idegen nagyobb segítség, mint a legközelebbi barátaink. Segítséget kérni soha nem szégyen. Nagyobb szégyennek tartom, ha valaki annyira megbízik benned, hogy segítséget kérjen, te mégis elutasítod őt és magára hagyod. Ha te, aki ezt olvasod, esetleg ilyen helyzetbe kerültél, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül. Hazánkban több segélyvonal és szervezet működik azért, hogy akár rajtad is tudjon segíteni.

Forrás: Kék Vonal

Talán a legismertebb a Kék vonal, amelyhez bármikor fordulhatnak a fiatalok, ha lelkileg nem érzik jól magukat, vagy legrosszabb esetben mindent fel szeretnének adni. Itt nemcsak hívás formájában, de chaten is beszélgethetsz a segítőkkel. Ők azért vannak, hogy neked tudjanak segíteni. Nem fognak elítélni, mint ahogy vádaskodni sem. Meghallgatnak, még ha nehezen is szeded össze a gondolataidat, és megpróbálnak a leghasznosabb módon segíteni. Akiket hívsz, mindvégig anonimak maradnak, és te is az leszel számukra. Senkinek sem fognak beszámolni a gondjaidról. Ők szakemberek, akik azért dolgoznak, hogy jobb lehessen a kedved, hogy támogassanak, netán meg is mentsenek abban a pillanatban.

A Kék vonal mellett ott van még a Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége, az S.O.S. Depresszió Alapítvány, a HIV-vonal HIV-pozitívoknak és az Ifjúsági Lelki Elsősegély is.

 

Ne feledd: Segítséget kérni sose késő és egyáltalán nem szégyen! Merj lépni a gyógyulásodért, akár úgy, hogy kapcsolatba lépsz egy lelki segélyvonallal, akár úgy, hogy  pszichológushoz fordulsz.

 

Az alábbi elérhetőségeken tudod elérni a fent említett segélyvonalakat:

 

Kék vonal:  116 111

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége: 116-123

HIV-vonal HIV-pozitívoknak: 06-70-94-97-666

Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-00

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük