PTE MIK

Gyógyfürdők Magyarországon 1. rész – Barcs

By hizsnyikb dec 11, 2023

Ahhoz, hogy egészségesen tartsuk testünket-lelkünket, fontos, hogy a mindennapi teendők mellett időről időre a kikapcsolódásra is szánjunk időt. Ez nehéz lehet, hiszen amikor egy teljesítmény-orientált társadalomban élünk, mások és a magunk elvárásai mellett úgy érezhetjük, nem engedhetjük meg magunknak a pihenést – ami pedig alapvető szükséglet az egyensúly fenntartásához. (A saját példámmal élve az utóbbi időben elkezdtem prioritásba helyezni a jóllétemet, és igyekezni ennek fényében élni.)

Erre a gyógyfürdőbe járás tökéletes módszer. Egyszerre van gyógyító hatással a mentális és a fizikai egészségünkre is, mivel a termálfürdők nyugodt környezete, meleg vízzel és esetleg további gyógykezelésekkel, például masszázsokkal kombinálva elősegíti a relaxációt, csökkenti a stresszt és javítja az általános mentális közérzetet.

Magyarország híres termálfürdőiről, amelyekből jelentős mennyiséggel büszkélkedhet a természetes termálforrások bőségének köszönhetően. Hazánkban számos termálfürdő található, amelyeknek jómagam is lelkes látogatója vagyok, annyira, hogy a bakancslistám része, hogy ellátogassak az összes magyarországi gyógyfürdőbe. Ebben a sorozatban fogok beszámolni a benyomásaimról, amiket a különböző termálfürdőkben gyűjtöttem.

A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ Pécstől kb. 60 km-re található, így autóval vagy vonattal is kb. 1 -1,5 óra alatt megközelíthető, szerintem abszolút megéri akár nagyobb távot is megtenni, hiszen fürdőlátogatással egy egész napot vagy délutánt is kellemesen el lehet tölteni itt. Útközben akár még a Dráva-partot is érdemes megnézni, aminek másik oldalán Horvátország van, így nem is meglepő, hogy a fürdő vendégkörének nem elhanyagolható részét horvátok teszik ki.

A fürdő építészeti szempontból is érdekes és különleges látványt nyújt. Az épület Dévényi Sándor, Halas Iván és Baranyai Bálint építész tervei alapján épült a 2000-es években, így a régió legújabb és legmodernebb fürdője. Az épület az organikus építészetet képviseli, harmonikus formákkal, kellemes hullámvonalakkal, mozaikcsempés falakkal és faburkolatú kupolával. Így tehát kikapcsolódás közben még esztétikailag is kellemes élményben lehet részünk.

A fedett részen hat medence található, melyekből több gyógymedence, egy pedig különösen meleg, 40 – 43 Celsius fokos vízzel rendelkezik. Kültéren nyáron több medence várja a látogatókat, de télen is látogatható az egyik, ami a hidegebb napokon a vízből felszálló pára látványával egy természetes gejzírfürdőre emlékeztet.

A gyógy-és sport medencék mellett a wellness-élmény fokozására három finn szauna, egy infraszauna, gőzkabin és Kneipp-taposó is használható. A szaunák a személyes kedvenc részeim a gyógyfürdőben, főleg a merülőmedencével együtt, ahol hideg-meleg terápiával fokozhatjuk az immunrendszerünk ellenállóképességét.

A gyógyfürdőben továbbá igénybe vehetők gyógyászati és rekreációs kezelések, mint a  masszázs terápia, és büfével is rendelkezik a létesítmény. Itt meg is kóstoltuk a csevapot ajvárral –  hogyha már a Balkán határán voltunk – ,amiben nem csalódtuk, ajánlom mindenkinek.

Összességében a Barcsi Gyógyfürdő jelenleg az egyik kedvencem a Pécshez közel eső térségben, ami köszönhető a szaunáknak, a 40 fokos víznek, és nem mellesleg az esztétikusan kielégítő atmoszférának.

Az 1317 méterről feltörő, 56,5 °C hőmérsékletű, magas nátrium-hidrogén-karbonát-tartalmú gyógyvíz gyógyhatásai:

  • gyulladáscsökkentő hatás az idült gyulladásokra;
  • rehabilitációs kezelésére alkalmas mozgásszervi megbetegedéseknél és baleset után;
  • élénkíti és erősíti az immunrendszert;
  • különösen hatékony módon enyhíti a térdizületi kopások okozta fájdalmakat (térdartrosis) és a chr lumbágó tüneteit.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük