PTE MIK

Facebook-adatbázis jelent meg a feketepiacon, te is benne lehetsz!

By Oláh Levente márc 20, 2024

200 000 Facebook Marketplace-felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe, miután egy hackernek sikerült betörnie egy, a Meta alvállalkozója által üzemeltetett felhőszolgáltatásba. A kiszivárogtatott adatbázis rengeteg személyes információt tartalmaz, ami komoly kockázatot jelent az érintett felhasználók számára.

Facebook Marketplace adatszivárgás (BleepingComputer)

A kiszivárogtatott adatok:

  • Teljes nevek
  • Telefonszámok
  • E-mail-címek
  • Facebook-azonosítók (ID-k)
  • Profilinformációk (pl. lakhely, munkahely, kapcsolati státusz)

Mire használhatják a lopott információkat?

Adathalászat: A hackerek a kiszivárogtatott e-mail-címeket és telefonszámokat felhasználhatják célzott adathalász támadásokhoz, amelyekkel megtévesztik a felhasználókat, és rákényszerítik őket, hogy felfedjék a személyes adataikat vagy pénzügyi információikat.

SIM-csere-támadások: A mobiltelefonszámok birtokában a hackerek SIM-csere-támadást hajthatnak végre, amellyel átveszik az irányítást a felhasználók fiókjai felett. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hozzáférjenek a fiókban tárolt információkhoz, üzeneteket küldjenek és fogadjanak, sőt akár pénzügyi tranzakciókat is végrehajtsanak a felhasználó nevében.

Azonosítólopás: A kiszivárogtatott adatokat azonosítólopás céljából is felhasználhatják, amellyel a hackerek hamis személyazonosságot hoznak létre a felhasználók nevében, és hiteleket, szolgáltatásokat vagy más javakat szereznek csalárd módon.

Hogyan reagált a Meta?

A Meta szóvivője nem reagált azonnal a BleepingComputer megkeresésére. Azonban valószínűleg belső vizsgálatot indítanak a szivárgás okának és mértékének feltárására. Ezenkívül lépéseket kell tenniük az érintett felhasználók értesítésére és a további kockázatok enyhítésére.

Mit tegyél, ha te is érintett vagy?

Ellenőrizd, hogy a te adataid is kiszivárogtak-e: Számos online eszköz áll rendelkezésre, amelyekkel ellenőrizheted, hogy a te e-mail-címed szerepel-e a kiszivárgott adatbázisban. Ilyen például a https://haveibeenpwned.com/, ahol e-mail-címünket beírva biztonságosan ellenőrizhetjük adataink épségét.

Legyél óvatos az e-mailekkel és a szöveges üzenetekkel: Ne kattints a gyanús hivatkozásokra, és ne add meg a személyes adataidat olyan e-mailekben vagy szöveges üzenetekben, amelyeket nem ismersz fel.

Állíts be erős jelszavakat: Használj erős jelszavakat a Facebook-fiókodhoz és más online fiókjaidhoz, és ne használd ugyanazt a jelszót több fiókhoz.

Használj kétfaktoros hitelesítést: Engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést a Facebook-fiókodhoz, hogy egy extra biztonsági réteget adj hozzá.

Kövesd nyomon a Facebook Marketplace fiókját: Figyeld a fiókodban bekövetkező gyanús tevékenységeket, és azonnal jelentsd a Meta-nak, ha bármit észlelsz.

Ez a szivárgás ismét rávilágít az online adatvédelem fontosságára.Létfontosságú, hogy proaktív lépéseket tégy a személyes adataid védelme érdekében, és tisztában legyél a lehetséges kockázatokkal.

Forrás: Bleepingcomputer

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük