PTE MIK

Everyman’s rights in Finland

By horvathk márc 30, 2021
fireplace

A mai posztom a finnek „természetközeliségéről” fog szólni, ha lehet így mondani.😀 Van egy jó kifejezés, amit úgy tudnék lefordítani, hogy „mindenkit megillető jog”, angolul „Everyman’s rights”. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenkinek joga van „használni” a természetet, azaz mindenkinek joga van horgászni a tavakban, különféle bogyókat, gombákat stb.-t gyűjteni az erdőkben, kiépített fa kabinokban napokat eltölteni, tüzet rakni és barátokkal sütögetni. Vannak olyan kabinok, amelyekért fizetni kell, de a legtöbb ingyenes, sőt, ritkán még ingyenes szaunát is lehet találni némelyikben. (A szaunákért általában fel szoktak számítani egy viszonylag alacsony összeget.)

Természetesen vannak íratlan szabályok a rend fenntartására vonatkozóan, ezeket, ha nem is mindenki, de az emberek nagy többsége betartja.

A fent látható tűzrakó helynek talán az a különlegessége, hogy egy karbantartó/szolgáltató vállalat által a tűzifa, a nyárs, a papír stb. mindig biztosított, ennek köszönhetően szinte csak azt kell magunkkal vinni, amit meg szeretnénk sütni (még fejsze is rendelkezésre áll).😁😀

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük