PTE MIK

11 tipp az online oktatás nehézségei ellen — hogyan nyomjam le a szorongást?

By Sudár Fanni márc 29, 2021
dav

Ha minden reggel úgy kelsz fel, hogy „már megint” és „nincs életkedvem”, akkor megnyugtatlak, nem veled van a probléma. Más gond is van még? Gyomorgörcs, idegesség, fejfájás, nincs motiváció? Nem vagy egyedül. A kérdés már csak az, hogy mit lehet az ilyen érzések ellen tenni.

Minden reggel fáradtan kelsz, nincs kedved az óráidhoz, vagy éppen gyomorgörccsel kapcsolódsz be a hívásba, mert félsz, hogy mi vár rád. Ismerős? Nincs kedved megírni a beadandókat, inkább csak feküdnél az ágyadban, talán még arra sem tudod rávenni magadat, hogy bekapcsolj egy jó filmet, inkább csak görgeted a közösségi oldalakat a telefonodon. És ebben magadra ismersz? Nem érted, mitől lehet ez? Járjunk utána!

Akkor most mi a bajom?

A legtöbb embernek ezek alapján szinte elsőre a depresszió és a szorongás jut az eszébe, ezt követik a rémült gondolatok, hogy „akkor most én is szorongok?” vagy „de most tényleg depis lennék?”

Rövid válasz: nem. Na, de tényleg nem?

Fontos kiemelnem, hogy nem tanultam pszichológiát, csupán érdekel a téma és gyűjtöttem egy nagyobb csokor tippet, amit örömmel megosztok másokkal. A cikk nem saját magatok diagnosztizálására készült, nem helyettesíti a szakorvosi véleményt vagy kezelést!

Oké, most pedig tisztázzunk néhány dolgot. Pár bekezdéssel ezelőtt megállapítottuk, hogy ezek a negatív érzések nem a szorongás vagy a depresszió, esetleg más mentális betegség velejárói — ezt nem tudhatjuk biztosan, ha már hosszabb ideje (hetek, hónapok) is jellemzőek ezek rátok, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy pszichológust.

A szorongást folytonos nyugtalanságként lehet röviden jellemezni, ami majdnem az élet minden területén jelen van, szinte már állandó részét képezve a mindennapoknak. Sajnos nem ritka jelenség, enyhébb formában szinte mindenkinek az életében jelentkezik nyugtalanság, idegesség formájában. A depresszió ezzel szemben a folytonos levertség „betegsége”, de természetesen nem lehet ennyivel összefoglalni, hiszen nagyon összetett és komoly mentális problémákról beszélünk.

Na, jó, de mi van akkor, ha a fent említettek közül csak néhány tünet jelenik meg nálad, vagy esetleg mindegyik, viszont csak időközönként? Egyetemistaként szinte biztos, hogy a ránk nehezedő nyomás kiválthatja ezeket, azonban most, ebben a távoktatásos időszakban talán még azok is enyhén szoronganak, akik normális helyzetben jól bírják a strapát.

Tegyünk a mentális egészségünkért!

Jöjjenek akkor a tippek, amik könnyíthetnek a helyzeteden, kirázhatnak a monoton mindennapokból, vagy csak szimplán erőt adnak a folytatáshoz!

Tanácsok:

 • Heti többször (ha teheted, akkor minden nap) menj el sétálni vagy sportolni! A friss levegő és a mozgás felrázza az elgémberedett végtagokat, felpezsdíti az agyat, és utána könnyebben vágsz neki az aznapi teendőidnek.
 • Vezesd naptárban az összes határidőt, reggel vagy előző este írd fel egy lapra a napi teendőket (to dos) és ha elvégezted, húzd át egy (színes?) tollal! Ha látod magad előtt a feladataidat, akkor jobb eséllyel állsz neki az elvégzésüknek.
 • Hajlamos vagy halogatni? Kezdd el azonnal, ha eszedbe jut! Kelj fel, tedd el a telefont, igyál egy nagy pohár vizet és csináld! Később hálás leszel magadnak, hogy időben végeztél vele.
 • Minden reggel vesd be az ágyadat, öltözz fel, ébredés után pedig ne kávéval, hanem egy pohár vízzel indíts! Reggel dehidratált az ember, a koffein pedig vízelvonó hatású, szóval pótoljuk azt a folyadékot!
 • Tarts rendet a szobádban, akkor nem tudja elvonni a figyelmedet, hogy a francba, már megint kupi van, akkor most a házi helyett kiszanálom a cuccaimat…
 • Csökkentsd le fokozatosan a telefonod napi használatát, de leginkább a közösségi médiát korlátozd! Például: maximum napi egy óra Instagram és Facebook. Könnyebb lehet egy alkalmazással, ami ezeket korlátozza (lentebb példa).
 • Tartsd a kapcsolatot a családoddal és a barátaiddal! A társas kapcsolatok hiánya negatív érzéseket szülhet, könnyen befordulhatsz tőle, ezt egyszerűen kiküszöbölheted napi/heti egy óra videóhívással a szeretteiddel. Nekik is jól fog esni, hogy gondolsz rájuk, hidd el!
 • Minden nap olvass egy kicsit, akár szakirodalmat, akár szórakoztató könyveket! Már 30 perc olvasás is feltöltheti az agyat. Nem vagy könyves? Nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból, de ne ess túlzásba! Valóban jó sorozatot nézni, viszont ameddig a Netflix megvár, addig a zh és az arra való tanulás nem.
 • Ha úgy érzed, hogy felesleges dologra pazarlod az idődet, akkor kezdj bele egy új hobbiba! Ne feledd, nem az a cél, hogy a legjobb legyél benne, hanem hogy kikapcsolódj és szórakozz egy kicsit.
 • Ne hibáztasd magadat amiatt, hogy nem haladsz a dolgoddal, vagy mert ilyen érzéseid vannak. Te is egy ember vagy, ugyanúgy lehetnek problémáid, mint másoknak.
 • Ne félj segítséget kérni! Ha nem is mersz/akarsz pszichológushoz fordulni, beszélgess a barátaiddal vagy a családoddal. Egy jó beszélgetés rávilágíthat, hogy mi okozza a lelki nehézségeidet és akár megoldást is tudtok találni rá.

Instagram profilok a témában:

További tanácsokkal és mentális betegségekkel foglalkozó oldalak, melyek jobban kifejtik az általam leírt tippeket és megválaszolják azt a kérdést is, hogy „miért kellene ezt csinálnom?” Mindegyik magyar nyelvű profil!

 • @melylevegoproject
 • @lelekbogar
 • @mindhugtalks (kicsit kakukktojás, mert podcasthez társul a profil)
 • @test.tudat
 • @pszichodiak

Alkalmazások a lelki egyensúlyért:

Az alább felsorolt applikációk elérhetők Androidos eszközön, főleg a szorongás tüneteinek az enyhítésével foglalkoznak.

 • Calm (meditációs, stresszoldó alkalmazás)
 • Forest (tanulásnál hasznos, a koncentrációban segít)
 • RezilienciApp (magyar fejlesztésű alkalmazás pozitív szokások kiépítésére)
 • Ok-Key (pozitív pszichológián alapuló alkalmazás)
 • Shooting Pod (vezetett meditáció és stresszoldás)
 • YourHour (a telefon használatával töltött időt elemzi és korlátozza)

Zárásképpen megismétlem, hogy ezek csak tanácsok, amik enyhíthetnek a nehézségeken, de nem helyettesítik a valódi orvosi segítséget. Mindenkinek vannak nehézségei, nem szégyen küzdeni, főleg nem a jelenlegi helyzetben.

Ne hagyd, hogy a távoktatás rád telepedjen! Mutasd meg, milyen fából faragtak és gyűrd le az online egyetem aggályait!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük