PTE MIK

Egy igazi „fociunikum” – GABRIELLA kupa

By hieglzso febr 7, 2024

Országszerte nincs nagy hírük a teremlabdarúgó-tornáknak. Pedig különösen ilyenkor, télvíz idején labdarúgó körökben nagy sláger. A stadionok játékra alkalmatlan gyepszőnyegéről parkettára váltanak a csapatok, így a futballimádóknak nem kell téli álmot aludniuk. Baranya különösen jó helyzetben van: több kiválóan szervezett torna nyújt kínálatot a vármegyében, de a komlói GABRIELLA kupa valahogy más, némi képzavarral élve olyan, mint a Forma 1-ben a Ferrari.

Már sokan tudják: a karácsonyi ünnepeket követően, Szilveszter előtt, aki szereti a kispályás focit, az ne szervezzen más programot. Hetedszer indult útjára a labda a megye legnagyobb év végi tornáján, a GABRIELLA kupán. Sokat elmond, hogy gyakorlatilag két nap alatt betelt a létszám, a várólistára került csapatoknak csak remény maradt a részvétel.

A főszervezők igényességét ismerve a tavalyi torna színvonalára ismét rálicitálnak a Komlóról származó, a 10 éve Ausztriában élő Kalmár-testvérek és segítőcsapatuk. Lokálpatriótaként ezzel a tornával szeretnének visszaadni valamit szülővárosuknak és anyaegyesületüknek, a KBSK-nak a fiatalkori évekért.

A GABRIELLA kupán az a körítés, ami a torna körül zajlott, egészen kivételes az egész országban, köszönhetően a közösségimédia-felületeken megjelenő tartalmaknak és a rendezvényt lebonyolító társaságnak, amely rendre már nyár eleje óta dolgozik, hogy minden gördülékenyen működjön az év végén.

A reklámok, a különleges hangeffektek és a három napon keresztül tapasztalt teltház – olykor 800–1000 néző előtt játszanak a csapatok – a szakértők véleménye szerint az ország legnagyobb téli tornájává teszik a GABRIELLA kupát. Már megszokott, hogy számtalan sztár is „bekukkant” a háromnapos rendezvényre – itt járt például Dibusz Dénes, az FTC és a válogatott kapusa is a családjával, de rendszeres látogató a Trollfoci csapata is, akik gyakran posztolnak Komlóról a közösségi média felületein.

A csarnok előtt az egész rendezvény alatt szinte lehetetlen volt parkolni, jobban tették, akik gyalog közelítették meg a csarnokot. Az egész város focilázban ég ebben az időszakban, kevés olyan baranyai futballszurkoló van, aki nem fordult meg a létesítményben a három nap alatt.

Persze mit sem érnének a külsőségek, ha azok nem párosulnának parádés futballélménnyel. A hét esztendő bebizonyította, hogy a GABRIELLA kupán már csak a „futottak még” kategóriájába tartozhatnak azok a társaságok, amelyek „ad hoc” összeállva próbálkoznak. Ők még a csoportkört sem élik meg. Az egyenes kieséses rendszerben pedig a futballtudáson kívül a mentális erőre is szükség van. Erre leginkább döntetlen esetén támaszkodhatnak a játékosok, akik a megszokott büntetőrúgások helyett az úgynevezett „rapid golden goal”-lal, azaz aranygóllal döntik el a továbbjutás sorsát.

A helyszínen riporterként dolgozva, a pálya széléről érezhettem át a torna tétjét, és azt, hogy mekkora erőbedobással küzdött minden csapat a győzelemért.

A 2023-as kiírásban – miután a kieséses szakaszban sorra hullottak ki a favoritok – kaposvári győzelem született, némileg átírva a papírformát.

Az elképzelések szerint 2024-ben már 4 napos lesz a torna. December 27-től december 30-ig ne tervezzetek más programot magatoknak! Gyertek Komlóra!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük