PTE MIK

A MAGYAR TINISZTÁR, a 9 HANGJA és az ORSZÁG ROXTARJA, avagy Azahriah, G.w.M és Missh lassan 2 éve húzódó konfliktusa

By wilhelmva márc 11, 2024

Baukó Attila, akit YouTube-videósként még évekkel ezelőtt Paul Street néven ismert meg az ország, mára már Azahriahként a magyar zenei szféra legfelkapottabb előadója, csupán 22 évesen. Több alkalommal megtöltötte itthon a Budapest Parkot és az első Papp László Arénás koncertje is bő 1 hét leforgása alatt sold out lett, most pedig már készül a májusi tripla Puskás Arénára. G.w.M, polgári nevén Varga Márk már 10 esztendeje a magyar hip-hop kultúra egyik legmeghatározóbb alakja. Mindössze 16 éves volt, amikor befutott akkori mentorai Curtis és BLR támogatásával. Ez idő alatt több százmilliós nézettséget ért el a különböző zenei megosztókon, óriási rajongótábort és brandet épített fel maga köré az „utcagyerek”. Az egész történet 2022 februárja és augusztusa közötti időintervallumban zajlott valóban nagyon intenzíven, de az elmúlt hónapokban ért a végéhez, legalábbis egy kis időre biztosan.

G.w.M nevét leginkább mégiscsak 2022-ben ismerte meg az ország, mikor Kulcsár Edinával világgá kürtölték, hogy ők mostantól egy pár és meg is érkezett a bulvár rivaldafénye a rapperre. Egyébként szerintem G.w.M vágyott is a médiaszereplésre és hogy bulvártéma legyen, mert a 10 év alatt hiába produkált 500–600 milliós nézettségeket, a munkássága kapcsán sosem kapta fel igazán a média. Nyilván ez annak is köszönhető, hogy szerény kis országunkban már lassan inkább elítélik, mintsem elfogadják a szókimondó embereket. Erről a kis szerelmi történetről készített Azahriah a Paul Street csatornájára egy videót 2022 februárjában, amikor épp csúcsponton volt ez a story, de nem mondanám, hogy beleállt a párosba, inkább kissé szarkasztikusan véleményezte ezt az egész hercehurcát. Ezt amúgy miért ne tehetné meg, tartalomgyártóként pontosan tudja, hogyha a legkelendőbb zenészről, az ország legfelkapottabb híréről készít egy videót, akkor arra mindenki felkapja a fejét, minden médium lehozza, hogy Azahriah (ebben az esetben Paul Street) mit gondol erről az egészről, sokan megnézik a videóját, neki közben ketyeg az ebből származó jogdíj és éldegél, mint Marci Hevesen. Tökéletes marketing, bár nem gondolnám, hogy ezért csinálta, egyszerűen elege lett, hogy nem hall mást, mint csak ezt, és úgy gondolta, hogy nem hagyja szó nélkül. Bár hozzáteszem, ennyi erőből G.w.M is odanyomhatta volna neki pár hónappal később a kis toi-toi-os incidenst, de mégsem tette.

Persze kicsit sem volt az utcagyerek ínyére a dolog, soha nem szerette, ha a szájukra veszik, sem őt, sem a családját, főleg, hogy úgymond az egyik „kollégája” tette ezt. Viszont számolnia kellett volna azzal, hogy szakmán belül is sokan fognak ezen csámcsogni. Mint az később az Ábrahám Róbert által vezetett Talk44 című online műsorból kiderült, G.w.M telefonon hívta fel Azit, hogy amúgy egy k. ügyes srác, borzalmasan jó, amit csinál, akár egy kollaboráció is születhetne a munkásságukból, de legyen szíves levenni azt a videót a csatornájáról, amit amúgy a rapper hangsúlyosan „sz”-nak nevezett. Kicsit szofisztikáltabban is megfogalmazhatta volna a véleményét ország-világ előtt, de az ő stílusát ismervén ez még csak lágy kritika volt a videó általa vélt tartalmi mondanivalójára. A videó a mai napig megtalálható a Paul Street-csatornán, ugyanis nem törölték. A rapper erre azt mondta, hogy neki csak azzal van baja, hogy a kis szobájában egy kisgyerek leül a kompjútere elé és mint egy szakértő olyan témáról osztja az észt, amiben házasságokról, gyerekekről és emberéletekről van szó, pedig ő még csak egy „hugyos”. A hugyos szót itt Azi életkorára értette, amivel egyáltalán nem értek egyet, mert G.w.M is csak most lett 27 éves, bár tény, hogy jobban hasonlít a 40-re, mint a 27-re. Annyi, hogy ő előbb kezdte a zenélést és a házasodást is.

Szintén ugyanebben az interjúban Ábrahám Robi mutat egy részletet a rappernek a 2022 májusában megjelenő és itthon mindent letaroló Azahriah x Desh „A ló túloldalán” című albumról. A Dopamin című számban bizonyos sorok a kommentelők állítása szerint beefek G.w.M-nek, amiket ha közelebbről megnézünk, akkor ezek az állítások helyénvalók is lehetnek, bár a rapper is először hall ezekről a bemarásokról. Azi a kollégája egyik szimbólumát a „9ker-t” említi elsőként, másodikként azt, hogy „ a tiszteletet ki kell érdemelned, nem kérned kell testvérem”, harmadikként pedig, hogy „leszarom, mennyi léd van”, ezzel valószínűleg arra utalva, hogy G.w.M előszeretettel mutatja azt a social mediaban, hogy például a Gucciban vagy más luxusboltokban költi a pénzét. Ez egyébként egy nagyon igényes válasz mindenre, mert egy dalban mondja el kulturáltan a véleményét, ami mindenkihez eljut és nem hordja el minden „köcsögnek” azt, akit bebeefel. A rapper reakciója erre csak annyi volt, hogy egy férfi nem fog leállni egy ilyen formával, egy lánnyal veszekedni, gondolva ezzel Azahriahra. A beef két vagy több előadó közti ellenségeskedés, a diss pedig az erre szánt válasz. Magával a beefeléssel semmi gond nincs, hisz egykor a rapnek és a hip-hopnak ez volt a lényege, így kezdődött, csak az idők során ez már nagyon kikopott ezekből a zenékből, ezért is kapnak fel hirtelen egy-egy ilyen storyt ennyire, mert manapság ez már ritkaságszámba megy, hogy zenén keresztül oltják le a másikat.

Nem sokkal ezen események után a szintén 12 éve ismert és egyéni szinten a legtöbb feliratkozóval és a legmagasabb csatornanézettséggel rendelkező hazai zenész, Mr. Missh állt bele Aziba, szokásához híven egy Insta storyban. A mára már inkább a botrányhős és magát Roxtarnak nevező Missh a már az előzőekben említett „A ló túloldalán” című album egyik zenéjének, a Habibnek a szövegében megjelenő sorokra reagált, ahol a fiatal zenész azt mondja magára, hogy „kicsit Roxtar”. Misi hulla részegen éppen egy koncertre menet üvöltette az autójában ezt a zenét és konkrétan kiröhögve mondja el Azahriaról, hogy kisgyerek és hogy a Roxtar fogalom azért önmagában ennél egy kicsit bővebb. Persze a végén azt még hozzáteszi, hogy „ja kicsit Roxtar, csak kicsit”. Nyilván nem volt helyén való ez a story, főleg nem bódult állapotban, de végül is Missh is csak a véleményét mondta el a hozzá hű nyers és sokszor már túl őszinte megfogalmazásban. Az, hogy ezt éppen az Instagramon tette, kicsit sem meglepő, hiszen korábbi storykban már gitárt is zúzott, telefont is tört, rengeteg hazai zenészt szidott, mondván nem hiteles, amit mondanak és amit közvetítenek. Állt már bele közszereplőbe csak azért, mert az összejött Missh excsajával vagy éppen „szivatott” egy nőt. Erre Azi is egy Insta storyban reagált, ahol értetlenül állt a helyzet előtt, mert elmondása szerint egyszer még egy benzinkúton Missh ment oda hozzá és Deshez képet kérni, illetve elmondani nekik, hogy itthon ők a nagy újhullám. Ezen felül Missht és a hozzá hasonló előadókat, köztük G.w.M-et is „pizza king type” rappereknek nevezte, ezzel lealacsonyítva azt, amit eddigi karrierjük során elértek. Ezzel a beszólással nem értek egyet, mert Missh nem a zenéit és a karrierjét kezdte el ócsárolni, hanem azt, hogy szerinte nem hiteles rá a Roxtar jelző, mert nem él olyan életvitelt. Az, hogy Missh és G.w.M mit értek el, senki számára sem kérdőjelezhető meg. Főleg azért nem, mert ők tényleg mélyszegénységből jöttek, legalább is biztos nem voltak olyan anyagi helyzetben, hogy eszközöket tudjanak venni a zenéléshez, mint Azahriah, akinek már 14 évesen a rendelkezésére álltak az eszközei a tartalomgyártásra. A zenei stílusaik különböznek, de a témáikban majdhogynem teljesen megegyeznek, viszont 10 évvel ezelőtt sokkal nehezebb volt csak az interneten befutni, mint ma. Egyébként Azi az Okari című számának a végére bevágott egy Missh koncertfelvételből pár mondatot, amiben az egri fürdőfesztiválon a szerelmi bánat elmúlásáról és az elengedésről beszél. A tinisztár azt is leírta egyébként a storyjában, hogy Missh az egyetlen, akit annak ellenére, hogy trashnek gondol, autentikus, mert real.

Azahriah kiírása után G.w.M is visszatér a történetbe és bevédi Missht, akivel már a kezdetek óta együtt dolgoznak, és most már egy az előbbieknél is trágárabb választ közöl a social mediaban. Egy kis „sz..-osnak” nevezi a fiatal énekest, aki nagyon nagy embernek gondolja magát és konkrétan felszólítja, hogy vegyen most már vissza az arcából, mert gusztustalan, amit csinál. Kérdőre vonja, hogy mi az, „hogy pizza king type” rapesek, mert ők a Missh-szel már akkor fellépni jártak, mikor Azi még azt sem tudta, hogy mi lesz, ha nagy lesz, és soha nem fogja elérni azt a szintet, mint a Missh. Csak egy igazi kis senkiházi b…i, egy tiszteletlen kis „köcsög” gyerek. Azért G.w.M ilyen téren mutathatna példát, ha már lassan 4 gyerekes családapa, vagy írhatna ő is egy diss tracket, mert ez az ő részéről patkányság, hogy úgy beszél valakivel, mint a kutyával. Ezek szerint akkor ő is ugyanakkora senkiházi, mint akit beoltott vagy inkább próbált beoltani. Tulajdonképpen őt még mindig az bántja szerintem, amit róla és Edináról mondott korábban, de mondjuk az igazat megvallva meg is lepődtem volna a kulturált reakción. Na jó, talán annyira azért nem, de erre az egészre már nem érkezett viszontválasz a tinisztártól. Mindezek ellenére Missh kb. 2023 elején mondta azt, hogy az ő backstage-ében itthonról csak Manuel és Azahriah szólhat. Érdekes, mit ne mondjak.

2023 márciusában Azahriah saját nagykoncertjére készült a Papp László Arénában. Egy fiktív történettel érkezett fel a színpadra, amit az RTL híradósai, Erős Antónia és Szellő István konferáltak fel. A kitalált történet szerint Azit elrabolták és kellemetlen hangfrekvenciákkal kínozták. A jelenetről készült egy kép is, amin tisztán látható, hogy G.w.M újonnan megjelent albumát hallgattatják a megkötözött énekessel. Az érintett személy még nem reagált erre az egészre, de az biztos, hogy ezáltal már egy új szintre lépett a kettejük konfliktusa. A két sztár rajongói viszont már egymásnak estek a neten, a G.w.M-fanok nem értik, hogy ez a 21 éves „hugyos” mit ugat a Petőfi Sándor bajsza alatt…

Személy szerint mind a 3 előadót elismerem, rendszeresen hallgatom és követem őket, ezért próbálok mindig objektíven állni a témához, bár néha az egyiknek vagy a másiknak igazat kell tudni adni, természetesen csak a megfelelő háttérinfók ismeretében. Számtalan összehasonlító TikTok-videó készült már Azahriahról és G.w.M-ről, ahol az utóbb említett koncertjeit falunapokhoz hasonlítják, mert idézőjelben „csak” pár száz ember van ezeken a bulikon, miközben Azahriah felrobbantja a Sziget Fesztivált, a Budapest Parkot vagy a Papp Lászlót.

Azahriah és G.w.M végül személyesen megbeszélték a nézeteltéréseiket. Arra jutottak, hogy ezt a nagyon sokáig húzódó balhét a média generálta és a sajtó fújta fel ennyire. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy vége lett, már lassan a közönség agyára ment az egész. Jobb a békesség. Tág ez a piac, mindenki elfér rajta, szerintem mindenki csinálja a maga dolgát és nem érdemes konfliktust keresni, mert egy ilyenben úgyse nyerhet senki, legalábbis huzamosabb ideig biztosan nem.

Képek:

https://metropol.hu/vip/2023/11/gwm-allapota-beteg

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük