Már nagyon sok aranygaluska receptet kipróbáltam, de egyik sem nyerte el a tetszésemet. Viszont amikor ezt a receptet elkészítettem, azonnal tudtam, hogy ez lesz az igazi.
A leírás egyszerű, ám mégis különleges, így bárki könnyedén elkészítheti, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1,3 dl tej
- 3 csipet só
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- olvasztott margarin
Vaníliasodó:
- 8 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A tejet a cukorral langyosra melegítjük és felfuttattjuk benne az élesztőt. Egy dagasztó tálba beletesszük a lisztet, a szoba hőmérsékletű margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojást és a sót. Ezekből, géppel vagy kézzel, tésztát dagasztunk, majd 1 óráig kelesztjük.
Ez idő alatt a darált diót összekeverjük a porcukorral.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és 3-4 cm átmérőjűre kiszaggatjuk. A kiszaggatott korongokat előszőr az olvasztott margarinba mártjuk, majd beleforgatjuk a diós cukorba és kikent tepsibe rakjuk. (A maradék diót és margarint a tetejére önthetjük.)
160 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a vaníliasodót. A tejben elkeverjük a pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot. Folyamatos keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Melegen tálaljuk.