PTE MIK

A kickbox a felvehető tárgyak között!

By spiegels okt 28, 2023

Biztosan voltál már úgy, hogy egy viszonylag lazább egyetemi nap után nem volt semmi programod. Tegyük fel, hogy szorgalmasan készültél előre, így nincs mit tanulni. A barátaid nem érnek rá és hétköznap nem szeretnél buliba menni. A sporttal meg nem volt jó viszonyod, mivel a középsuliban a testnevelés óra abból állt, hogy a legvagányabbak rúgták a labdát. Szerencsére itt Pécsen, a PTE kötelékében van számodra egy olyan lehetőség, amit nem érdemes kihagyni!

A szemeszterek megkezdése előtt, a tárgyfelvétel során fellelhetők olyan kurzusok is, amik nem a te egyetemi karodon találhatók, de mégis felvehetők. Lehetőségek tárháza áll rendelkezésedre, ezek közül szeretnék útmutatást adni az egyik legjobbhoz.

Felvehető tantárgy a Kickbox sportág. Erről az ütő-rúgó küzdősportról azt kell tudni, hogy mindenedet megedzi. Továbbá nem csak a testet, hanem a lelket is megerősíti. Megváltozik a felfogásunk és így nehezebb feladatokat is könnyebben fogunk tudni abszolválni a mindennapjaink során. Ez a mozgás nemcsak a küzdelem fortélyaira, hanem az életre is tanít.

Nem szabad hinni a harcművészetekről és a küzdősportokról alkotott sztereotípiáknak. Nem, nem fognak bántani téged se az oktatók, se a tanítványok. Nem, nem fog téged senki se lenézni azért, mert egy gyakorlatot nem úgy csinálsz, ahogy azt kéne. Minden ilyen kétségbeejtő gondolatot el kell engedned, mielőtt bemész egy ilyen edzésre. Kevés olyan összetartó és segítőkész közösség létezik, mint amilyen a harcosoké. Bátran kérdezhetsz, mivel a tapasztaltabb tanítványok és valamikor az edzők is elkezdték valahol.

A felszerelés mindig egy kényes kérdés a kezdők körében. Pécsi egyetemistaként a legegyszerűbb alternatíva a kesztyű beszerzéséhez egy sportszeráruház. Ár-érték arányban teljesen megfelelő. Folyamatos, szinte mindennapos intenzív edzés mellett minimum egy évet kibír egy ilyen boxkesztyű. Ha padlón edzetek és nem tatamin, akkor egy kényelmes, könnyű sportcipőt is érdemes vásárolnod az áruházban. Már csak egy póló és egy melegítőnadrág kell. A fogvédőt véleményem szerint interneten kell megrendelned, mert ott tudod fellelni a legjobb minőségűt. A fogvédőn nem érdemes spórolni. A fogvédő méretre igazításához, „megfőzéséhez” pedig számos tutorial videó áll rendelkezésünkre a YouTube-on, de a termék használati útmutatójában is van erre leírás. Ha pedig már nem érjük be ezzel az alapkészlettel, mert annyira kedvet kaptunk a sporthoz, akkor számos magyar webshop áll rendelkezésünkre  a legjobb termékekkel.

Az edzéseken alapos bemelegítés és nyújtás szokott lenni. Kezdetben kellemetlen élmény lehet, de a mozdulatok gyakorlása során ezek mind a hasznodra fognak válni. Majd erőnléti edzés következik. Ez alatt különböző erősítő gyakorlatokat kell értened. Így teremted meg a megfelelő fizikumot a harchoz. Folytatásként jönnek a gyakorlatok. Párban állva, a partnereddel gyakoroljátok a különböző mozdulatokat és szituációkat, amiket majd az éles küzdelemre kell átültetned. Az edzések végén szokott lenni a „sparring”. Itt összpontosul minden munkafolyamat, amit a trénigen csináltatok. Ez egy gyakorlójellegű harc. Nem az a célja, hogy sérülést és fájdalmat okozzunk a másiknak, hanem az, hogy fejlődj. Félreértés ne essék, ez nem egy egyszerű feladat. De nem is olyan kegyetlen, mint amilyen sokan azt gondolják.

A munkafolyamatok során mindig cserélődnek a párok, így mindenkit megismersz. Az edző pedig végig figyelemmel kíséri a tréninget.

Végezetül, miután elköszöntetek, átöltöztél és kilépsz a teremből, új embernek fogod érezni magadat. Nemcsak a külsőd, de a belsőd is fejlődni fog, és a tanulás okozta feszültséget rengeteg pozitív impulzus fogja ellensúlyozni a kickbox hatására.

Summa summarum, ha a következő szemeszterben szeretnél magadnak egy nagyon hasznos programot, akkor a Neptun felületén a tárgyfelvételnél jelentkezz bátran kickboxra! Ki tudja… Talán te leszel az egyik következő nagy versenyző. Ezt csak egy módon fogod megtudni…

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük