PTE MIK

A csodálatos medvehagyma

By hizsnyikb máj 7, 2024

Ha a tavaszi hónapokban jártál már magyar erdőben, akár a Mecsekben, bizonyára te is megtapasztaltad, milyen az, amikor az üde zöld medvehagymatenger beborítja a talajszintet. Esetleg szedtél is már medvehagymát a családoddal, a barátaiddal, vagy éppen egyedül, hogy később a zsákmányt felhasználjátok valamire a konyhában.

De tudod-e, hogy azon kívül, hogy az íze finom – miért jó, ha elfogyasztod? A medvehagyma – Allium Orsinum – nevének eredete is jótékony hatásait bizonyítja: a megfigyelések szerint a téli álomból felébredt medvék nagy mennyiségben fogyasztják a növényt. Érdemes példát vennünk az ösztöneikre hallgató medvékről, hiszen ez az erdei növény többek között az alábbi egészségvédő hatásokkal rendelkezik:

  • béltisztító, javítja az anyagcserét
  • antioxidáns, méregtelenítő és vértisztító hatású
  • vérnyomás-csökkentő
  • kiváló C-vitamin-forrás
  • antibiotikumként funkcionál

Itt pedig egy általam is kipróbált finom medvehagymás receptet olvashattok:

Medvehagyma pesztó

Hozzávalók: néhány csokor friss medvehagyma, kb. 1 dl napraforgó mag (használhatunk más magvakat is, mint például fenyő- vagy tökmag), kb. 1 dl olívaolaj, egy csipet só, friss citromlé

Elkészítés: Ennek a finom pesztónak az elkészítése végtelenül egyszerű, csak egy turmixra/darálógépre van szükségünk hozzá. A medvehagymákat megmossuk, a magokat pedig a még finomabb íz érdekében egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Majd a hozzávalókat a turmixgépbe pakoljuk, amiknek kóstolás után az arányait kedvünkre variálhatjuk: ha egy intenzívebb ízt szeretnénk, több medvehagymát használunk, ha azonban egy kicsit selymesebb hatást akarunk elérni, több magot teszünk bele, ami az olajjal együtt segít krémesebbé tenni a pesztónkat. A csipet só és a facsarásnyi citromlé segít kihozni az ízeket, és persze ezeken túl is mehetünk például más fűszerek vagy parmezán sajt használatával.

Az elkészült pesztónkat befőttesüvegben a hűtőszekrényben hetekig tárolhatjuk. Kiválóan illik tésztákhoz, galuskához, gnocchihoz, de használhatjuk egyszerűen kenyérre kenve, szendvicsekben. Fogyasztása közben pedig gondoljunk arra, hogy milyen csodálatos, hogy a természet ajándékozta nekünk ezt a gyógyító erdei élelmet!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük