Te is a boltban veszed a rizstejedet? Rizstejivók figyelem!
Több barátnőmnél tett látogatásom alkalmával is azt láttam, hogy bolti növényi tejet tesznek a kávéjukba, ki zabot, ki rizst, ki mandulát vagy kókuszt, mert nem tudják, milyen egyszerű elkészíteni őket. Idővel az is mindig kiderül, hogy napi szinten fogyasztva sokallják az árát.
Megosztom veletek azt a két rizstejreceptet, amit egyik barátnőmnek készítettem nemrégiben. Egy áztatásos, nyersen készített és egy főtt rizsből készített tej receptjét. Az internet tele van növényitej-receptekkel, de nagyvonalakban az összesnek az a lényege, hogy áztatod, leszűröd, elturmixolod, átszűröd és kedvedre édesíted, ízesíted.
Rizs esetén jellemző lehet a főtt rizsből készített rizstej is. Illetve kókusztejnél is ismerek olyan receptet, ahol főzve készül a kókusztej, melegen. De többségében az áztatásos módszer működik jól, főleg magvak esetén.
A rizst érdemes főzni, mert keményítős és a krumplit, édesburgonyát sem fogyasztjuk nyersen, így a rizst is inkább főzzük meg. De a növényi ital a vegánok körében terjedt el nagyon az utóbbi időben, ahogy én látom, és közülük sok a nyers vegán is, így jellemzőbb a nyers, áztatásos módszer ismerete és használata. Úgyhogy mindenkire rábízom, hogy jár el!
Régebben mindig mandulatejet készítettem, vagy mandula-kesu-törökmogyorót használtam vegyesen. Rizstejet először nagyjából egy hónapja, egyik barátnőmmel együtt készítettünk, amikor kipróbáltuk mindkét módszert.
Megállapítottuk, hogy az áztatásos módszerrel készült rizstej hasonlít jobban ízében a boltira. De én a fentiek szerint a főtt rizseset pártolom, ami szintén nagyon finom, legalábbis ízesítés és édesítés után, nélküle sima főtt rizs íze van, míg ízesítve tejberizses íze lesz.
Jöjjenek a receptek!
Forrás: saját fényképek, saját recept leírások.
Ez egy kis kedvcsináló volt, ne feledjétek, milyen egyszerű is elkészíteni!
Kiemelt kép forrása: https://4.bp.blogspot.com/-ilkmUSxHx2c/Wli0DGWFWVI/AAAAAAAAWa4/RtFXNyYIL-sixMaAK8fYtWqqs6tvrujTwCLcBGAs/s1600/rizstej-recept.jpg