PTE MIK

Illemkalauz – avagy hogyan viselkedj az első randevún

By novreczkyflora jún 14, 2023

 

Ahogy közeledik a nyár, egyre több szerelmespár bukkan fel a parkokban, sokkal nagyobb vágyat éreznek az emberek, hogy keressenek maguknak valakit. Mint mindennek, a randira hívásnak is van egy alapvető etikettje, amit érdemes betartani, illetve a társalgásnak is megvan az alapvető menete.

 

Ha randevúra hívunk valakit, fennáll az elutasítás veszélye. Ha elsőre visszautasítanak, van egy második lehetőség rákérdezni a találkozásra. Két elutasítás után már nem illik többet megkérdezni partnerünket, mert tolakodásnak, zaklatásnak minősül.

Első randevúról nem illik elkésni. Van egy tévhit, ami azt tartja, hogy a nők késhetnek, ezzel lábujjhegyen tartva a kiszemelt partnert – márpedig ez nincs így. Az etikett szerint a férfiaknak pár perccel előtte, míg a nőknek pontosan kell érkezniük. Ezt a legfontosabb betartani, hiszen senkinek sem szórakozhatunk az idejével.

Első randevúra is a programnak és a helyszínnek is megfelelően öltözzünk fel. Nem mindig kötelező a szmoking–koktélruha felállás(!), ha összebeszéltek randipartnereddel, sokkal kevésbé lesz kellemetlen a ruhakérdés. Pont ugyanez a helyzet a kabátnál, téli időszakban, az érkezést követően a férfinek kell lesegítenie a kabátot a nőről, távozásnál pedig fordítva, a férfi öltözik fel először, aztán segíti rá a nőre a kabátot.

Ha a férfi nem enged előre az étteremben vagy kocsmában, az nem azt jelenti, hogy bunkó, ellenkezőleg, ismeri az etikettet és hozzá viszonyul. Azért alakult ki ez a szokás, mert az ajtón belépve a férfi feladata, hogy ellenőrizze, biztonságos-e a hely, ha pedig nem az, akkor „ő kapja az első pofont”, ne a nő.

forrás: pixabay.com

Nem érdemes legelső randevún a város legdrágább éttermébe vinni partnerünket – felvágásnak tűnhet, illetve onnan már nincs hová „feljebb jutni”. Mindig olyan programot válasszunk, ahol mind a két fél komfortosan érzi magát, könnyebben meg tudják ismerni a másikat mindenféle erőltetettség nélkül.

Ma már sokszor nem egyértelmű, mondjuk egy étteremben, ki állja az első randi költségeit. Ha a páros előre megbeszélte, felesben is fizethetnek, de először a férfinek kell állnia a találkozót. Ha a nő meg akarja mutatni, hogy neki nem kell férfi segítsége, és egyedül állja a vacsorát, kellemetlen helyzetbe hozhatja partnerét, sértőnek tűnhet.

Egy randevún nagyon fontos a kommunikáció. Lényeg, hogy ne csak magunkról beszéljünk, kérdezgessünk a partnerünkről, persze nem túl erőszakos és faggató formában. Kerüljük a vallást és a politikát érintő témákat – nem a legjobb téma első találkozáskor. Az időjárás, akármennyire felszínes téma, mindig jó témakezdés. Elindulhatunk az utazás, a gasztronómia, a sport irányába is, ahol simán át lehet kapcsolni a művészetek, a szabadidős elfoglaltságok felé.

Bármikor lehet nemet mondani. Ha nem érzed jól magadat, nem szabad erőltetni semmit, mert csak kellemetlen jelenlét lehet a vége. Ellenkező esetben, ha jól érezted magadat, nemtől függetlenül ajánlj fel egy új időpontot a találkozás lehetőségére. Nem szabad félni az újtól és a váratlan eseményektől – így indulnak a nagy szerelmek is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük