PTE MIK

ÚT JURTÓPIÁBA_IV. rész

By Bogíta jún 7, 2023

Egy négy részes sci-fivel készültem most nektek, ami folytatásban fog megjelenni, kövessétek a részek megjelenését! Egy útkeresés története építészeti irányultságok fókuszba helyezésével.


IV. rész: Visszatérés

 

A negyedik részben: visszatérünk a térből, a kalandról, az útról és levonjuk a tanulságokat. Kiderül, milyen szándékosság állt az út mögött. Megismerkedünk a jurtaházzal és nyitottá válik az út Jurtópia megalkotására…

Most egyszer csak visszatérünk jelen világunkba, jelen életünkbe. Rácsodálkozunk és elgondolkozunk, hogy lehetne(-e) benne bölcsebben élni. Megismertünk rengeteg formát és teret, irányultságokat és elveket, tele a tarsolyunk.

Mit csináljunk mint építészek? Építészként próbáljuk megragadni a teret, tömegeket formálni a puszta térből, az ürességből, formába önteni anyagokat. Analizálunk, koncepciót alkotunk, azaz tervezünk tereket a térből, a térben.

Mit csináljunk laikusként? Mostanra árnyaltabb képünk lehet az építészeti irányultságokról és kialakulhatott bennünk egyfajta látásmód, amin keresztül tudunk szemlélődni.

Útkeresésem során, az első utam után a következő szemléletmód állt össze bennem: egyszerű, funkcionális, optimalizált, természetes, önjáró és regeneratív. Erre volt kihegyezve az egész út, a szemléletalkotásra, a miértek és hogyanok megértésére.

Most fel is fedtem, hogy miért ebben a sorrendben láthattuk megjelenni a különböző építészeti irányultságokat. Teljesen szándékosan, irányítottan történt ez a közös, második utazás. Szerettem volna megosztani veletek első utazásom felfedezéseit, ezért hívtalak el titeket is erre a kalandra. Abban a sorrendben haladtunk, ahogyan én is megismerkedtem ezekkel a különböző világokkal. Természetesen első utamból hiányzott az irányítottság.

Utunk végeztével üljünk le és alkossuk meg közös világunkat, ahol a közös szemléletmódot, a közös építészeti irányultságot érvényesíthetjük.

Jurtából jurtaház

 

Az utazás során nem tértem ki rá külön, de a szemfülesek mindegyik építészeti irányultság esetén láthattak egy csomó jurtát, jurtaformájú épületet is. Ilyen mélyen most nem vizsgálódtunk, csak nagy vonalakban a miért-mivel-mitre és hogyanokra kerestünk válaszokat, azokra is csak kiragadott példákkal, a teljesség igénye nélkül, de a nagy képet igyekezve összerakni. A formával mint tömegformálással, mint a passzív építészet eszközével találkozhatunk.

Most kiemelném a formát, mint az épület formáját, kitérve a jurtaforma épületekre.

Források: https://mek.oszk.hu/01900/01992/html/index885.html és https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6k178oMN7qMK4nhLc5t9h3Edw6lvuLhvr5N7-6j6kqg&s

A kupolatetős jurtának alapvetően két formája ismert: a mongol és a kazah forma. A jurta törökből átvett elnevezés.

Kerek nemez sátor, azaz egy kör alaprajzú, hengeres törzsű sátorforma építmény kupolás tetővel, az oldala rácsos faváz, amit nemezzel borítottak (nemez: nedves, meleg állapotban tömörített gyapjú), úgy, mint a kupolát is.

„Információink alapján őseink a kazah formát használták, talán nem véletlenül. Ezeknek a jurtáknak ugyanis hajlítottak a tetőlécei, amiből kifolyólag hatalmas belső térrel rendelkeznek. Mivel a fák függőlegeshez közelítő irányú terhelést közvetítenek a keregére, ezért a tündököt sem kell alátámasztani Istenfákkal. Ebből kifolyólag egy ilyen jurtába belépve olyan érzésünk lesz, mintha egy szentélyben tartózkodnánk.”

Forrás: https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta

 „A téli szállások létesítése csak a XVIII-XIX. században vált általánossá, addig télen is a jurtában húzták meg magukat. A téli szállás építőanyagának megválasztása a helyi körülményektől függött; alapul föld, agyag, kő szolgált. Ezekhez a téli szállásokhoz az állatok részére elkerített karámrész csatlakozott.”

Forrás: https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta

Jurtaház esetén könnyű (fa)szerkezetes, jurta formájú, vályogfalas építményről van szó, melynek reciprok teteje van, közepén a jól ismert tündökkel.

Forrás: Angyalszív Akadémia, https://www.youtube.com/watch?v=9sYYhH2xyJQ&t=11s

A reciproktető azért nagyszerű, mert a terheket az akácoszlopokon vezeti le a talajba és így nem nyomja oldalirányba a falakat.

Fotót készítette: Engelherz Gábor Szilárd, Angyalszív Akadémia, https://engelherz.org/hu/my-eco-home-proje


Kiemelt képet készítette: Engelherz Gábor Szilárd, Angyalszív Akadémia, https://engelherz.org/hu/my-eco-home-proje

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük