PTE MIK

Tervezz te is ökoházat!

By okohaz márc 4, 2024

Európai pályázati program ismerte el az idén 4. alkalommal meghirdetésre váró Tervezz te is ökoházat! versenyt

Az EUTeens4Green pályázati kerete – amely a zöldebb jövőért tevő fiatalokat segíti – elismerte és mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot támogatásban részesítette a mára már hagyományokkal bíró Tervezz te is ökoházat! versenyt. Az országos háromfordulós, ökoépítészetről szóló vetélkedőt építész technikumok diákcsapatai számára hirdeti meg évről évre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) stratégiai partnerségben a Baranya Megyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal. A verseny az építkezési kultúra egy új aspektusát villantja fel a jövő építészei előtt, egyben új szemléletet visz szakmai fejlődésükbe. Idén ősszel már a negyedik megmérettetésre nevezhetnek a csapatok.

Az építőipari technikumokban végző szakemberek adják az építőipari szakemberek gerincét. Az építőipar szerepe jelentős a környezetterhelésben, ezért igen fontos elkezdeni a szemléletformálást már a középiskolai évek alatt. A hagyományos tananyagnak nem része az ökotudatos technológiák megismertetése. Ezért a verseny hiánypótló szerepet tölt be a tudásátadásban is. Fontos, hogy a diákok megismerjék: modern berendezések által milyen módon lehet ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén – annak károsítása nélkül – visszakerülhettek a természetbe. Sokan nem tudják, hogy a vályogfalazat például milyen kedvező a pozitív belső klimatikus állapot megtartása szempontjából, sem azt, hogy egészen más élni lélegző falak között, más élettér-minőség jön létre, mint műanyag buborékba csomagolva. Egészen másfajta építési, majd pedig karbantartási igénye van tehát egy mai kor szerint fenntartható energiagazdaságos háznak és egy hagyományos anyagokból megépíthető, de a technológiai folyamatban akár a mai elemeket és eljárásokat is hasznosító épületnek. A versenyben részt vevő diákok maguk fedezhetik fel az egyik vagy másik megoldás előnyét-hátrányát. Segítséget kapnak az eligazodásban, de a saját kreativitásukat használva kell javaslatot adniuk arra a kérdésre, hogy milyen lenne az általuk tervezett környezettudatos épület.

A versenyen háromfős középiskolás (15–19 éves) csapatok vesznek részt vezető, felkészítő tanárral. A fél éves intenzív munka során megtanulnak csapatban dolgozni, önállóan kutatni és támogató környezetben kibontakoztathatják a kreativitásukat. A verseny megszólítja az összes magyar építőipari szakközépiskolát. Három fordulójából kettő online formában valósul meg, a győzelem pedig az 5 addig legjobban teljesítő csapat között dől el, személyes megmérettetésben, Pécsett. A döntős csapatok egymásnak, valamint egy szakmai zsűrinek mutatják be az általuk tervezett ökoházat, tervrajzon, műleírás formájában és elkészített maketten. A verseny is egyfajta tanulási folyamat, amelynek végén a legjobb megoldásokból készült prezentációk valamennyi középiskola által hozzáférhetővé válnak.

A fenntarthatóság nem csupán a program legfontosabb tartalmi eleme, hanem a munkamódszerben is megjelenik, hiszen a verseny a PTE MIK és a Baranya Vármegyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégium stratégiai partnerségében valósul meg. Az idei évet az teszi különlegessé, hogy kísérleti jelleggel a kar hallgatói és az oktatók együtt dolgoznak, együtt valósítják meg az innovatív tudásátadást. A projekt ötletgazdája Szaffenauer József építész, a Pollack Technikum igazgatója.

A projekt ezen a weblapon követhető nyomon:

https://english.mik.pte.hu/design-your-own-eco-house

By okohaz

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük