PTE MIK

Térérzet – 1. rész

By Kovács Lili márc 29, 2023

A belsőépítészeti tervezés eszköztára

 

Milyen hatással vannak ránk az általunk tervezett és létrehozott terek? Mennyire és hogyan befolyásolnak minket? Rácz Adél szaktársammal végzett kutatásunkban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. A közösen készített tanulmányunkból szemlézek.

Napjainkban egyre több időt töltünk zárt és mesterséges terekben, így fontosnak tartottuk, hogy elemezzük azokat a belsőépítészeti tényezőket, melyek befolyással vannak térélményünkre, hangulatunkra. Régen az emberek majdnem az egész napjukat a szabadban töltötték és többnyire csak este tartózkodtak belső terekben. Ma többségünk gyakorlatilag egyész nap zárt helyen van és gyakran előfordul, hogy akár napokig ki sem mozdulunk. Valószínű, hogy ez a jövőben még jellemzőbb lesz, mivel egyre több ember dolgozik otthonról. Home-office-ban még annyi időt sem töltünk a szabadban, mint a közelmúltban, amikor el kellet jutni otthonról egy munkahelyre. Ezért szerettük volna felmérni, hogy tervezőként mivel tudjuk barátságosabbá és élhetőbbé tenni a belső tereket, jellemző életterünket.

Az építészeti tereket és azok megélését, a térérzetet több komponens határozza meg. Például nem mindegy, hogy egy helyiséget egyhelyben állva vagy mozgásban szemlélünk, az épület nyitásai milyen vizuális élményt tárnak elénk belülről szemlélve, milyen a terek geometriája, s mindezt milyen fényviszonyok közt vizsgáljuk. Továbbá, hogy milyen egyéb szakmai lehetőségekkel élt a tervező a tervezés során. Ezen lehetőségeket stílusokkal, irányzatokkal való összekapcsolás nélkül, egy alapvető eszköztárként gyűjtöttük össze. Annak ellenére, hogy a terek megélése kis mértékben egyénenként eltér, igyekeztünk általánosan jellemző megállapításokat tenni a térérzettel kapcsolatban.

Először a színek jelentőségével, főként pszichológiai hatásaival foglalkoztunk. A színekkel kapcsolatos asszociációink egy része kulturális okokra vezethetők vissza, míg más asszociációink biológiai, pszichológiai jellegűek. Általánosságban elmondható, hogy hasonló hatást váltanak ki az emberekben a színek, de vannak kultúrák, ahol egy adott színhez más jelentés társul, mint máshol, így különböző hatást is eredményez. Írásunkban elsősorban az európai, magyar kultúrát vettük alapul.

A térérzetet meghatározó módon befolyásoló tényező ezen felül az anyagminőség. Gondoljunk csak bele, például mennyire más hatást kelt egy műanyag burkolat és egy fa, még ha azonos színű is a két anyag. A tervezői lehetőségek tárháza itt is szinte végtelen, akár a színek esetében. Ezen felül játszhatunk különböző minták vagy felületek, textúrák rajzolatával. Rendszerbe foglalhatjuk ezeket, arányokkal, méretekkel kifejezésre juttathatunk különböző gondolatokat. Ezek mind szubjektív módon alakítják a térérzetünket.

Nehezen húzható határ az eszköztárunk ezen három nagy csoportja között, hiszen a valóságban egyszerre értelmezzük egy felület színét, anyagát és mintázatát, mégis egy cikksorozat erejéig megkísérlem elemeire bontani ezt az egységet. Megvizsgáljuk az „egész” részeit, hogy aztán munkáink során tudatosabban alkalmazva hozhassunk létre belsőtereket, az elemekből „egészeket”.

Kiemelt kép: https://www.elledecor.com/it/best-of/a20681693/hermes-maison-permanente-milan-fuorisalone-2018-eng/

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük