PTE MIK

Sport az építőmérnököknek? Avagy híd a fák között

By Tuzok Ramóna márc 26, 2021

Mérnökként, de legalább is építőmérnökként szinte egész életünkben teherbírási problémákat feszegetünk. Ugyanakkor megfeledkezünk a saját fizikai jólétünkről.

Az egészséges test és lélek előfeltétele a szabadban töltött minőségi idő, és akármennyire szomorú, a sport. Az elkövetkező néhány sorban, egy a pandémiás helyzetben is élvezhető tevékenységről fogok írni nektek, ami nem utolsósorban nem unalmas és nem is tucatmozgás.

Hallottál már a Slackline-ról?

A slackline egy nagy teherbírású, rugalmas, 2,5–5 centiméter vastag heveder, melyet fix pontok közé tudsz kifeszíteni. Fontos tisztázni, hogy bár extrém sportnak számít, a felszerelést akár 40–60 centiméteres magasságba is kihelyezhetjük, ami már egy kezdőnek se fog különösebb kihívást okozni. A nehézségi szintet ezen kívül a fesztáv hossza befolyásolja. Érdemes kisebb – olyan 5-6 méteres – távolságokkal és szélesebb hevederrel kezdeni a gyakorlást. Ezekután már nincs más feladatunk, mint végigsétálni a saját, kicsi „hidunkon”.

A sportág kialakulása maga 1978-ra tehető. Kreatív sziklamászókból álló kis csapat nejlonkötelet feszítettek ki és azon sétáltak. Ez a két mozgásforma azóta is szoros kapcsolatban áll egymással, ám mára már több válfaját is megkülönböztethetjük a slackline-nak. Legtöbbeknek a tricklining a kiindulási pont, ekkor alacsonyan kifeszített hevederen sajátíthatunk el különböző trükköket és fejleszthetjük az egyensúlyérzékünket is. A rugalmas, kilengésre képes anyag természetes segítséget nyújt a talpon maradásban, még akkor is, ha az első órai próbálkozásokban ezt nem is érzékeljük majd. Hogy ki milyen gyorsan rázódik bele a sportágba, az mindenki esetében egyedi, de körülbelül 3-4 óra aktív gyakorlás szükséges, mielőtt egybefüggően több métert le tud sétálni valaki. Persze mindezt nem egy nap alatt érjük el. A látszat ellenére rendkívül könnyen el lehet fáradni már a próbálkozásban is. Először is maga a kötélre való fellépés annál jobban terheli a combizmokat, minél magasabbra feszítjük ki a szerkezetet. Másodszor, az egyensúly fenntartásában a bokaizmok vállalják legnagyobb részt, ezek nagyon hamar ki is merülnek. Kitartó edzéssel, mint minden más, ezek is fejleszthetők, közben pedig a természetes testtartásunkra szintén jótékony hatással lesz a mozgás. A merészebbek más sportággal is ötvözhetik ezt a különleges gyönyört, így beszélhetünk a Joga Slacklining-ról.

Ezt kicsit megcsavarva próbálkozhatunk a víz felett – itt nyilván már nagyobb fesztávokban szükséges gondolkozni —, aminek megvan az az előnye, hogy ha leesünk se ütjük meg magunkat. Ezt már Waterline-nak nevezzük. Visszatérve pedig a nagyobb magasságokba, a sportág kiindulási pontján találjuk meg a highline-t. A jelenlegi rekordot, a tengerszint felett 5222 méteren kihúzott kötéllel, Peruban állították fel, s itt már minden esetben biztosítókötelet és hevedereket is alkalmaznak a balesetek elkerülése érdekében.

Ezután, ha slackline vásárlására adnád a fejed, fel kell hívjam a figyelmedet rá, hogy a szettek felhasználás alapján bő skálába rendezhetők! Mint korábban már írtam, a szélesség alapján 2,5, illetve 5 centiméter széles hevederrel találkozhatunk. A hosszban pedig nincs felső határ. Hazai sportboltokban leggyakrabban 15, illetve 25 méteres hevedereket árusítanak, de kezdésnek ezek bőven megfelelnek. Pár tízezer forintot rászánva egy teljesen új hobbit találhatsz magadnak, amit a barátokkal is bármikor megoszthatsz még a vírus okozta nehéz időkben is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük