PTE MIK

Quadozás: sport vagy hobbi? Interjú egy régi quadossal

By kovacskitti febr 28, 2024

A quadozás mint extrém sport egyre népszerűbbé válik a kalandvágyók körében, akik új kihívásokat szeretnének keresni és felfedezni a természetet.

Ebben a bejegyzésben egy különleges interjúval készültem, hogy betekintést nyújtsak a quadozás világába, és jobban megismerhessük ezt a sportot. A Patrikkal készült interjúból kiderül, hogy milyen tapasztalatok és tanácsok segíthetik a quadozást egy kezdőnek, és ez egy valós sport-e vagy csak hobbi.

  1. Honnan jött a quadozás ötlete

Már kisgyerek korom óta tetszik a quadozás, ekkor próbáltam ki. Az első quad, amivel mentem és amin megtanultam közlekedni, a 250 cm3-es Zogshen volt.

  •  Vannak kedvenc útvonalaid az országban? 

Nincsenek úgy kedvenc útvonalaim, de ha egyet ki kellene emelnem, akkor az a Mecsek lenne. Nagyon szép a táj, kalandos útvonalakkal teli, de persze bizonyos kereteken belül, mert a tájvédelmi övezet miatt nem szabad letérni az útról. 

  • Melyik időjárást és évszakot tartod a legmegfelelőbbnek ehhez a tevékenységhez, és miért?

Az a jó a quadozásban, hogy teljesen mindegy, milyen idő van, mert bármikor lehet menni, persze az időjárásnak megfelelő öltözetben. A legjobban azonban a tavaszt meg az őszt szeretem, azért, mert akkor nincs az a nagyon meleg, kellemes az idő, és szerintem olyankor a legjobb menni. 

  • Hobbiként tekintesz a quadozásra, vagy szórakozásból űzöd? 

Számomra ez a sport teljes mértékben hobbi, de persze lehetne versenyszerűen is űzni. Az már a quad szempontjából is egy bonyolultabb dolog, meg persze abból a szempontból is, hogy ki ül az ülésben. Ha jó eredményt akar elérni az ember, az folyamatos edzést és felkészülést igényel. 

  • Szerinted a sportok közé sorolható a quadozás? 

Szerintem teljes mértékben abba a körbe sorolható. Mint ahogy említettem, folyamatos felkészülést igényel, ami „nemcsak” annyiból áll, hogy quadozol pár kört a pályán, mellette kell a testedzés is. Fárasztó dolog végigvinni egy versenyt, de nem teljesíthetetlen! 

  • Egy kezdőnek milyen quadot ajánlanál? 

Mivel én hobbiszinten űzöm a sportot, így igazából ehhez tudok javasolni quadot. Első körben fontos megtudni, hogy mennyi idős a kezdő. Egy gyereknek elég mondjuk egy 125 cm3-es, vagy ha fiatalabb gyerekről van szó, akkor még ennél is kisebb. Egy felnőtt kezdő esetében én egy 250 cm3-eset ajánlok elsőnek, és innen fokozatosan lehet növelni a méretet, de lehet ennél nagyobbal is kezdeni. Egyre gyakoribbak az olyan quadok, melyek csökkentett teljesítménnyel és sebességgel rendelkeznek, és lehet velük menni, így a kezdeti ügyetlenségek nem okoznak olyan nagy problémát.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük