PTE MIK

PTE MIK Sakkbajnokság 2022 – igen, ilyen is van a műszaki karon!

By Guzsvány Réka jan 3, 2023

Még profi sakkjátékos is részt vett az igen jó hangulatú idei a PTE MIK Sakkbajnokságon, amit második alkalommal rendezett meg 2022. 11. 24-én a B2 Transzdiszciplináris Szakkollégium. Az ötlet még tavaly Tóth Gábor fejéből pattant ki, aki nem volt rest, és felvállalta az esemény megszervezését. Amikor pedig megtudta, hogy a szakkollégium is keretet adhat a programnak, rögtön kapott az alkalmon, így tavaly megszerveztük az 1. PTE MIK Sakkbajnokságot. A pozitív visszhang miatt idén is meghirdettük a versenyt, ezúttal Rácz Viktor (a szakkollégium elnöke) is segített a játszmák lebonyolításában, így jó tempóban haladva a rendelkezésünkre álló időbe is belefértünk.

Örömmel tölt el,  hogy a fiatalok érdeklődnek a sport iránt, és bebizonyosodik, hogy igenis igény van rá. Sőt! Többen is elcsodálkoztak, azon, hogy ilyen van a karon. Amatőrök és profik egyaránt összegyűltek egyetemünkön, és megmérkőztek egymással. Bár verseny volt, a hangulat mégis családiasra sikerült. Az eseményen fogyasztható sós pogácsák, a kávé és a víz sokat segített, hogy mindenki tudjon fókuszálni, és öt lépéssel előre gondolkodni.

A verseny menete mindkét kategóriában időkeretben zajlott, így pörgött az esemény. Senki sem unta el magát, hanem emiatt fokozott izgalommal és feszült figyelemmel próbálta kitalálni a következő öt lépést. A pontozás menete a jelentkezők és ténylegesen részt vevők számától függően alakult. Hogy mi lett a végső pontozási rendszer, azt majd a következő cikkem interjúalanya mondja el. Mi, szervezők egymás között elosztottuk  a feladatokat, nekem a jó hangulat megtartása, a résztvevők megismerése és az esemény megörökítése jutott. Ami pedig idén fokozta az izgalmakat, az az, hogy nemcsak a karról csatlakoztak hozzánk játékosok, hanem egy profi általános iskolás is megmérette tudását, de a nemzetközi hallgatók (más karokról) is örültek az eseménynek.

Összegezve: egy igencsak izgalmas eseményt tudhatunk magunk mögött. Mindenki kitett magáért – szervezői és versenyzői részről egyaránt –, mert így a szorgalmi időszak végén, a vizsgaidőszak kezdetén szükség volt egy kis kikapcsolódásra, izgalomra és játékra. Van, aki a buliban találja meg önmagát, van, aki a versenyben, de van, aki a játékban. Bárhogy is nézzük, egy a fontos: mindenki találjon valamit, ami segít kizökkenni a mindennapi mókuskerékből.

A bajnokság végét eredményhirdetéssel zártuk. Mindenki egyéni tervezésű emléklapot kapott, új élményekkel, barátsággal fűszerezve tapasztalatot nyert, a nyertesek pedig éremmel, oklevéllel és 3D nyomtatott sakkfigurákkal is gazdagodtak. A bajnokság ugyan idén véget ért, de reméljük, még lesz folytatása, és ha mi már nem járunk a karra, lesz, aki folytassa a lassan hagyománnyá érő eseményt.

Köszönjük mindannyiótoknak, hogy eljöttetek, és megmutattátok, hogy igenis szükség van sakkbajnokságra is, mert van rá igény! Gratulálok nektek, mert nélkületek mindez nem jöhetett volna létre! További sok sikert kívánok mindenkinek a vizsgaidőszakhoz, és jó pihenést.

 

A nyertesek:

Profi kategóriában:

  1. Kovács Máté Koppány
  2. Garai Lehel
  3. Tánczos Gábor

 

Amatőr kategóriában:

  1. Németh Krisztián
  2. Széplábi Márton Márk
  3. Lukács Szabolcs

 

 

Zárszóként pedig beszéljenek magukért a képek.:)

 

Fotók: Guzsvány Réka és Tóth Gábor

Szervezők: B2 Transzdiszciplináris Szakkollégium, Tóth Gábor, Rácz Viktor, Guzsvány Réka

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük