PTE MIK

Mozi-kisokos, avagy hogyan viselkedj egy moziban?

By novreczkyflora máj 31, 2023

 

Lassan egy éve dolgozom a vendéglátásban, de eddig a legmeghatározóbb élményeim a mozis munkám alatt történtek. Olyan alapvető dolgokat felejtenek el az emberek, mint például köszönni, kérni vagy udvariasnak lenni. Közreadok egy kisokost, ami nem feltétlenül csak a mozikra használandó, de személyes példaként ezt tudom hozni.

 

  1. Köszönés

Az első és legfontosabb dolog, ha az ember bemegy valahova, hogy köszön. Általában a büfésorokra jellemző, hogy a kedves vásárló megáll előttem, nem köszön, csak elmondja, mit szeretne. Az embertársaink tisztelete nagyon fontos dolog, hiszen fordított esetben sem örülne senki, ha csak megállnék előtte, elmondanám, mit szeretnék, és utána már csak várnám, hogy mikor készül el a rendelésem.

  1. Udvariasság

Gyakran előfordul, hogy nem vesszük emberszámba a pult mögött dolgozó személyzetet. A „lesz egy”, „kell, kellene”, vagy az eggyel feljebb említett „ledarálom a rendelésemet, oldd meg” nem egy udvarias gesztus a másik felé. A „szeretnék kérni” „kérlek” „legyél szíves” és társai annál inkább. Sokkal barátságosabban fognak hozzád viszonyulni a dolgozók, ha egy minimális tiszteletet mutatsz feléjük.

 

  1. Türelem

Általában a büfé előtt szokott nagy sor állni, ami próbára teszi az ember türelmét. Mi is igyekszünk a lehető leggyorsabban, hibák és problémák nélkül kiszolgálni a vendégeket, törekszünk mindenkinek ugyanannyi figyelmet szentelni és pontosan elkészíteni el az adott nassolnivalót. Tanulj meg várni!

 

forrás: www.pixabay.com

 

  1. Ruhák, táskák, értékek

Mindig nézd meg, hogy nem hagytál-e valamit ott a székek között, érdemes jobban körültekinteni, mielőtt elhagynád a termet. Rengetegszer előfordult már, hogy az emberek csak később, távozás után fedezték fel, hogy nincs meg valamijük, és mire visszamentek, már vagy elkezdődött a következő film, vagy nem találták sehol. Inkább rohanás helyett nézz meg mindent, hogy nálad van-e.

 

  1. Takarítás

Minden filmvetítés után egy-egy kolléga bemegy termet takarítani, hogy a következő turnus szintén tiszta, üres terembe tudjon beülni és élvezni a filmet. Ehhez két dolgot is érdemes megjegyezni:

  1. Addig ne menj be a terembe, amíg annak be van zárva az ajtaja! Ezt a hibát is sokszor elkövetik a mozilátogatók, hogy akkor mennek be, amikor még zárva van az ajtó és amikor még nem történt meg a takarítás.
  2. A mozi kijárata egy körfolyosó, ott ki lehet dobni a popcornos dobozokat és a nachos tálcákat. Kérlek, te is tegyél így, és ne hagyd a teremben a dobozodat. Ha kiborul a tartalma, beszennyezi a mozi berendezését vagy a padlóját, amit nagyon nehéz vagy nem is lehet kitisztítani.

 

  1. Szabályok betartása

Minden mozinak vannak alapszabályai, egyfajta szabályrendszere. Érdemes ezt elolvasni, betartani, mert általuk el lehet kerülni a félreértéseket. Itt is két személyes példát tudok hozni.

Az első, ami a leggyakoribb dolog, az az étel-ital behozatala. A mozi területére külsős ételt-italt nem lehet behozni, tábla és szabályzat is van erre, de a nézők a tiltások és felszólítások ellenére  még mindig bepróbálkoznak.

A második a személyes iratok felmutatása. Többfajta jegyünk van, különböző igazolványokra (diákigazolvány, személyi igazolvány, fogyatékoskártya, kapcsolatkártya stb.) kedvezményt lehet érvényesíteni. Ehhez azonban kötelező elhozni a hozzá való iratokat, mert el fogják kérni. A magyarázkodás nem oldja meg a helyzetet, sokan elfelejtik felmutatni az iratot, és elvárják, hogy ránézésre állapítsuk meg a korukat.

 

Ha ezekre odafigyelsz és betartod az alapvető szabályokat, nemcsak kalandos élményben  lesz részed, de a mozi dolgozói is örömmel fogják viszonozni az udvariasságodat.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük