PTE MIK

Mivel jár egy fiatal hangulatingadozása?

By wilhelmva febr 8, 2024

Biztosan mindenki tapasztalta már magán azt, hogy hétről hétre, napról napra, de akár óráról órára is meg tud változni a hangulatunk, illetve az, hogy az adott pillanatban mihez is lenne kedvünk. Persze ezt sok tényező befolyásolja és igazából mindenre rá lehet húzni, hogy te most ettől meg attól vagy ilyen. Szerintem a hangulatingadozás a legtöbb esetben megmagyarázhatatlan. Nem tudjuk honnan jön, miért jön, csak más érzelmi állapotban találjuk magunkat.

Tegyük fel, hogy egyik este találkozó van megbeszélve a barátaiddal, amit már napokkal ezelőtt megígértél és nagy nehezen fixáltátok az időpontot. Teljesen jól indul ez a napod, sikeresen teljesítesz a munkában vagy az egyetemen, tényleg remek napod van, amit élvezni tudsz. Már várod az estét, hogy végre a barátaiddal legyél, de előtte természetesen még hazaugrasz elintézni a dolgaidat. Miközben otthon vagy, elkap valami fura érzés, hogy valójában nincsen kedved sehova menni , csak lefeküdni és filmet nézni vagy bármi ehhez hasonlót csinálni. Megkezdődik a belső vívódás és a gondolkozás azon, hogy az egész napos jókedv és mehetnék után mi idézte elő ezt a hirtelen hangulatváltozást.

Ilyenkor jön az, hogy fáradt vagy, mert azért megterhelő nap volt, hirtelen nem ér annyi impulzus, most egyszerűen csak ilyen a kedved. Igazából akarsz is menni a barátaidhoz meg nem is, de leginkább nem. Lehetetlen megmagyarázni, hogy miért nem. Egyszerűen csak nem. Sokszor, amikor hangulatingadozásunk van, akkor ezt a tényleges fáradtsághoz, az időjárásváltozáshoz tudjuk kötni. De ahogyan ez a negatív irányba való változás létezik,  úgy a pozitív is.

Képzeljük el ugyanezt a helyzetet, csak teljesen fordítva. Rossz nap volt, semmi nem jött össze, rosszul aludtál és minden ilyesmi. Egész nap azon gondolkodsz, mikor mondd le az esti találkozót. Hazaérsz, arra vársz, hogy ledőlj és nagy nehezen lemondd a megbeszélt időpontot. Jön egy megmagyarázhatatlan kattanás és bumm… máris elillan a rossz kedv és a nap után elképesztő módon lázba jössz, megjön a kedved az estéhez. Úgy alapjáraton ez is megmagyarázhatatlan, még akkor is, ha pozitív irányú a változás.

Tehát sokszor meg tudjuk magyarázni, sokszor nem, persze sokszor nem is akarjuk.

Véleményem szerint a hangulatingadozás az emberi agy gondolkodóképességének és fantáziájának egyik „útja”. A gondolatok idézik elő, hogy mit akarunk csinálni és mit nem, ebben úgy gondolom, óriási szerepet játszik a tudatalatti. Természetesen az érzelmekhez is nagyon nagy mértékben köthető, de én ezt sokkal jobban az agy számlájára írnám. Néha kissé abszurdak ezek a változások, amelyeket a tudatos vagy öntudatlan gondolkodásunk kreál. Persze adott szituációkban ezeket valahogy irányítanunk kell, de érdekes dolog ez az egész folyamat. Én ugyanis azt vallom, hogy a hangulatingadozás egy néhol rövidebb, néhol hosszabb gondolkodási és érzelmi folyamatnak az egyik és minden aspektusból meghatározó állomása.

Képek:

https://agyserkento.hu/blog/egyszer-fent-egyszer-lent-amikor-hangulatingadozasod-van

https://www.informed.hu/betegsegek/psy/depression_mania/hangulatingadozassal-jaro-psziches-korkepek-15778.html

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük