PTE MIK

Meddig van még szükség programozókra?

By horvathmate jan 7, 2023

A programozóknak fel kell készülniük arra, hogy pár éven belül új állás, vagy akár szakma után néznek. Arra a munkára, amit ők végeznek már nem lesz szükség. Ugyanis a jövő évtizedben már csak tanítani fogjuk a gépeket, nem programozni.

Állítja ezt egy mesterséges intelligencia, azaz MI-fejlesztéssel foglalkozó cég vezetője, aki szerint a számítógép-programozás rövid időn belül meg fog szűnni. Szerinte a jövőben a programok kódját nem emberek, hanem gépek, mesterséges intelligenciák fogják írni, és kizárólag olyan emberekre lesz szükség, akik ezeket megtanítják erre.

Ez szerintem roppant érdekesen hangzik, mivel ez azt is jelenti, hogy bárki programozhat majd, illetve utasíthatja az MI-t egy általa elképzelt program megírására. Tehát ezek már nem csak közönséges rutinokat tudnak majd megoldani, mint a ma használt mesterséges intelligenciák többsége, hanem teljes, komplett szoftvereket fognak tudni elkészíteni.

„A jövő mérnökei néhány gombnyomás segítségével beindítanak majd egy négy-ötmilliárd paraméteres modellt, amibe már eleve bele van kódolva az emberiség teljes ismerete (vagy akár még több is), és készen áll arra, hogy bármilyen feladattal megbirkózzon. A szellemi munka nagy részét a megfelelő példák, megfelelő tanítási anyagok, adatok, és a tanítási folyamat adja majd. [..] Az emberek egyszerűen tanítani fogják a gépet példákon keresztül, az pedig majd megcsinálja a többit” – állítja a cégvezető.

Az az állítás is elhangzott, hogy a klasszikus számítógép-programozás túlnyomó többsége irrelevánssá fog válni, amikor a közvetlen programozás felől a figyelmünk az intelligens gépek tanításának irányába fog eltolódni. Az igazgató szerint a hagyományos programozás lényegében halott lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=OnYJXm9NvyA

Ez a jóslat, amit cég vezetője elképzelt, nagyon érdekfeszítő, és véleményem szerint is már egyre jobban és jobban közeledünk a megvalósításához. Azt nem tudom, mennyire fogja befolyásolni a programozókat és munkájukat, de biztos hatalmas hatása lesz az egész világunkra.

Fotók: www.pexels.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük