PTE MIK

Kapcsolatainkban gyorsan gyógyulhatunk

By Bogíta máj 8, 2023

Jöjjenek a tesztek!

 

Gondolom, már mindenki, aki olvasta a korábbi Kötődéselméletek dióhéjban című cikkemet, kíváncsi rá, hogy milyen kötődési típusba tartozik.

Három különböző tesztet is hoztam nektek!

 

Az első a legegyszerűbb, ahol van egy állítás és el kell dönteni, hogy igaz vagy nem igaz-e ránk.

Forrás: https://onlinepszichologus.net/test/kotodesi-stilus-kerdoiv/

A felületen további érdekes teszteket is találhattok a pszichológiai tesztek fül alatt.

A következő teszt árnyaltabb képet ad, mivel 0–5-ig terjedő skálán lehet kiválasztani azt, hogy szerintünk mennyire igazak ránk az egyes állítások.

Forrás: https://noisikertrener.hu/kotodesi-tipusok-teszt-a-boldog-parkapcsolatert/

Végül az utolsóban, amit hoztam A, B és C választási lehetőségek vannak. Az ok, amiért ezt a tesztet is megmutatom, az az, hogy itt a végén láhatjátok azt is, hogy mennyi A, B és C válasz igaz rátok, azaz melyik kötődési típus – a három felsoroltból – milyen arányban jellemző rátok.

Forrás: https://www.parterapia-debrecen.hu/l/deritsd-ki-milyen-a-kotodesi-stilusod/

A teszteken túl további cikkeket is ajánlok

Forrása:https://impressmagazin.hu/wp-content/uploads/2014/01/szerklead-600×400.jpg

Alább arról olvashattok bővebben, hogy partnerekként hogyan tudjátok segíteni egymást a biztonságos kötődés felé vezető úton. Végigveszi a három fő felnőttkori kötődési típust mindkét félre nézve, például mit tudsz csinálni, ha te vagy szorongó vagy elkerülő típusú, és hogy tudsz segíteni partnerednek, ha ő olyan és a többi.

https://wmn.hu/wmn-life/54006-neki-fojtogato-neked-keves–tudod-melyik-kotodesi-tipusba-tartozol

Forrás: https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4065/40654/406540/40654087_fc81946bcea89a8457e2434639f6f502_wm.jpg

A következő cikkben különböző kötődési típusokat vizsgálnak a kompatibilitás szempontjából és három csoportba osztják aszerint, hogy mennyi tér van bennük a fejlődésre, mennyire összeférhetők. Azaz itt már nemcsak egyszerűen végigveszi az egyes típusok erősségeit vagy gyengeségeit, hanem „párválasztási tanáccsal is szolgál”, melyik párosítás előnyösebb és melyik munkásabb, hozzátéve, hogy kihangsúlyozza a végén, hogy nincs lehetetlen, nincs olyan, amin ne lehetne dolgozni, ha mindkét fél szeretné.

https://divany.hu/eletem/piros-sarga-vagy-zold-lampas-a-kapcsolatod-ha-mas-a-kotodesi-stilusod-mint-parodnak-/?token=f07fd93bceab5a81b9bd3a132582db30

Forrás: https://www.habostorta.hu/image/11138?w=800&h=600 és https://www.habostorta.hu/img/uploads/2023/03/post-11138-inline-dc89f12836a09ab18aa68a1050dca04b.jpg

Végezetül a következő cikkben arról olvashattok, ahogy kapcsolatainkban gyógyulunk és sérülünk, továbbá a biztonságos és bizonytalan kötődési típusokról. De amiért igazából ezt a cikket hoztam, az az, hogy behatóbban is körbejárja a bizonytalan kötődési típusokat, főleg az ambivalens kötődési típust. A cikk címe is erre utal: Ambivalens kötődés – kapcsolati nehézségek.

https://noisikertrener.hu/kotodes/

„Eszembe jut egy barátnőm régi visszatérő álma, ami szerintem plasztikusan érzékelteti az ambivalens kötődési modellt. Az álomban a kislánynak volt egy babája, amit időnként dühében kihajított az ablakon. Az ablak előtt egy sártenger volt. A baba kirepült és egyenesen a sártócsa kellős közepén landolt. A kislány ettől sírva fakadt, kirohant, ölbe kapta a babáját és elkezdte babusgatni, letisztogatni. Bevitte a házba, szeretgette egészen a következő dührohamig, amikor is kihajította újra az ablakon. És a kör újraindult.”

Forrás: https://noisikertrener.hu/kotodes/

Természetesen könnyen találhattok további cikkeket és teszteket a világhálón, amennyiben felkeltettem az érdeklődésetek a téma iránt.

Jó keresgélést!


Kiemelt kép forrása: https://marieclaire.hu/uploads/2023/02/GettyImages-12089041332-scaled.jpg

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük