PTE MIK

Hogyan tovább a diploma után?

By takacsa dec 11, 2023
What do I do with my life now?

A diploma megszerzése után a karrierépítés egy izgalmas, de gyakran kihívásokkal teli időszak. Hamar ráeszmélünk, hogy felsőfokú végzettségünk ellenére ugyanúgy elveszhetünk a munkaerőpiac ijesztő világában, mint bárki más.  Ezért nagyon fontos, hogy melyik rendelkezésünkre álló munkalehetőséget választjuk és nem mindegy, hogy milyen minőségű portfóliót írunk a jelentkezéshez.

Kezdd el az önéletrajzot és kísérőleveledet elkészíteni. Az tükrözze az oktatási és szakmai tapasztalataidat. Készülj fel az állásinterjúkra is, gyakorold a lehetséges interjúkérdésekre a válaszokat.

Például:

  • Mesélj magadról
  • Mitől vagy alkalmas erre a munkára?
  • Miért akarsz ennél a cégnél dolgozni?
  • Miért hagytad ott az előző munkahelyedet?
  • Mi az a három szó, amely a legjobban jellemez téged?
  • Hogyan kezeled a stresszhelyzeteket?

Hozz létre egy olyan professzionális szöveget, amely kiemeli a képességeidet, azok elsajátítási folyamatát és a korábbi a munkatapasztalataidat (ha vannak). Írj egy motivációs levelet, amely megmagyarázza, miért vagy alkalmas a kívánt pozícióra, és miért érdekel a munka. Emellett a karrierépítés során rendkívül fontosak az ismerősök is. Építeni kell az iskolai kapcsolataidat, például a tanárokkal és a diáktársakkal, hogy információhoz és lehetőségekhez juss. Vegyél részt szakmai konzultációkon, konferenciákon vagy csatlakozz az iparágad szakmai szervezeteihez és azok rendezvényeihez.

Használj különböző forrásokat az álláskeresésre. Hasznosak lehetnek az online álláskereső platformok, a vállalatok weboldalai, a belsős kapcsolatok vagy az egyetemi karrierközpontok, amelyeknek céljuk, hogy segítsenek a hallgatóknak a tudatos karrierépítésben. Legyél kitartó és küldj sok jelentkezést a kiválasztott munkahelyekre. A gyakran feltett kérdésekre, az erősségeidre és gyengeségeidre, a tapasztalataidra és az ambícióidra gyakorold a válaszaidat. Készülj fel egy bemutatóval a korábbi munkáidból vagy projektjeidből. Indokold meg, hogy mi tesz téged egyedivé és értékes taggá a munkaerőpiacon.

Ha nem találod meg azonnal az álmaid állását, ne félj elvállalni egy olyan munkát, ami még nem teljes mértékben felel meg az igényeidnek. Ez lehetővé teszi számodra, hogy szakmai tapasztalatot szerezz és bővítsd a kapcsolataidat, továbbá elkezdesz pénzt keresni. Sok vállalat kínál pályakezdő programokat vagy gyakornoki állásokat, melyek segítségével elindulhatsz a ranglétrán a legjobb pozíciók felé. Türelmesnek kell lenned, hiszen egy rendkívül hosszú folyamatról van szó.

Egy biztos, a tanulás sosem ér véget. A diploma megszerzése csak az első lépés a hosszú és sikeres karrier felé. Mindig tartsd frissen a tudásodat és fejleszd tovább. Ebben sokat segítenek a cégek által nyújtott képzések, konferenciák vagy online tanfolyamok. Maradj nyitott az új lehetőségekre és változásokra. Ne félj új kihívásokat vállalni, hiszen minden egyes lépéseddel a munkaerőpiaci pozíciódat javítod. Hozz létre rövid- és hosszú távú karriercélokat. Legyen egy elképzelésed arról, hogy milyen életutat szeretnél építeni és lépésről lépésre tervezd meg a célod eléréséhez szükséges folyamatot. Ehhez iránymutatók lehetnek a különböző mentorprogramok. Ezek keretein belül ne félj tanácsot kérni a kijelölt mentorodtól vagy a tapasztaltabb kollégáktól. Legyél proaktív és vegyél részt olyan projektekben, amelyek érdekelnek és fejlesztik a készségeidet.

A karrierépítés hosszú és változatos útján haladva fontos, hogy realisztikus célokat tűzz ki magad elé, élvezd a fejlődést és az új kihívások lehetőségeit. Mindig járj nyitott szemmel és keresd a szakmai szintlépést jelentő munkákat. A türelem az egyik legfontosabb kvalitás, amin dolgoznod kell. A sikerélmény mellett rengeteg kudarc és nehézség vár rád, amiket csak akkor tudsz áthidalni, hogyha száz százalékosan elkötelezed magadat a célod mellett.

 

Források:

10 leggyakoribb állásinterjúkérdés és válasz

Négy tipp, hogy könnyebben találj munkát a diploma után

https://pecsallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/62/hogyan-jelentkezzunk-allashirdetesekre

https://egerallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/86/allashirdetesre-valo-jelentkezes

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük