PTE MIK

Ha már unalmas Pécs, irány Siklós!

By spiegels dec 18, 2023

Rengeteg olyan kijelentéssel találkozom nap mint nap az egyetemisták körében, hogy Pécs unalmassá vált számukra. Már bejárták az összes kocsmát, az összes szórakozóhelyet, megkóstolták a jobbnál jobb ételeket és megnézték a város nevezetességeit. Ilyenkor mindig azt javaslom, hogy látogassanak el Siklósra. Ahogy megteszem a javaslatomat, mindenki meghökkenve néz felém, mert fogalmuk sincs arról, hogy mi is ez a hely. Ideje ezen változtatni!

Siklósról egészen az őskorig nyúlnak vissza a történelem sorai. A város mellett fekvő Tenkes-hegyen számos őskori és ókori leletet találtak a régészek, amik azt bizonyítják, hogy valamiféle civilizáció már akkor is jelen volt a környéken. A középkorban mezőváros volt és a török megszállás egyik fontos helyszínévé vált. A siklósi várat 143 évig birtokolták a kiűzésig. Ezután egy egyszerű falu maradt és évszázadokkal később, 1977-ben elnyerte a városi rangot.

Az előbb említett török uralom hatását a látványosságokat tekintve máig felfedezhetjük. Malkocs bég dzsámiját a 16.században építették fel és máig megtekinthető. A Siklósi Vár pedig várja szeretettel az idelátogatókat. Különböző történelmi időszakok tárlatát tekinthetjük meg a termeket járva és felfedezhetjük az egész épületet pincétől padlásig. Különböző eszközöket is kipróbálhatunk az adott korszakokból és harci felszereléseket is felvehetünk egy fotó kedvéért. Emellett számos templomot, egy gyógyfürdőt és egy csodálatos városképet csodálhatunk meg a településen. Cukrászdák, vendéglők, fogadók várják a vendégeket és programokból sincs hiány. A siklósi városnapokon számos exkluzív előadó lép fel évről évre és a várban is mindig szerveznek különböző rendezvényeket (pl. várfesztivál).

A siklósi kultúrában a gasztronómia is fontos szerepet játszik, hiszen rengeteg etnikum él ebben a 8500 fős városkában. A különböző szokások megőrzése és keveredése jobbnál jobb ételkülönlegességeket eredményezett az évszázadok során. Továbbá a borkultúra is kiemelkedő. A Tenkes-hegyen található szőlőbirtokokon és pincészetekben nemcsak italt, hanem borlekvárokat, sokac és sváb ételeket kóstolhatunk.

A hegy nem csak a gasztrokulináris élvezetek halmozására alkalmas. Az Akasztófa-dűlő kijelölt turistaútvonalain rengeteg időt eltölthetünk a különböző természet adta szépségek felfedezésével. Ha egy igazi érintetlen és persze gyönyörű tájon szeretnél kirándulni, akkor mindenképp el kell látogatnod ide is.

A szomszédos településeket tekintve a harkányi gyógyfürdő az, ami megemlítendő és ha további gasztronómiai élményeket akarunk átélni, akkor mindenképpen megtaláljuk a villányi borvidéken azt, amit keresünk. A horgászat szerelmesei is űzhetik szeretett hobbijukat a környékünkön. A Mattyi-tó, az Ormánságban található Fekete-Víz és a Dráva ideális terepet jelentenek a pecázáshoz. Máriagyűdön is vannak érdekes túraútvonalak és egy gyönyörű templom, a Máriagyűdi Kegyhely, ahol már a 14. században is templom állt, ezt mindenképpen érdemes megnézni. A kirándulók a nagyharsányi Szársomlyó hegyet is megmászhatják, ha úgy tartja kedvük. Ha pedig ténylegesen a szomszéd területek érdekelnek, akkor a Siklóstól feltehetőleg tíz kilométerre található horvát határon is átkelhetünk és még több kulturális elemet megismerhetünk a környékünkről.

Ezen a területen sok program és érdekesség várja az idelátogatókat. Ha egyetemistaként nem akarsz messzire utazni és olcsón szeretnél jó helyen kikapcsolódni, akkor irány Siklós!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük