PTE MIK

Filmajánló: John Wick – 4. felvonás

By novreczkyflora ápr 27, 2023

A hazai mozik harmadik közkedvelt filmje, a Csizmás Kandúr: Utolsó Kívánság és az Avatar 2: A Víz útja után a negyedik  John Wick film volt. Tömegével vonzotta a nézőket, hiszen az első három rész akciódús jelenetei, a szereplők és maga a főszereplő életútja kíváncsivá tette őket, és a várva-várt katarzis sem maradt el.

De ki is az a John Wick?

A neve ismerős lehet, hiszen a mémkultúra köreiben eléggé felkapott az akciójelenetekkel és Keanu Reeves jellegzetes arcával. A történetszál magában egyszerűnek tűnhet: John Wick (Keanu Reeves) nyugodt életre vágyik. Magányosan akarja tölteni a napjait: kutyája, sportkocsija, üres, hideg lakása éppen elég neki – nincs szüksége többre. De egy nyugdíjas bérgyilkos nem pihenhet. És amikor bántják, ő sem marad tétlen. Előveszi rég elrejtett fegyvereit, és elindul véres bosszúhadjáratára. Egyetlen ember harcol gengszterek és bérgyilkosok egész hadserege ellen, New York pedig valódi csatatérré válik. És az őrült, véres ütközetben mégsem egyértelmű, ki fog győzni: a gyilkosok légiója vagy a magányos harcos. Hiszen ő John Wick.

Az első film cselekményének fő szála egy kutyagyilkosságból indul, ami John korábban elhunyt feleségének utolsó ajándéka volt. Megismerhetjük a „Kört”, ahonnan a főszereplő visszavonult, hogy házaséletet éljen, viszont az egész szervezet kilétét balladai homály fedi. Külön pénzekkel rendelkeznek, ahol nagyobb hotelekben – általuk nevezett kontinentálokban – tudnak vele fizetni. Persze itt is vannak lefektetett szabályok. Létük a három film alatt folyamatosan bővül, de teljes tudást nem fogunk szerezni a maffiának kategorizálható csoportról.

 

forrás: www.mafab.hu

Negyedik felvonás

VIGYÁZAT, A CIKK EZEN RÉSZE A NEGYEDIK FELVONÁS CSELEKMÉNYÉT BONCOLGATJA, SPOILERVESZÉLY!

A történet korántsem egyszerű: megismerhetünk egy új karaktert, Vincent de Gramont (alakítója Bill Skarsgård), akinek szintén célja, hogy John Wick kikerüljön a képből – ezért az egyik kontinentál vezetőjét, Winstont kéri fel, hogy segítsen neki. Gőzerővel keresik a férfit, hiszen vérdíjat tűztek ki a fejére, nem kevesebb, mint 20 millió dollárt, ami a film cselekménye alatt folyamatosan ugrik felfelé. A film alatt 4 szálat követhetünk végig, amik a végén összefonódnak és együtt teljesednek ki; Gramont, Caine (John régi barátja), Mr. Senki, akit felbéreltek, hogy gyilkolja meg Wicket, vele tart hőn szeretett kutyája, és persze természetesen John Wick szálát nézhetjük meg. A szereplők többször is keverednek egymással, hol Berlinben, hol Párizsban találkozhatunk velük egyes „Kör”-tagokkal együtt. A film vége sem könnyen emészthető: szeretett főszereplőnk egy pisztolypárbaj közepette túl sok vért veszít, így végül senki nem nyerte meg a milliókat, John Wick meghalt.

Jó ha van előzetes ismeret a film megtekintése előtt, viszont nem kötelező, magában is megállja a helyét a mű. Zenék terén zseniális művet raktak össze, teljesen visszaadja a neo-noir akcióthriller stílust, a képekhez és a jelenetekhez egytől egyig passzolnak. Aki nem rajong a pisztolyokért, a vérért a képernyőn, annak nem ajánlanám, hiszen a John Wick-filmek mindig is tele voltak akciójelenetekkel, ami ebben 70-30%-os arányban található, a cselekményszállal összehasonlítva.

A filmnek lesz folytatása, John Wick: 5. felvonás.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük