Ebben a cikkben az egyik kedvenc süteményem receptjét osztom meg veletek, amit még a nagymamámtól tanultam. Ezt a süteményt nagyon egyszerű elkészíteni és nem igényel különleges konyhai készségeket.
Nagyon fontos, hogy az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Sokkal könnyebb dolgunk lesz a keverésnél és kisebb lesz az esélye, hogy darabos marad a krém vagy hígabb állaga lesz. És a tészta is sokkal szebb lesz, ha nem hideg hozzávalókat használunk hozzá.
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 ek kristálycukor
- 6 ek liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kibélelünk egy kisebb méretű, magas falú tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban a tojásokat és a kristálycukrot habosra keverjük. Amikor a tojások habosak, óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport. Óvatosan összekeverjük a hozzávalókat egy spatulával. Fontos, hogy ne keverjük túl, csak addig, amíg az összetevők éppen össze nem állnak. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd simítsuk el egyenletesen a tetejét. Tegyük be a sütőbe és süssük körülbelül 20–-25 percig, vagy amíg a piskóta el nem válik a tepsi oldalától.
Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.
Krém:
- 3 dl tej
- 1 csomag pudingpor (bármilyen ízű)
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg sütőmargarin
- 1 ek rumaroma
Elkészítés:
A tejből és a pudingporból krémet főzünk. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
A porcukrot és a felkockázott margarint beletesszük egy tálba és krémes állagúra keverjük. Ezután kis adagonként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és jól összekeverjük. A végén hozzáadjuk a rumot és elkeverjük benne.
A krémet fél órára a hűtőbe rakjuk megdermedni.
Úgy osszuk el a krémet, hogy a torta belsejébe és külsejére is elegendő kerüljön.
A piskótát 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat krémmel, ízlés szerint gyümölcsöt is rakhatunk bele.
A tetejét gyümölccsel, csokival, tortadarával, cukorkákkal díszítjük.