PTE MIK

Egy sikeres mérnökinformatikus! Interjú Gertner Martinnal

By spiegels márc 1, 2024

Februárban egy sikeres, a MIK-en végzett mérnökinformatikussal és egyben jó barátommal, Gertner Martinnal beszélgettem. Minden jelenlegi és újdonsült hallgató figyelmébe ajánlom a következő sorokat.

Martin! Egy rövid bemutatkozást kérek tőled az olvasók számára. Picit mesélj magadról.

26 éves leszek, 2021 januárjában szereztem meg a mérnökinformatikus diplomámat, továbbá sikeresen teljesítettem 7 szemeszter alatt a képzéshez tartozó rendszermérnök specializáció követelményeit. Jelenleg QAD- (vállalatirányítási rendszer) koordinátorként dolgozom, ami dióhéjban rendszerinformatikusnak is mondható.

A gimnáziumi éveid alatt mikor és hogyan alakult ki a kép azzal kapcsolatban, hogy mérnökinformatikus szeretnél lenni?

Szerettem laptopokat szétszedni és összerakni, különböző szoftvereket „rábuherálni” az eszközökre. Sosem voltam nagy gamer, de mindig is érdekelt az informatika világa. Aztán egy nyílt napon magával ragadott a MIK hangulata.

Hogy teltek az első szemeszterek a MIK-en? Voltak akadályok, és ha igen, akkor hogyan vetted őket?

Bele kellett jönni az egyetemi életbe… Teljesen más volt, mint a gimi, és ezt meg kellett szokni. A matekra és a programozásra fektettek nagy hangsúlyt. Az előbbivel semmi gondom nem volt, az utóbbival már annál inkább, hiszen programozás terén nem voltak előzetes ismereteim.

Mik voltak az elvárásaid a képzéssel kapcsolatban? Minden tudást megkaptál, amit szerettél volna?

A szükséges informatikai alaptudás megszerzése, amivel útnak tudok indulni a munka világába  Lényegében ezt vártam el és ezt meg is kaptam a képzéstől.

Esetleg voltak hiányosságok a képzésben? Ha javíthatnál valamit rajta, akkor mi lenne az?

Nagyobb hangsúlyt fektetnék a gyakorlati dolgokra.

Volt szakmai gyakorlatod? Ha igen, akkor hogy zajlott és hol? Élvezted az ott végzett munkát?

A Charter Informatikánál teljesítettem szakmai gyakorlatot, ahol számítógépek, laptopok javítása, szervizelése volt az alap feladatköröm. Ezek mellett adatmentéssel, távoli hibaelhárítással (interneten keresztül), hálózatok kiépítésével, router-, illetve NAS konfigurálással, weblapszerkesztéssel, valamint Windows-szerverek beüzemelésével foglalkoztam.

Ezek talán egy picit sablonosnak tűnhetnek, de később megismerkedhettem a 3D-modellezéssel és -nyomtatással, továbbá nyári táborokat is tartottunk gyerekeknek, ahol az informatika alapjaira taníthattam őket.

Egy szó mint száz, nagyon élvezetem a képzés ezen periódusát. Jól kijöttem a főnökkel és az ott dolgozókkal. Segítőkészek voltak, bepillantást kaptam abba a világba, amiben mindig is dolgozni akartam.

A diploma megszerzése után gyorsan el tudtál helyezkedni? Milyen helyeken dolgoztál eddig?

Kellett pár hónap, mire munkát kaptam. Sajnos a pályakezdőket nem mindig nézik jó szemmel… Ideiglenesen szerviztechnikusként dolgoztam egy mobiltelefonokkal és informatikai eszközökkel foglalkozó szaküzletben. Azóta sikerült felvételt nyernem a Magnus repülőgépgyárba.

A jelenlegi munkahelyeden mit dolgozol? Elégedett vagy vele? Voltak kiemelkedő eredmények, élmények?

A Magnusnál vállalatirányítási koordinátorként tevékenykedem. Feladatom a QAD (vállalatirányítási rendszer) paraméterezése, hibakeresés és a hibák megoldása, plusz supportszolgáltatást is nyújtok a gyár falain belül. Ezek az alapdolgok, amiket nap mint nap csinálok.

Különlegesebb elfoglaltságaim közé tartoznak a különböző rendszerfejlesztési igények megvalósítása (új fejlesztések és azok letesztelése stb.), a felhasználók oktatása, az ehhez szükséges oktatási anyagok és leírások készítése, a felhasználói jogosultságok kezelése és a rendszerszintű gyártástámogatás kiépítése. Az élmények tekintetében pedig a friedrichshafeni repülőgépkiállítást tudom megemlíteni. Jó érzés volt egy ilyen rangos eseményen bemutatni a munkánk gyümölcsét.

Hogyan összegeznéd az eddig elért eredményeidet? A MIK mennyiben segített hozzá a céljaid eléréséhez?

Sok kisebb-nagyobb fejlesztési feladatot el tudtam látni a rendszerben és a kollégákkal közösen újabb folyamatokat tudtunk kidolgozni, a régebbieket pedig optimalizáltuk. A MIK azzal segített hozzá a céljaimhoz, hogy egy mindenhol rangosnak számító diplomát kaptam. Az oktatások nagymértékben bővítették az ismereteimet, amik már sűrűn visszaköszöntek a munkám során (pl. programozás, vállalatirányítási rendszerek). A rendszerszintű gondolkodásom is fejlődött a képzés alatt.

Mit tanácsolsz az újdonsült mérnökinformatikus hallgatóknak?

Nagy előny, ha már rendelkezel előzetes programozói ismeretekkel és a matekkal is erősen kell foglalkozni. Gyakoroljatok minél többet és ne a zh előtti este akarjátok benyomni az egész anyagot. Szakmai gyakorlatra alkalmas helyet pedig időben el kell kezdeni keresni. Sok sikert kívánok nektek!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük