PTE MIK

Csíráztass magadnak otthon te is!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt az ideje! Sőt már múlik is!

 

Csíráztatni január-február, azaz a tél vége felé érdemes, amikor a természet pihen és kevés friss zöldet találni, illetve az ősszel eltett zöldségek is már mind elfogytak, újak még nem sarjadtak. Nagyobb mennyiségben az első tavaszi zöldek megjelenéséig érdemes csírát nevelni, de kisebb mennyiségben egészséges voltuk miatt egész évben ajánlatos fogyasztani, növeszteni őket!

Mi az a két dolog, amivel bárki neki tud állni?

 

Valamilyen csíráztatóedény (műanyag vagy agyagtálcás vagy rácsos üvegedény), és csíráztatni való lehetőleg biomagok (bioboltban beszerezhető, például Rédei bio magok). Magáról a csíráztatás menetéről a magok csomagolásán is találtok elégséges leírást.

Most legutóbb vörös retket csíráztattam, alább a képeken láthatjátok, ahogy a csírák fejlődtek.

 

A csírákat minden reggel és este átöblítjük, a képeken a reggeli és az esti fejlettséget szemlélhetitek meg. Fontos, hogy miután átmostuk, a víz el tudjon távozni, mind kicsepegjen belőle. Ha erre odafigyelünk, hamar kitapasztalhatjuk, hogy milyen könnyen és gyorsan, gond nélkül elkészül!

Mivel előzetesen beáztattam őket egy éjszakára (ahogy ennek az újfajta magnak a csomagolásán volt olvasható) és jól megszívhatták magukat vízzel, most mindössze 4 nap elég volt a csíráknak arra, hogy szépen megnőjenek.

Ki fogom próbálni a korábbi fajtán is, hogy gyorsabban csírázik-e, ha előtte be van áztatva egy éjszakára.

 

Lássuk a csodát!

 

Első nap reggel: némelyik szem már kipattant.

Első nap este: mind több szem kezdi meg a csírázást.

Második nap reggel: ekkorra már egész megindultak.

Második nap este: még többen kibújtak.

Harmadik nap reggel: itt láthattok elágazóan kis fehér hajszálgyökereket is, azaz nem kell aggódni, nem penész.

Harmadik nap este: térfogatra is egész megnőtt, kezdi megtelíteni az üveget. Az eddigi sárga-barna színbe friss zöld szín is vegyül.

Negyedik nap reggel: a kis barna maghéjak nagyjából mind lepattogtak, de még egy kicsit hagyhatjuk nőni őket.

El is készült, bátran fogyasztható! Hűtőben még tovább nőnek! Érdemes hűtőben tárolni, amit nem eszünk meg rögtön!

 

Csíráztassatok magatoknak, sokkal egyszerűbb, mint hetente kétszer friss csíráért szaladgálni!

 


Az összes kép saját fénykép.

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?