PTE MIK

Térérzet – 4. rész

By Kovács Lili ápr 3, 2023

Belsőépítészeti terek tudatos alakítása minták és textúrák által

 

Milyen hatással vannak ránk az általunk tervezett és létrehozott terek? Mennyire és hogyan befolyásolnak minket? Rácz Adél szaktársammal végzett kutatásunkban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat. A cikk korábbi részeinek folytatásaként közösen készített tanulmányunkból szemlézek.

A korábban tárgyalt színek és anyagok mellett a minták is erősen befolyásolják a térérzetünket. A falakon vízszintesen körbefutó csíkok például alacsonyabbnak és szélesebbnek tüntetik fel a szobát, a hosszanti elrendezésű csíkok pedig magasítják a teret. Így megfelelő mintázatú burkolattal szinte korrigálható egy rossz arányú helyiség is. Az apró minták segítenek tágabbnak érzékelni a teret, míg a nagyobbak kisebb tér érzetét keltik. Ahogy az anyagok esetében, úgy a mintázatoknál is megkerülhetetlen a színek figyelembevétele. Egy adott felület mintázatának megítélésénél az alakzat szabályszerűségén vagy szabálytalanságán, ritmusán, geometriai jellemzőin túl szerepet játszik a háttérszín és a minta színének viszonya, kontrasztja, a színpárok, színhármasok színelméleti, színpszichológiai tulajdonságai.

A textúra és a faktúra pedig – mint természetes illetve mesterséges anyagszerkezet – felületi egyenetlenségeivel, sajátos optikai tulajdonságaival modulálja az anyag színét. Vizuálisan és fizikálisan, a tapintás által is hat ránk. Az anyag struktúrájának megjelenése megnyugtathat, melegségérzetet vagy feszültséget kelthet bennünk. A simaság–szemcsézettség dimenzióban végtelen sokféle változat, fokozat, átmenet fordul elő. A szemcsézettség plasztikai mélységétől, a szemcsemérettől, a mintázat rendezettségétől függően észrevehetően változik a felület- és a színmegjelenés. A plasztikus szemcse tompábbá teszi a színt, mert a sok apró fény és árnyék optikailag szürkét kever a színbe. Ezek az anyagok is lehetnek fényesek, átlátszók vagy mattak, mely tulajdonágok képesek tovább hangolni a felületi megjelenést.

Az akusztikai panelek megtervezésénél a funkcionális tervezés mellett különös figyelmet szentel a szakma az esztétikai megjelenésre. Egy alaposan átgondolt, vizuális rendszerként is jól működő akusztikai falburkolatnál a designelemek meghatározó módon hatnak a tér hangulatára. Bármilyen stílus, illetve hatás elérhető az alkalmazásukkal: lehetnek elegánsak és letisztultak vagy figyelemfelkeltők és karakteresek.

Az akusztikai panelek mellett a legújabb lakberendezési trendeknek megfelelően egyre nagyobb teret hódítanak a különböző kialakítású 3D falburkolatok, dekorációs panelek. Ezek a térbeli mintázattal ellátott lapok, melyek mélységet adnak a falnak, készülhetnek kerámiából, gipszből és cementből. Perforált homlokzati lemezekkel különleges árnyjátékot alakíthatunk a beltérben is, drámai módon megváltoztatva ezzel a belső tér hangulatát.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a PVC-panelek, melyek egyszerre esztétikusak és egyszerűen felszerelhetőek, ráadásul könnyebbek az előbb említett anyagokhoz képest. A panelek struktúrája leginkább beépített súrlófényekkel megvilágítva érvényesül. A felületre irányított fényekkel a burkolat mintája erőteljesebben körvonalazódik, így jobban kiemelkedik a szerkezet síkjából. Vizuális tartalommal tölthetik meg a tereket, melyeknek eddig csupán funkcionális szerepük volt.

Újszerű, talán szokatlan megoldást nyújtanak továbbá az egyre gyakrabban használatos fém szövetek, melyek a textíliákhoz hasonlóan többnyire belsőépítészeti díszítőelemként szolgálnak, de akár térelválasztó, téralakító szerepük is lehet. Az apró, láncos elemekből álló fém függönyben egyszerre van jelen a képlékenység, az illúziószerűség és a fémes szilárdság. Ezt a kettősséget többnyire izgalmasnak találja az ember.

Ahogy az ember sem ér véget a bőrénél, úgy az építészeti munka sem korlátozódik kizárólagosan funkcionális értelemben vett hasznos és értelmes terek tervezésre. Lehetőségünk van rá, hogy ne csak a funkciót alakítsuk, hanem éljünk a belső terek atmoszféráját erőteljesen befolyásoló eszközökkel, a színek, anyagok, felületek, mintázatok tudatos alkalmazásával. Mivel gyakran az anyaghasználat meghatározóbbnak bizonyul a megítéléskor, mit maga az építészeti forma, ezért érdemes megfelelő hangsúlyt fektetni minden designrészletre. Az adott enteriőrök, térérzetek alaposan átgondolt megvilágítások által tovább formálhatók, szinte végtelenre bővítve a lehetőségek gazdag tárházát.

Ezen eszközök nagy hatással vannak a terek jellegére, hangulatára és így a benne tartózkodó emberre is, ezért építészként felelősségünk minden munkánkban szociálisan érzékenyen az ember szolgálatába állítani ezeket a vizuális és taktilis rendszereket.

Irodalomjegyzék:

http://ringstudio.hu/2017/10/24/burkolatok-mint-belsoepiteszet-hattere/

Dr. Tamás Anna Mária- Építészet elmélet 5. – 05_tér_2022 előadás

https://www.szinkommunikacio.hu

Kiemelt kép: https://www.elledecor.com/it/best-of/a20681693/hermes-maison-permanente-milan-fuorisalone-2018-eng/

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük