PTE MIK

ALGALÁZ- I. rész: Találtam csodalámpát!!!

By Bogíta ápr 16, 2021

Energiapazarló világban élünk!

Ismét a fenntarthatóság jegyében készültem nektek egy beszámolóval, mely a korábbi Lakjunk Earthshipben itt a Földön! című cikkemhez hasonlóan megint két részes lesz.

Az első részben bemutatom a csodálatos algalámpát, ami egyfajta megoldás lehet az energiaválságra és a klímaváltozásra.
A második részben pedig megismerhetitek az algatechnológia egyéb felhasználási területeit.

A lámpa, amely áram nélkül világít!

https://koponyeg.hu/hireso/lampa-mely-aram-nelkul-vilagit-es-oxigent-termel

Azt írtam nektek, hogy Csodalámpát találtam!
Hiszen ha ez a lámpa áramforrás megléte nélkül is képes világítani, akkor itt valami csoda, vagy legalábbis valami turpiság kell hogy legyen… Szerintetek is?

Nos, az algalámpát nem kell áramforráshoz csatlakoztatnunk ahhoz, hogy világítson… Hát nem nagyszerű?

Feltalálója Pierre Calleja francia biokémikus.

De tovább megyek!

A megújuló energiaforrásként jó szolgálatot tevő napelemeink sem tudják azt, amit egy algalámpa. Egy algalámpa nemcsak energiát termel, hanem mivel mikroalgákat tartalmaz, képes fotoszintézis útján oxigént is termelni, így oxigéndúsabb lesz városaink levegője!

Működése a következő: „… a zöld algák a levegőben található szén-dioxid felhasználásából élnek, fotoszintézis útján állítanak elő oxigént, miközben fényt bocsátanak ki. A lámpa működése az úgynevezett biolumineszcencián alapul, amelynek lényege, hogy az élő organizmus bizonyos kémiai reakciónak köszönhetően fényt (fotont) bocsát ki magából. Ezen az elven működnek a szentjánosbogarak is.” Forrás: https://tokyosolar.hu/napkollektor-hirek/energiatakarekos-vilagitas-novenybol

A mindenki által jól ismert képlet alapján is levonható a következtetés:

6CO2 + 6H2O + fényenergia = C6H12O6 (glükóz) + 6O2 + E

Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Fotoszint%C3%A9zis#A_fotoszint%C3%A9zis_%C3%A1ltal%C3%A1nos_folyamata

Ez jó hírnek tűnik, tudva, hogy a „Föld tüdejének” nevezett őserdők fogyatkoznak… az erdőtüzek, s az emberi kitermelés által, így bizonyosan kevesebb oxigént állítanak elő. Ráadásul, ahogy csökken a területük egyrészt égésük során, másrészt a kötetlenül maradó leromló talaj által, egyre több szén, szén-dioxid szabadulhat fel az őserdei fákból, ahogy az alábbi cikkben olvashatjátok: Forrás: https://index.hu/tudomany/til/2019/08/27/az_esoerdok_nem_is_nyelnek_el_szendioxidot_de_azert_nem_jo_hogy_leegnek

A cikk szerint igazából a fiatal fák azok, amik sok szén-dioxidot képesek megkötni… tehát ültessünk sok fát továbbra is, ne csak csodalámpát tervezzünk! Bár az algák, pl. a vízben lebegő algák sokkal nagyobb hatásfokkal termelnek oxigént szárazföldi erdeinknél. De az algák ezen tulajdonságáról bővebben a folytatásban lesz szó.

Ha nem árammal, hát, hogy világít?

Forrás: https://tokyosolar.hu/napkollektor-hirek/energiatakarekos-vilagitas-novenybol

Szén-dioxiddal! Pontosan! Eszi azt a sok-sok szén-dioxidot, amiből mi emberek rengeteget termelünk, pedig nem kellene. De legalább az algák híznak tőle…

Visszatérve a napelemek és az algalámpák összehasonlításához: mindkettő áram nélkül világít, de mint fentebb írtam, az algalámpa oxigént is termel, illetve megköti a szén-dioxidot… az igazi kuriózum a dologban ez, illetve ennek a mértéke.

Egyetlen egy algalámpa egy év leforgása alatt egy tonna szén-dioxidot tud megkötni. A mihez tartáshoz ez 150-200 fa éves szén-dioxid-megkötésével egyezik meg. Megspóroljuk a fák ültetgetését, nevelgetését. Amit én annyiban pártolok csak, hogy így gyorsabban tehetjük zöldebbé és tisztábbá városaink levegőjét… illetve nyilván egyetlen algalámpa helyére nem tudnánk 150-200 fát elhelyezni városainkban, hogy elérjük ezt a hatást, kompromisszumot kell kötni.

Meglepő, de egy kisebb erdőség van bezárva egy-egy algalámpába, amit egyaránt elhelyezhetünk beltérben és kültérben, más-más design szerint.

Képzeljük el, hogy köztéri lámpáink betonoszlopai helyén csinos kis algalámpák állnának, szép zöld fényükkel, barátságos látványukkal… mennyivel is szebb városképet mutatna, nemdebár? Biztos vannak olyanok, akiknek jobban is tetszene, akár még a fák látványánál is.

Klímaharc egy része kipipálva, új „fegyver” van a kezünkben a levegőben már felhalmozódott szén-dioxid megkötésére, munkába fogására!

Ráadásul a folyamat végterméke sem hulladék, hanem biomassza. Melyből keményítő, olajok, és cellulóz állítható elő. Ezek további felhasználási lehetőségeibe most nem bonyolódom bele.

Tehát szedjük össze, miben rejlik egyszerűsége-nagyszerűsége:
– megköti a szén-dioxidot,
– miközben oxigént termel,
– mellékesen világít is…,
– továbbá tudja tárolni is az energiát a felhasználási igényhez igazodva, éjjel is képes világítani,
– egyaránt elhelyezhetjük beltérben és kültérben, ahol a fényszennyezésre is megoldás lenne,
– környezetbarát, energiatakarékos, és
– hulladékmentes.

Tisztább levegő, egészségesebb emberek!

Folytatás következik hamarosan.

Forrás: https://player.hu/zold-jovo/algacsillar

Kiemelt kép forrása: https://koponyeg.hu/hireso/lampa-mely-aram-nelkul-vilagit-es-oxigent-termel

További szép napot mindenkinek! Több figyelmet az algáknak!

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük