PTE MIK

A tizedes meg a többiek – még mindig az egyik legjobb film

By takacsa jan 4, 2024

Legelőször ezt a filmet a nagymamámmal néztem meg. Nem igazán kedvelem a fekete-fehér filmeket, de ez valami miatt mégis tetszett. És úgy gondoltam, ezen a hétvégén megnézem még egyszer, mivel A tizedes meg a többiek egy kiemelkedő filmalkotás, mely messze túlszárnyalta a kortársait. Az 1945-ben játszódó háborús film bemutatja, hogyan szerveződik egy kis partizán különítmény katonaszökevényekből egy tizedes vezetésével. A film érzékletesen ábrázolja a háború borzalmait és a karakterek életveszélyes kalandjait, akik a nyilasok és a németek elől próbálnak elrejtőzni.

Rövid leírás (spoiler): Molnár tizedes a háború vége felé egy hamis parancs és ügyes taktikázás segítségével saját részéről befejezi a háborút. Egy kastélyban talál menedéket három másik szökött katonával együtt. Molnár vezetésével alkalmazkodnak a körülményekhez, ám veszélyes kalandokba keverednek, és kivégzőosztag elé kerülnek. Fordulatos események következtében egy szovjet fogolytáborban találják magukat, de a kommunista Szijjártó segítségével meggyőzik a hatóságokat, hogy ők a fasiszták ellen harcoló partizánok. A szabadon bocsátás feltétele egy veszélyes partizánakció végrehajtása. Molnár tizedes először vonakodik, de végül csatlakozik hozzájuk.

Az operatőri munka kiváló, és a képi felvételek magas színvonalúak. A harmadolás szabálya minden jelenetben érvényesül. Az egész filmben átgondolt kompozíciók segítik az érzelmek és a történet kifejezését. A rendezés és a kameramunka szemléletesen mutatja be a cselekményt. A narratíva izgalmas és feszült, és a zenei kíséret is jelentősen hozzáad a történet atmoszférájához, ez pedig az erőteljes élményhez. A kamerajáték fokozza a jelenetek drámai hatását és szervesen illeszkedik a képsorok hangulatához. A film arányos módon mutatja be a két ellenséges csoport közötti feszültséget, miközben humort csempész a történetbe. A karakterek jól kidolgozottak és hitelesek. Az alaposan megválasztott szereposztás és az ebből fakadó kiváló színészi játék élvezetessé teszi az alkotás minden percét.

Számomra a technikai háttere különösen említésre méltó annak a jelenetnek, amely a zászlós és az orosz katona sakkozását mutatja be. A fények megfelelően vannak elhelyezve, ennek köszönhetően a karakterek arca a lehető legjobb megvilágításba kerül. A részleteket kiemelve a zászlós szeménél egy bűvös háromszöget is felfedezhetünk, amely csak akkor jöhet létre, ha a fény megfelelő szögben érkezik az arcára.

A rendező, zseniálisan társította a háborús drámát és a vígjátékot, létrehozva egy olyan alkotást, mely nemcsak szórakoztató, de elgondolkodtató is. A film nem pusztán egy narratíva, hanem egy művészi kifejezés is a háború és az emberi természet összefüggésében. A tizedes meg a többiek egy erőteljes és gondosan megalkotott film, ami egyedülálló volt a maga idejében.

Összességében ez egy kiváló mozi, amely méltóképpen tükrözi a történet mélységeit. Bár általában nem vagyok elragadtatva a fekete-fehér filmektől, ezt mindenkinek csak ajánlani tudom. Kíváncsi lennék a film utólagosan színezett verziójára, mivel szerintem ez a változat remek lehetőség lenne a történet további rétegeinek és dimenzióinak felfedezésére. A színek hozzájárulhatnának a hangulat mélyítéséhez, például a háborús környezet drámaiságát erősíthetnék és kiemelnék a karakterek érzelmi állapotát. Így a film mindenki számára új megvilágításba kerülne.

 

források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tizedes_meg_a_t%C3%B6bbiek

 

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük