PTE MIK

Zalai finomságok: kóstoltad már?

Zalai lányként az egyetemen szembesültem vele, hogy sok olyan ételünk van Zala megyében, amit máshol nem igazán ismernek. Számomra természetes volt a dödölle, a krumpliprósza és sok más sütemény az asztalon.

Egyszer megemlítettem a barátnőmnek az egyetemen, hogy hatlapos vár otthon, amikor hazautazom a hétvégén, és ő nem tudta, hogy ez az étel édes-e vagy sós, vagy főétel-e vagy desszert. Ekkor döbbentem rá, hogy bizony ezt a süteményt nem készítik országszerte. Lehet, ez másnak evidens, de egészen addig nem jöttem rá ezekre a különbségekre, amíg el nem költöztem egy távolabbi megyébe, Pécs városába. Nagyon érdekes volt, hiszen azóta elmúlt három év és a mai napig előjönnek  a különbségek a barátnőm és én köztem. Most már nemcsak ételekkel kapcsolatban, hanem a szóhasználatban is. Van, hogy ugyanarra a dologra vagy tárgyra gondolunk, viszont máshogy nevezzük, vagy olyan is előfordult, hogy máshogy ragozunk egy-két szót, máshogy fejezünk ki dolgokat. A mai napig sokszor meglepődünk egymás szóhasználatán. Gyerekkorom óta a kedvenc ételem a krumpliprósza, amit a világon a nagymamám készített a legfinomabban. Tőle tanultam még gyerekként, hogy hogyan kell elkészíteni. Sokan ezt az ételt összekeverik a tócsnival, pedig különbözőek. Szeretném megosztani a receptet, mert úgy gondolom, hogy nagyon egyszerű, és a legtöbb ember szereti, hiszen nemcsak az elkészítése, hanem az alapanyagok se bonyolultak. Hozzávalók:

  • 6 db krumpli
  • 4-5 evőkanál liszt
  • só, bors és fokhagyma ízlés szerint
  • 3 dl kefir

Elkészítés:

1. A krumplikat megmossuk, majd meghámozzuk és végül lereszeljük. Kevés levet enged, ezt leszűrjük.

2. A lereszelt krumplihoz hozzáadjuk a kefirt, a lisztet, a sót, a borsot és a fokhagymát, majd elkeverjük.

3. Én személy szerint szoktam egy kevés olajat rakni a masszába, hogy sütésnél ne ragadjon le a serpenyőben.

4. A palacsinta sütéséhez hasonlóan itt is egy kis adagnyi tésztát rakunk a serpenyőbe, majd elterítjük, mondhatni palacsintaformát kell kapnunk. Egy kevés olajon megsütjük. Ha az egyik fele megpirult, akkor átfordítjuk a másik felére.

Hihetetlenül egyszerű recept, a reszeléstől eltekintve, bevallom, az nagyon fárasztó tud lenni. Remélem, hogy többeknek meghoztam a kedvét ezzel a receptajánlóval.

Hasonló cikkek