PTE MIK

7+1 önéletrajzírási tipp, amivel biztosan találsz egy jó állást!

By kovacskitti márc 13, 2024Biztosan veled is előfordult már, hogy találtál egy olyan állást, aminek minden pontja igaz volt rád, ezért jelentkeztél, azonban az interjún kiderült, hogy rengeteg hiányosságot tartalmaz a beküldött önéletrajzod. Most megtudhatod, hogy lehet tuti befutó a CV-d, hogy téged válasszanak ki az állásra!

  1. Átlátható és logikus elrendezés: Az önéletrajz legyen könnyen áttekinthető és rendezett. Helyezz magadról egy kisebb képet lehetőleg az oldal tetejére, alá írd a személyes adatokat, mellé pedig a korábbi tapasztalatokat és készségeket. Használj egyértelmű tagolást az adatoknál, a végzettségnél, a szakmai tapasztalatnál és a készségeknél. Mindig a legfrissebb esemény legyen legfelül az iskoláknál és a munkahelyeknél. 
  • Személyre szabás a pozícióhoz: Mielőtt elkészítenéd az önéletrajzodat, gondold át, melyik pozícióra jelentkezel. Alakítsd az önéletrajzodat úgy, hogy az a pozícióhoz és a céges környezethez illeszkedjen. Csak releváns munkahelyeket írj bele. Ha teljesen más területen dolgoztál eddig, és nincs megfelelő tapasztalatod, akkor nem minden esetben kell megemlítened, csak azért, hogy tele legyen az oldal. A kevesebb néha több!
  • Hangsúlyozd a releváns tapasztalatokat: Fontos a szakmai tapasztalat, a készségek és az eredmények hangsúlyozása. Mutasd be, hogy milyen konkrét eredményeket értél el a korábbi munkahelyeiden végzett munka során.
  • Legyen részletes, de rövid és tömör: Próbálj meg csak releváns információkat adni, de ne legyen túl hosszú az önéletrajzod. Fontos, hogy mindent tartalmazzon, ami érdekelheti az interjúztató felet. Általában egy oldal az ideális, de két oldal is elfogadható, ha van elegendő tapasztalatod.
  • Ellenőrizd a helyesírást és a grammatikát: Ne felejtsd el átnézni az önéletrajzodat helyesírási és grammatikai hibák szempontjából. Egy jól megírt önéletrajz hozzájárul a szakmai benyomásodhoz. Manapság a helyesírás már egy elvárt dolog, nem nézik jó szemmel, ha tele van hibákkal a CV-d.
  • Adj hozzá referenciákat: Ha lehetséges, adj hozzá néhány referenciát az önéletrajzodhoz, vagy utalj rájuk külön fejezetben. Ha a megjelölt pozícióhoz motivációs levelet is kérnek , akkor ott is említsd meg, hogy korábban milyen projektekben vettél részt, és milyen sikereket értél el a cégnél, miben segítetted a munkájukat. 
  • Őszinteség: Az önéletrajzodban mindig legyél őszinte és konzekvens. Kerüld a túlzásokat és az információk elferdítését. Te is elvárod, hogy a munkaadó őszintén mondjon el minden tudnivalót az adott cégről, és ő is arra számít, hogy olyan tapasztalattal és tudással rendelkezel, amit az önéletrajzodban leírtál.

+1 Használj kulcsszavakat: Az önéletrajzodban használj olyan kulcsszavakat, amelyek relevánsak a pozícióra és az iparágra. Ez segíthet abban, hogy a munkáltatók könnyebben megtalálják az automatizált keresések során az önéletrajzodat , ezáltal többször „kézbe kerülsz”.

Sok sikert az álláskereséshez!

A kép forrása: https://blog.hubspot.com/marketing/resume-templates-word

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük