Bezony!
CsodĂĄs PesztĂłnapot tartottam, melegszĂvvel ajĂĄnlom mĂĄsnak is! Remek elfoglaltsĂĄg, Ă©s közben sokfĂ©le varĂĄzslatos finomsĂĄg is elkĂ©szĂŒlhet, ami sokĂĄig elĂĄll.
Na de mért is tartottam tegnap Pesztónapot??!
ĂppensĂ©ggel azĂ©rt, mert mĂĄr mindenfelĂ© virĂt a medvehagyma⊠és mindig is szerettem volna kiprĂłbĂĄlni a medvehagymĂĄs pesztĂł kĂ©szĂtĂ©sĂ©t, eddig ugyanis a termelĆi piacrĂłl szereztĂŒk be. Most barĂĄtokkal többen elmentĂŒnk OrfƱre, kirĂĄndultunk egyet, Ă©s a vĂ©gĂ©n tele szedtĂŒk magunkat medvehagymĂĄval.
Akkor elĆször magĂĄrĂłl a medvehagymaszedĂ©srĆl röviden:
Annyi Ă©ve szerettem volna elmenni medvehagymĂĄt szedni… de valahogy csak idĂ©n Ă©rtek meg rĂĄ a feltĂ©telek. SzerencsĂ©re! MĂĄjusig szedhetĆ! Lesz alkalmam mĂ©g idĂ©n is medvehagymĂĄs pesztĂłnapokat tartani.
MedvehagymĂĄt szedni jĂł, mert:
– friss levegĆn lehetsz,
– barĂĄtokkal is mehetsz, Ăgy közben kirĂĄndulhattok is egy jĂłt az erdĆben,
– frissen tĂ©pve igazĂĄn Ăzletes, Ă©s azonnal, nyersen fogyasztva a legtĂĄplĂĄlĂłbb,
– sokfĂ©le finomsĂĄgot kĂ©szĂthetsz belĆle!
Figyelem!
A medvehagyma összetĂ©veszthetĆ a gyöngyvirĂĄggal, ami szintĂ©n tavasszal nyĂlik. De ha jĂłl megszagolod a megdörzsölt medvehagyma levelĂ©t, Ă©rezned kell erĆs fokhagyma illatĂĄt, Ăgy vĂ©letlenĂŒl se tudod összekeverni a mĂ©rgezĆ gyöngyvirĂĄggal⊠de mielĆtt Ă©letedben elĆször elmennĂ©l medvehagymĂĄt szedni, Ă©rdemes picit utĂĄna nĂ©zned, fĆleg, ha egyedĂŒl indulsz neki⊠ez fontos!
Ki mit szokott csinĂĄlni a medvehagymĂĄbĂłl?
NetalĂĄntĂĄn:
– SalĂĄtĂĄkhoz eszitek vagy csak magĂĄba nyersen?
– PesztĂłkat vagy fƱszervajat kĂ©szitetetek belĆle?
– LeszĂĄrĂtjĂĄtok fƱszernek a zöldfƱszereitek közĂ©, Ă©s akĂĄr bekeveritek fƱszersĂłnak?
– Esetleg nagy zöldturmix rajongĂłk vagytok, Ă©s abba csempĂ©szitek bele?
– Levest, krĂ©mlevest, fĆzelĂ©ket kĂ©szĂtetek belĆle vagy mĂĄs zöldsĂ©gekkel vegyĂtve?
– MĂ©g vannak ötleteitek?
Mozsaram-mozsaram
Lett egy rĂ©zmozsaram, mily öröm! NemrĂ©g kaptam, s mĂĄr nagyon szerettem volna kiprĂłbĂĄlni, hogy mi mindent lehet benne kĂ©szĂteni⊠PesztĂłt mindenestre lehet, Ă©s fƱszersĂłt is! đ
Persze, sokkal lassabban, fĂĄradsĂĄgosabban, mint a zöldsĂ©gaprĂtĂł robotgĂ©ppel⊠de sokkal, de sokkal romantikusabban is⊠đ
Ăn nagyon Ă©lveztem, ahogy szĂ©p lassan felaprĂtĂłdott, majd pĂ©pesedett benne a medvehagyma. VarĂĄzslatos Ă©s vĂĄrakozĂĄsteli! đ
Napi termésem
Mit lĂĄtunk a kĂ©pen? A hĂĄtsĂł nĂ©gy pesztĂł kĂŒlönbözĆ receptek alapjĂĄn.
Sorban, jobbrĂłl balra haladva (a kĂ©szĂtĂ©s sorrendje szerint):
– az elsĆ medvehagymĂĄs pesztĂł, amelyik a mozsĂĄrban kĂ©szĂŒlt, ennek a receptjĂ©t mindjĂĄrt le is Ărom,
– mellette szintĂ©n mandulĂĄs-parmezĂĄnos medvehagyma pesztĂł de mĂĄr robotgĂ©ppel kĂ©szĂtve,
– amellett spenĂłtos pesztĂł, amibe, ha jĂłl emlĂ©kszem, szintĂ©n csempĂ©sztem egy kis medvehagymĂĄt is⊠mert ugyebĂĄr pesztĂł nemcsak medvehagymĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlhetâŠ
– vĂ©gĂŒl Ăgy lett a petrezselymes-nagyon diĂłs pesztĂł is.
Az elĆtĂ©rben jobb oldalt a fƱszervaj lĂĄthatĂł (korĂĄbbi kĂ©szĂtĂ©s), bal oldalt a szintĂ©n orfƱi gyƱjtĂ©sƱ ibolya- Ă©s pitypangvirĂĄg mĂ©zben eltĂ©ve egy kis nyalĂĄnksĂĄgnak. đ
Recept: mandulĂĄs-parmezĂĄnos pesztĂł mozsĂĄrban
HozzĂĄvalĂłk:
- 1 csokor medvehagyma
- 6 dkg mandula
- 5 dkg parmezĂĄn sajt
- sĂł ĂzlĂ©s szerint
- bors ĂzlĂ©s szerint
- 0,5 dl olĂvaolaj
ElkĂ©szĂtĂ©se:
- a medvehagymĂĄt összevĂĄgjuk, beletesszĂŒk a mozsĂĄrba, Ă©s pĂĄr perc alatt pĂ©pesre törjĂŒk,
- hozzĂĄadjuk az Ćrölt mandulĂĄt, egy kicsit törĂŒnk mĂ©g rajta,
- mehet bele a reszelt parmezĂĄn Ă©s az olĂvaolaj,
- fƱszerezzĂŒk: sĂłzzuk, borsozzuk,
- jĂłl összekeverjĂŒk,
- kisebb ĂŒvegbe tesszĂŒk, s leöntjĂŒk mĂ©g a tetejĂ©t egy kis olĂvaolajjal (nem romlik meg).
Az alĂĄbbi linken talĂĄltok egy rövid videĂłt is az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©rĆl.
https://www.nosalty.hu/recept/rusztikus-medvehagyma-pesto
AjĂĄnlott nĂ©zelĆdĂ©sre mĂ©g:
https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/szosz/pesto
SzĂ©p napot mindenkinek! Ărömteli pesztĂłkĂ©szĂtĂ©st!