PTE MIK

Ki néz ma TV-t? A streamingszolgáltatók előnyei, hátrányai és hatásai

By wilhelmva márc 11, 2024

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai nem is nagyon tudják, hogy létezik olyan, hogy TV-adás. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. Ez számomra olyan szempontból sajnálatos, hogy pontosan emlékszem, mikor néztem kiskoromban a mesecsatornákat és még egy műsorújságot is mindig a kezünk ügyében tartottunk a szüleimmel. Ennek az újságnak TeleHold volt a neve, de már nem vagyok benne biztos. A világ képernyőnézési szokásaia telefonok, a tabletek, a laptopok „személyében” új platformokat találtak. A fiatalabb korosztályból a legtöbben a TV-t már csak a sportközvetítések miatt kapcsolják be vagy azért, hogy streamingen nézzenek meg filmeket vagy sorozatokat.

Számomra egyértelmű, hogy a televíziós piaccal szemben a streamingek óriási előnyben vannak. Rengeteg film és sorozat megtalálható ezeken, semmilyen adásra nem kell várni, akkor nézem, amikor szeretném. Az ilyen streamingek közé tartozik a Netflix, az HBO Max, a Disney+, az Amazon Prime, a SkyShowTime, az Apple TV és még sorolhatnám, mert évente, félévente jelenik meg új platform. Hogyan férnek meg egymás mellett? Igazából simán! Persze még a legnagyobb és legismertebb Netflix életében is mindig vannak hullámvölgyek. A Netflixnek évekig nem volt konkurenciája, de mivel már van és nem is kevés, ezért a címek tekintetében nagyon bele kell húznia. De miért választják az emberek a streamingeket?

Persze, mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Például ha valaki imádja a Halálos iramban filmeket meg a Star Wars filmeket is, akkor több streamingre is elő kell fizetni, ebben az esetben a Netflixre és Disney+-ra, mert egyik az egyiken, a másik a másikon van fent. Ha csak ezt a két havi előfizetést nézzük, akkor az összesen kb. 6500 Ft havonta. Ebből már kijön egy telekomos TV-előfizetés is. Mivel felhasználói fiókokat lehet készíteni, így az adataink megosztásával mondjuk családtagokkal és barátokkal is lehetünk egy streaming-előfizetésben. Így az összeg is megoszlik és 5 emberrel számolva már nagyon olcsó lenne. A legtöbb streaming nekiállt felszámolni ezt az ún. jelszómegosztásos dolgot, mert rájöttek, hogy így rengeteg bevételtől esnek el. Persze ez sok felhasználónak nem tetszik, mert valóban 4500 Ft-ot egyedül nem biztos, hogy olyan szívesen kifizet az ember. A másik nagy hátrányról személyes tapasztalatom van. A barátaimmal kb. 5-6 streamingre fizettünk elő, ami sok emberre elosztva nem drága. Ez az 5-6 streaming több tízezer filmet, sorozatot vagy adást jelent. Ennek ellenére a kedvenc filmemet, az Elrabolva címűt egyiken sem lehet megtalálni. Akkor tényleg megéri? Havonta több ezer forintot kiadunk, de ettől függetlenül ha eszembe jut egy régebbi film vagy tulajdonképpen akármilyen, akkor nem biztos, hogy megtalálom. Ezen nagyon kellene javítani, úgy érzem.

A streamingek elérhetők smartTV-n, telefonon, tableten, számítógépen, laptopon, konzolon, igazából bárhol. A mai világban az ember rendelkezik már ezen eszközök valamelyikével. Ha pedig csak leülne és filmet vagy sorozatot nézne, akkor úgy gondolja, hogy elég ezt fizetni, minek neki televíziós előfizetés. Mindegyik könnyen kezelhető felülettel bír, rengeteg címet tartalmaz és ezek a listák folyamatosan bővülnek, akkor és annyiszor nézek meg valamit, ahányszor akarok, és ráadásul akárhol.

Számomra szomorú, hogy háttérbe szorul a televíziózás, főleg, hogy ezen a szakirányon tanulok. Persze ez annak is a következménye, hogy egy teljes digitalizáció történik a világban, ahol internettel.mindent el lehet érni A TV-nél legalább nem függtünk az internettől. Ha belegondolok, mi lenne, ha egyszer csak a világon levágnák az egész internetet? Valószínűleg az járna jól, aki még mindig műholdasan fogja a TV-t. Nem azt mondom, hogy nem kell fejlődni, de ebben a világban is minden szépnek és egyszerűnek megvan a buktatója. Pont a cikkem írása közben adódott az a helyzet, hogy nem használható a Facebook és a Messenger, persze majd csak néhány óráig lesz így, mint eddig minden esetben. De ebben a pár órában is látom, hogy mindenki megbolondult, amiért nincs Facebook és Messenger. Mi lenne, ha az egyik napról a másikra internet sem lenne? Függünk az internettől és mindattól, amit megszoktunk. Ez az, amiben felnő a mai generáció, illetve amibe már beleszületik. Ilyenkor jövök rá, hogy az emberiség 90%-a digitális rabszolga. Beleértve magamat is. Nem jó irányba haladunk…

Képek:

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20221130/elezodik-a-streaming-es-a-tv-haboruja-magyarorszagon-akinek-van-penze-az-mar-ezt-nezi-1131498

https://amt-lab.org/blog/2021/8/streaming-wars-netflix-hbo-max-and-disney

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük