PTE MIK

„Életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt a szakot választottam”

A gimnáziumban tán az egyik legnagyobb kérdés az ember életében, hogy merre is menjen továbbtanulni vagy egyáltalán menjen-e. Nem baj, ha nem tanulsz tovább és kihagysz egy évet, vagy teljes mértékben hanyagolod ezt a témát és helyette mást csinálsz. A lényeg, hogy szeresd azt a tevékenységet, amit éppen csinálsz vagy szeretnél csinálni. Én azonban most azokhoz szólnék, akik az egyetemi szakot illetően döntés előtt állnak.

Nehéz megtalálni, hogy mi is érdekel minket igazán vagy mivel szeretnénk foglalkozni a közeljövőben. Számtalan lehetőséget képes kínálni az élet, mi viszont ekkor csak egyet választunk. Ha van egy olyan dolog, amit szenvedélyesen szeretünk és szívesen foglalkoznánk vele, akkor általában a továbbtanulás szempontjából is azt az utat választjuk. Azonban akadnak olyan emberek, akiket több dolog is érdekel, így meggyűlik a bajuk a választással. Jómagam is ezek közé az emberek közé tartozom. Mindig is több terület érdekelt, és habár a szívem mélyén mindig is az egyik felé húztam jobban, nehéz volt a választás. Sok minden felkeltette a figyelmemet, de ami a leginkább, azt csak Pesten tudtam volna megvalósítani, tapasztalathiánnyal, amivel alapból hátránnyal indultam volna. Sok gondolkodást követően kiválasztottam egy szakot, azonban abban az évben úgy alakult, hogy nem kerültem be az egyetemre. És ennek így kellett történnie. Az egy év kihagyás alatt az egyik ismerősömtől megtudtam, hogy létezik a Televíziós műsorkészítő szak a PTE Műszaki és Informatikai Karon. Kisebb utánanézést követően rájöttem, hogy ezen a szakon olyan dolgokat kínálnak, amelyek érdekelnek és amikkel már évek óta szeretek foglalatoskodni. Ennek a véletlennek köszönhetően találtam arra a szakra, amire jelenleg is járok. Akkor még nem tudtam, de ma már tudom, hogy talán életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt a szakot választottam.

A szak nem rendelkezik annyi hallgatóval, akárcsak a többi FOKSZ, és a tanulmányi idő is mindössze négy félév. Habár rövid az idő, amit a diákok együtt töltenek, a kis létszám miatt egy igazán családias légkör alakulhat ki. A mi évfolyamunkban legalább is én így érzem.

Rátérve a szak szakmai részére: már az első félévben előkerül olyasfajta óra, mint fotózás, írásóra és kommunikációs eszközök története is. Azok, akik nem tudják pontosan, hogy ebben a szakmában milyen fajta munkát szeretnének majd végezni, itt kipróbálhatják magukat. A napok és a hetek előrehaladtával lehetőségünk van a kezdetleges szakmai tevékenységekbe betagozódni. A stábgyakorlatok és a videóvágások az első félév után következnek, de akik ezt szeretnék művelni, már az első félévben is találnak rá lehetőséget.

Ha operatőr, hangmérnök, vágó, riporter, újságíró, fotós, forgatókönyvíró, producer vagy netán műsorvezető szeretnél lenni, akkor ez a szak a te választásod. Számos lehetőség közül választhatsz, és ha elindulsz az úton, hogy ebben a szakmában dolgozz, a Pécsi Tudományegyetemen elvégezheted hozzá a képzést.

Te, aki most olvasod ezt a cikket és az utolsó pillanatokban vagy, hogy kiválaszd, merre tovább, ha érdekel a média és a televíziós műsorkészítés világa, akkor ne habozz a PTE-t bejelölni. Ne feledd, azt a szakot és utat válaszd, amit te szeretnél és jól éreznéd magad benne. Ha pedig a Televíziós műsorkészítő szakra voksolsz, akkor várunk jövőre. Ne higgy nekem, tapasztald meg, milyen klassz ide járni! (Ja, tanulni azért itt is kell!)

Fotó: PTE MIK Facebook

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük